Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Ελλάδα – Βουλγαρία υπογράφουν τη σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς, παρακάμπτοντας το Βόσπορο

Τη δημιουργία του σιδηροδρομικού διαδρόμου Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο – Svilengrad – Μπουργκάςπροωθούν Ελλάδα και Βουλγαρία.
Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλγαρία.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του διαδρόμου έγκειται στην παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου, με στόχο την προσέλκυση φορτίων συνδυασμένων μεταφορών (σιδηρόδρομος/πλοίο) μεταξύ χωρών της Μέσης και Άπω Ανατολής και χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Ευρώπης.
Επίσης, δεδομένου του φόρτου διελεύσεων στα στενά του Βοσπόρου, που σημαίνουν πολύωρες, ακόμη και ολιγοήμερες καθυστερήσεις στη διέλευση πλοίων, η λειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει συμφέρουσα εναλλακτική.
Εφόσον κατασκευαστεί ο διάδρομος αυτός, επιτυγχάνεται πλήρης αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της χώρας και ενισχύεται η μετατροπή της σε διεθνή κόμβο εμπορευματικών μεταφορών για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Πάντως, μόνο το τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, μήκους 175 χλμ, έχει προϋπολογισμό 171 εκατ.
Γι΄ αυτό το λόγο, προωθείται η ένταξη της συνολικής επένδυσης (σιδηροδρομικός διάδρομος και αναβάθμιση των λιμένων Αλεξανδρούπολη και Μπουργκάς) στο «πακέτο Γιούνκερ», με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Υπενθυμίζεται ότι, οσονούπω, το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

metaforespress.gr