Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Η "ελαφρά υπογειοποίηση" κλειδί για να φτάσει το τρένο στην Πάτρα;



Μία πολύ σημαντική συνάντηση έγινε πριν από μερικές εβδομάδες στην Πάτρα όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείςβρέθηκαν για να συζητήσουν για τη σιδηροδρομική χάραξη που θα φέρει το σύγχρονο τρένο στην πόλη και το λιμάνι της Πάτρας. Το θέμα που έχει αναδείξει πολλαπλά το ypodomes.com έχοντας επισημάνει ταυτόχρονα ότι ο χρόνος τρέχει αντίστροφα για όλους, καθώς όπως έγινε αντιληπτό από όλους μέχρι το τέλος του 2022 η υπόθεση τρένο στην Πάτρα όχι μόνο πρέπει να έχει αποφασιστεί αλλά και να έχει υλοποιηθεί ειδάλλως η χώρα μας κινδυνεύει με την απαίτηση επιστροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιδοτήσει η ΕΕ στην γραμμή Αθήνα-Πάτρα από το 2000.

Πρωταγωνιστές ήταν το Υπουργείο Υποδομών μέσω του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Θάνου Βούρδα, του Δήμου Πάτρας και του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας καθώς και οι τρεις έχουν προτείνει χάραξη που θα φέρει το τρένο στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.
Από την πλευρά του Υπ.Υποδομών, ο κ.Βούρδας παρουσίασε τις 3 εναλλακτικές προτάσεις του Υπουργείου και όπως δεσμεύθηκε μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα γίνει νέα συνάντηση με επανακοστολογησεις στις τροποποιημένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους φορείς.
Σημείωσε ότι όποια πρόταση και να προχωρήσει θα έχει διασφαλισμένους πόρους (από το ΕΣΠΑ 2014-2020). Σε συνέντευξη του μία μέρα μετά σε ραδιόφωνο της Πάτρας είπε για αυτό "σε πρώτη φάση έχουν διασφαλιστεί μέσα στο 2016 πόροι, που μας επιτρέπουν να φτάσουμε μέχρι τον Άγ. Διονύσιο, θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε εκεί, προκειμένου μετά, και ταυτόχρονα, αυτό πρότεινα και στους φορείς χθες, μέσα στο συγκεκριμένο έργο από την Κανελλοπούλου μέχρι τον Άγ. Διονύσιο να συντάξουμε και τις μελέτες του υπολειπόμενου έργου, με όποια λύση επιλεγεί, αλλά να εντάξουμε κι ένα κομμάτι μελετών για την ουσιαστική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, γιατί δεν αρκεί να κάνουμε τα σιδηροδρομικά ή τα οδικά έργα, πρέπει να μελετήσουμε και πως θα διαμορφωθεί ο περιβάλλοντας χώρος".
Ενώ σημείωσε πως "π.χ. εάν επιλεγεί η λύση της υπογειοποίησης στο κεντρικό παραλιακό μέτωπο να συνεχίσει να λειτουργεί ο προαστιακός στην παλιά γραμμή εντός της λιμενικής ζώνης, προσωρινά για να μην διακοπεί η λειτουργία του, γιατί είναι πάγια θέση και άποψή μας, ότι ο προαστιακός της Πάτρας θα πρέπει να συνεχίσει την λειτουργία του και να την επεκτείνει κιόλας. Απλά θα πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας ένα συγκεκριμένο γεγονός. Ο προαστιακός της Πάτρας είναι πιο στενός από τον συνηθισμένο σιδηρόδρομο, και τα τρένα, οι συρμοί, που έχει αυτή την στιγμή η χώρα, οι μετρικές γραμμές έχουν ημερομηνία λήξης το 2022".
ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην συζήτηση που έγινε φαίνεται πως έχουμε μία πρόταση "κλειδί" από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας που συνδυάζει και αυτά που θέλει η πόλη, δηλαδή την υπογειοποίηση και με μία σχετική μικρή αύξηση του κόστους να μπορέσει να προχωρήσει το έργο αλλά ικανοποιεί και το ΥΠΟΜΕ.
Ο Βασίλης Αϊβαλής, Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας μιλώντας στο ypodomes.com είπε "έχουμε κοστολογήσει σοβαρά την πρόταση για υπογειοποίηση από την Κανελλοπούλου. Μιλάμε για ελαφρά υπογειοποίηση με το μέθοδο cut&cover που είναι και φθηνότερη σε σχέση με μία βαριά υπογειοποίηση και πιο εύκολα υλοποιήσιμη".
Την πρόταση αυτή που έγινε πριν από περίπου ένα μήνα το Υπουργείο Υποδομών την έχει πάρει πολύ στα σοβαρά ως μία αξιόπιστη λύση και χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. για το θέμα είπε "είναι ένα θέμα, που το πήραμε ως πρόταση και από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και από τους υπόλοιπους φορείς, πρέπει να το εξετάσουμε, να το κοστολογήσουμε, να δούμε τους τρόπους τεχνικά πως μπορεί αυτό να υλοποιηθεί, για αυτό και θα επανέλθουμε τέλος Αυγούστου".

Ο Δήμος Πατρέων από την πλευρά του υποστήριξε ξανά την περιμετρική διέλευση χωρίς όμως να είναι τελείως αρνητικός σε ένα σενάριο ελαφράς υπογειοποίησης.
Το ζητούμενο στην υπόθεση της Πάτρας είναι να βρεθεί λύση το συντομότερο καθώς θα απαιτηθεί χρόνος για την εκπόνηση της μελέτης, ενώ αν το κόστος κυμανθεί όπως εκτιμάται στα επίπεδα των 250εκατ.ευρώ θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο έργο με ότι αυτό συνεπάγεται (μελέτη κόστους-οφέλους, φάκελο μεγάλου έργου κ.α.). Η προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης παρά την αισιοδοξία του κ.Βούρδα λόγω των παραπάνω είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν και το έργο να δημοπρατηθεί νωρίτερα από το τέλος του 2018 (με πολύ μετριοπαθείς προβλέψεις) ενώ ακόμα και μία ελαφρά υπογειοποίηση θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ότι μία απλή διαπλάτυνση γραμμών.
Συμπερασματικά, με τον χρόνο να είναι ήδη εχθρός, το έργο της νέας διπλής ηλεκτροκινούμενης γραμμής μέχρι το κέντρο και το λιμάνι της Πάτρας πρέπει να έχει απτά αποτελέσματα άμεσα για να μην υπάρξει ο κίνδυνος το έργο να βγει εκτός ορίων χρονικά ενώ κρίσιμης σημασίας θα είναι αυτό το έργο να μην κατατμηθεί ανά αντικείμενο όπως σχεδόν όλα τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ αλλά να δημοπρατηθεί ως ενιαίο έργο που να περιλαμβάνει υποδομή, επιδομή, ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση,σταθμούς, γεγονός που θα επιτρέψει την ομαδοποίηση του έργου και την καλύτερη απόδοση του ακόμα και με ταυτόχρονες εργασίες.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com