Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί εμπλέκονται στην υπόθεση «Novartis» - Η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή

Στη Βουλή διαβιβάζεται μέρος της δικογραφίας για την υπόθεση «Novartis» καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα εκ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί.

Έγινε γνωστό ότι το μεσημέρι της Δευτέρας, οι εισαγγελείς Διαφθοράς παρέδωσαν στον Άρειο Πάγο τη δικογραφία που σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα θα διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Η υπόθεση σχετίζεται με τις πρακτικές δωροδοκιών που ακολούθησε η φαρμακοβιομηχανίας «Novartis», προκειμένου να κυριαρχήσει στην αγορά την περίοδο από το 2006 έως το 2016. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ στην υπόθεση εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα που ήταν επικεφαλής στα υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς απήγγειλαν κατηγορία για δωροδοκία σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της «Novartis», για τον οποίο αμέσως εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα. Η έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2016 με αρχικό υλικό τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τον κολοσσό και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά. Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών πήγε στις ΗΠΑ, όπου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το «ελληνικό σκέλος» της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες. Επίσης, πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στην Ελλάδα κλιμάκιο από στελέχη του FBI και των εισαγγελικών αρχών, προκειμένου να έχουν συγκεκριμένη συνεργασία.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό

Για την υπόθεση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη, προκειμένου να ενημερωθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, και τον αναπληρωτή υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοίνωσε ότι επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της «Novartis». Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά. Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες». Επίσης, ο Δ. Τζανακόπουλος «ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

902