Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

«Μαύρος Αύγουστος»: Έντεκα νεκροί εργάτες σε 30 μέρες…

Ο απολογισμός μακάβριος… Έντεκα εργάτες σε 30 μέρες. Έντεκα άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο χώρο εργασίας τους. Η εργατική τάξη, χύνει το αίμα της, σε γιαπιά, εργοστάσια, δρόμους. Σε συνθήκες υπερεκμετάλλευσης, σε χώρους δουλειάς με ανύπαρκτες υποδομές ασφάλειας και υγιεινής, με αφεντικά που απαιτούν και επιβάλλουν εντατικοποίηση της εργασίας, δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι δεν γνωρίζουν ποτέ αν με τη λήξη της βάρδιας θα επιστρέψουν σπίτι τους…Ο Αύγουστος του 2017, είναι «μαύρος» για την εργατική τάξη της χώρας. Από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 3ο Αυγούστου 2017, έχασε έντεκα παιδιά της, την ώρα του μεροκάματου. Σχεδόν ένας άνθρωπος κάθε τρεις μέρες.  Τα θύματα, γίνονται «αριθμοί» που έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το 2017 παρατηρείται αύξηση των εργατικών ατυχημάτων

Ο κατάλογος των νεκρών εργατών, που παραθέτει ο «Ημεροδρόμος», δεν έχει στόχο να καταγράψει τους «αριθμούς», αλλά να αναδείξει το διαρκές έγκλημα σε βάρος του εργαζόμενου λαού.
— Τρίτη 1η Αυγούστου, εργατικό δυστύχημα με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε αντλιοστάσιο αποχέτευσης του δήμου Ευρώτα στη Σκάλα Λακωνίας. Νεκροί ένα Βούλγαρος εργαζόμενος και ένας Έλληνας, που εργάζονταν σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού. Οι εργάτες μπήκαν στο αντλιοστάσιο χωρίς να λάβουν κανένα μέτρο προστασίας!
— Δευτέρα 7 Αυγούστου, ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο, όταν το φορτηγό που οδηγούσε συγκρούστηκε με νταλίκα, στην Εθνικό οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας. Ο οδηγός ήταν εργαζόμενος στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «ΣΚΑΛΕΖΑ», «ΜΑΖΑΡΑΚΙ», «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ» (πρώην «ΒΟΚΤΑΣ»).
— Τρίτη 8 Αυγούστου εργάτης, έχασε τη ζωή του στην περιοχή Νήες Σούρπης της Μαγνησίας. Ο 43χρονος εργαζόμενος στο ιχθυοτροφείο που λειτουργεί στην περιοχή, καταπλακώθηκε από το κλαρκ που οδηγούσε σε χωματόδρομο, κοντά στις εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου και τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι. Ο άτυχος άνδρας βρήκε φρικτό θάνατο κάτω από το βαρύ μηχάνημα και χρειάστηκε την επέμβαση των πυροσβεστών για να απεγκλωβιστεί το σώμα του.
— Τρίτη 8 Αυγούστου 44χρονος εργαζόμενος, υπάλληλος της εταιρείας υπηρεσιών εδάφους «Swissport», ένιωσε δυσφορία κατά τη βάρδιά του και ενώ η θερμοκρασία άγγιζε του 43 βαθμούς Κελσίου και έχασε τις αισθήσεις του. Διακομίσθηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει συνθήκες εντατικοποίησης στο συγκεκριμένο χώρο και κάνει λόγο για λιποθυμικά επεισόδια που έχουν σημειωθεί πολλές φορές με θύματα εργαζόμενους στην καθαριότητα των αεροσκαφών και άλλα πόστα.
— Σάββατο 19 Αυγούστου, ένας 34χρονος, εργάτης χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος (κλαρκ), τραυματίζεται θανάσιμα, στο ορυχείο Καρδιάς της ΔΕΗ, όταν κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικών εργασιών εργολάβου, καταπλακώθηκε από το μηχάνημα.
— Πέμπτη 24 Αυγούστου, μετά από 24 ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ του Θριάσιου Νοσοκομείου, εξέπνευσε ο 22χρονος εργάτης που είχε διακομιστεί σε σοβαρή κατάσταση μετά το εργατικό δυστύχημα, στο αντλιοστάσιο αποχέτευσης του δήμου Ευρώτα στη Σκάλα Λακωνίας.
— Σάββατο 26 Αυγούστου, 44χρονος συμβασιούχος εργαζόμενος στο Δήμο Μαραθώνα έχασε τη ζωή του όταν την ώρα, που με το συνάδελφό του φόρτωναν κάδο στο απορριμματοφόρο, ένα ΙΧ αυτοκίνητο έπεσε πάνω τους. Το δυστύχημα σημειώθηκε στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη Νέα Μάκρη. Ο άτυχος εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ήταν ένας από τους συμβασιούχους που σήκωσαν το βάρος των πρόσφατων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η παράταση της σύμβασής του έληγε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο…
— Δευτέρα 28 Αυγούστου, 45χρονος εργάτης, ο οποίος δούλευε από τον Ιούνη στην Cosco στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, σκοτώθηκε, όταν αργά το βράδυ της Κυριακής έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
— Δευτέρα 28 Αυγούστου, ένας 47χρονος υλοτόμος άφησε την τελευταία του πνοή, κατά τη διάρκεια της εργασίας του, όταν καταπλακώθηκε από οξιά. Εργαζόταν σε εργολαβική εταιρεία που συνεργάζεται με την «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής. Η εταιρεία μετά το ατύχημα εξέδωσε ανακοίνωση, για να ισχυριστεί ότι στις εγκαταστάσεις της, τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας…
— Τετάρτη 30 Αυγούστου, εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Πύργου βρήκε φρικτό θάνατο. Η γυναίκα βρισκόταν στο πίσω μέρος του απορριματοφόρου, έπεσε και βρέθηκε κάτω από τις ρόδες του οχήματος. Για να απεγκλωβιστεί χρειάστηκαν εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο. Η εργάτρια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, με τραύματα στο πρόσωπο και στα πόδια.Παρά τις προσπάθειες των γιατρών η εργαζόμενη υπέκυψε στα τραύματα της και έχασε τη ζωή της. 
Τα συγκεκριμένα εργατικά δυστυχήματα που στοίχησαν τη ζωή σε έντεκα εργαζόμενους, είναι απόρροια των εκατοντάδων εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς. «Είδηση», συνήθως γίνονται μόνο οι θάνατοι των εργατών. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες εργαζόμενοι που τραυματίστηκαν, σακατεύτηκαν και έμειναν εκτός παραγωγής για πολλούς μήνες ή ακόμα και την υπόλοιπη ζωή τους… Το αίμα της εργατικής τάξης, δεν σταματά να «τρέχει» σε γιαπιά, εργοστάσια, δρόμους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2016, υπήρξαν 6.515 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία τα 73 ήταν θανατηφόρα. Κάθε μήνα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. «Δολοφονούνται» από ένα σύστημα και ένα κράτος που αδιαφορεί για τη ζωή του εργάτη. 
Ολόκληρη νομοί της χώρας όπως στη Λακωνία που σκοτώθηκαν τρεις εργάτες, δεν διαθέτουν τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας.  Ακόμα και τα πενιχρά μέτρα υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους εργασίας, δεν τηρούνται από εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, ακόμα και από δήμους, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία εργαζομένων. 


Στην καπιταλιστική Ελλάδα των μνημονίων και της κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων,  από τα κέρδη των αφεντικών, δεν γίνονται περιττά «έξοδα» για την προστααία της ανθρώπινης ζωής των εργατών… 
Ημεροδρόμος