Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο-έκτρωμα που ξηλώνει το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας (VIDEO)

Την πόρτα στο ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας ανοίγει η κυβέρνηση για το σύνολο των εργαζόμενων με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος.

Στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο «Εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2003 “σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας” ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ - Ρυθμίσεις θεμάτων ιατρών ΕΣΥ και άλλες διατάξεις» υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. «Κατά» ψήφισε το ΚΚΕ ενώ ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.


Τοποθέτηση του Γ. Λαμπρούλη



Για ελαστικοποίηση του ωραρίου και για απορρύθμιση της ζωής των γιατρών έκανε λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «έκτρωμα» και επικίνδυνη εξέλιξη που αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους γιατρούς, θυμίζοντας πως στη Γερμανία το ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας ξεκίνησε από τους γιατρούς και επεκτάθηκε στο σύνολο των εργαζόμενων.

Ανέφερε πως είναι θράσος να μιλάει ο πρωθυπουργός μόλις πριν δυο μέρες για προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατηρεί ανέπαφο όλο το αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, προετοιμάζει νέα επίθεση και έφερε στη Βουλή αυτό το αντεργατικό έκτρωμα. Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο διευθετείται ο χρόνος εργασίας σε διάστημα τεσσάρων μηνών και μέσο όρο εργασίας τις 48 ώρες την εβδομάδα. Νομοθετείται για πρώτη φορά τη διαδικασία «opt out», δηλαδή με τη συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος να αυξάνεται από τις 48 στις 60 ώρες και χαρακτήρισε «κακόγουστο αστείο» τα περί ελεύθερης συναίνεσης του γιατρού όταν υπάρχουν δραματικές ελλείψεις, η απειλή της αξιολόγησης, τα φαινόμενα αυταρχισμού, οι πιέσεις διευθυντών και διοικήσεων που θα καταστήσουν το 60ωρο κανόνα και όχι εξαίρεση και για αυτούς που θα συμφωνήσουν και για εκείνους που δεν θα συμφωνήσουν. Όπως είπε, το νομοσχέδιο διαχωρίζει το χρόνο εργασίας σε ενεργό και σε ανενεργό, έτσι ώστε η εφημερία ετοιμότητας να μην υπολογίζεται στο συνολικό χρόνο εργασίας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πληρώνονται οι γιατροί παρά μόνο αν κληθούν στο νοσοκομείο για παροχή υπηρεσιών, ενώ ανοίγει ο δρόμος να μην θεωρείται ενεργός χρόνος εργασίας όταν ο γιατρός είναι στο νοσοκομείο αλλά δεν παρέχει υπηρεσίες. Κάλεσε για μια ακόμα φορά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να απαντήσει γιατί με το νομοσχέδιο καταργεί διάταξη προηγούμενου νόμου που απαγορεύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στις εφημερίες των νοσοκομείων.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ απορρίπτει το νομοσχέδιο-έκτρωμα και καλεί τους εργαζόμενους να το καταστήσουν ανενεργό στην πράξη. Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ για «λιγότερο και σταθερό χρόνο εργασίας» για 30 ώρες εργασίας, με 6ωρο και 5ήμερο, με μία εφημερία και ρεπό την επόμενη μέρα και με επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Πρόταση που εντάσσεται στη συνολική θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Τοποθέτηση του Χρ. Κατσώτη




«Είστε αδίστακτοι» για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων, «τους έχετε καταπλήξει, δεν περίμεναν τέτοια προθυμία» και «δεν έχετε αφήσει τίποτα για τη ΝΔ» τόνισε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ανατρέπει και με νόμο το σταθερό ημερήσιο χρόνο που είναι η πιο σημαντική κατάκτηση από την εργατική Πρωτομαγιά το 1886.

Ανέφερε ότι η κοινοτική οδηγία που ενσωματώνει η κυβέρνηση στην εθνική νομοθεσία είναι για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων για οργάνωση του χρόνου εργασίας χωρίς τη δέσμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας έτσι, ώστε χωρίς κανέναν περιορισμό να οργανώνεται ο χρόνος εργασίας με βάση τις ανάγκες τους για περισσότερα κέρδη. Σημείωσε πως με το νομοσχέδιο οι 48 ώρες εργασίας δεν θα είναι ο μέγιστος αλλά ο μέσος όρος εργασίας την εβδομάδα με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Επιπλέον με το «opt out» θα ανεβαίνει ο χρόνος εργασίας από τις 48 στις 60 ώρες την εβδομάδα.

Όπως είπε, οι γιατροί με την απεργία τους απορρίπτουν το νομοσχέδιο αλλά και το «κοινωνικό συμβόλαιο» που επικαλείται η κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι τα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε πολλές πόλεις της χώρας αποτελούν προετοιμασία για καθολική απάντηση στα μέτρα «φωτιά» που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση με την 3η αξιολόγηση.

Για τον ΕΔΟΕΑΠ δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση καθώς δεν αποτελεί λύση. Εντάσσεται στη λογική του κεφαλαιοποιητικού συστήματος Ασφάλισης και καταργεί τα χαρακτηριστικά της Κοινωνικής Ασφάλισης.



Προκλητικός εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης χαρακτηρίζοντας την κριτική περί νομοσχεδίου-έκτρωμα και ελαστικοποίηση του χρόνου εργασία «κι άλλα τέτοια νόστιμα» και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση κράτησε σταθερό τον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων. Παραδέχθηκε ότι θα υπάρχουν γιατροί που θα δουλεύουν έως και 12 ώρες τη μέρα λέγοντας πως «δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει συνεχόμενα πάνω από 12 ώρες, πρέπει να μεσολαβεί ανάπαυση» και ανέφερε ότι «η εργασιακή και η ανθρώπινη διευκόλυνση δεν είναι εργασιακή εξαθλίωση».

Σε αναδίπλωση, μετά την έντονη κριτική του ΚΚΕ, κατέφυγε η κυβέρνηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθόνα αποσύρει το άρθρο του νομοσχεδίου που καταργούσε διάταξη του ισχύοντος νόμου που απαγόρευε το ελαστικό ωράριο και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ η υπουργός Εργασίας Εφη Ατσιόγλου ισχυρίστηκε πως η κατάργηση του αγγειόσημου που επιβαρύνει τους ιδιοκτητών ΜΜΕ ήταν δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης που αποδέχθηκε η σημερινή κυβέρνηση. Επιβεβαίωσε οτι αυξάνοντα οι εισφορές στους ασφαλισμένους αναδρομικά από 1/12017 αλλά γη επιβολή 2% επί του τζίρου στις εταιρείες των ΜΜΕ θα ισχύσει από το Οκτώβρη του 2017 λέγοντας πως είναι λογικό να μην επιβάλετε πρόσθετος φόρο αναδρομικά κάτι που εξυπηρετεί εκδότες και καναλάρχες.