Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για το κύκλωμα των εισιτηρίων στην ΣΤΑΣΥ.Παραιτήσεις ζητάει ο υπουργός μεταφορών

Την παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΤΑΣΥ ζήτησε ο υπουργός υποδομών, μετά τα δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε νυν και πρώην στελέχη της εταιρείας, λόγω της μη απόδοσης 1,2 εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΑΣΑ από πωλήσεις εισιτηρίων το 2015.
Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Χρήστος Σπίρτζης κάλεσε τη διοίκηση της εταιρείας και ζήτησε τις παραιτήσεις τους, επικαλούμενους τα δημοσιεύματα. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του ΑΠΕ την Πέμπτη, σύμφωνα με το οποίο οι εισαγγελείς διαφθοράς άσκησαν ποινικές διώξεις σε 12 άτομα για την υπόθεση αυτή, μεταξύ των οποίων σε νυν και πρώην διευθύνοντες συμβούλους. Τις διώξεις επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο υπουργός με δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο την ίδια ημέρα.

Λίγες ώρες αργότερα, την Παρασκευή, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες υποστήριζαν πως ανάμεσα σε αυτούς που διώκονται είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ και νυν γενικός διευθυντής της ΝΔ Νίκος Παπαθανάσης, που ήταν επικεφαλής της εταιρείας από το 2012 έως το 2015, αλλά και ο νυν διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Θωμόπουλος, παρά το γεγονός πως ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2016.
Παρά τα δημοσιεύματα, οι αρμόδιοι εισαγγελείς δεν επιβεβαιώνουν την άσκηση ποινικών διώξεων. Μάλιστα, ο νομικός σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ υπέβαλε επίσημο ερώτημα στις εισαγγελικές αρχές το πρωί της Παρασκευής, ζητώντας να μάθει εαν έχουν πράγματι ασκηθεί διώξεις και η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.
Ο ΣΚΑΪ ρώτησε τον κο Σπίρτζη για ποιο λόγο ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του ΔΣ της εταιρείας, δίχως να πάρει απάντηση.
Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας, Μάρης Παπασπύρου, η οποία απεφάνθη πως το 2015 δεν αποδόθηκαν 1,2 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις εισιτηρίων στον ΟΑΣΑ.
Στις αρχές του 2017, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, διέταξε εσωτερικό έλεγχο στην εταιρεία, όπως άλλωστε έχει δικαίωμα να κάνει.
Ο έλεγχος διενεργήθηκε από το υπουργείο οικονομικών και κατέληξε στο συμπέρασμα πως το ποσό που δεν αποδόθηκε στον ΟΑΣΑ ανέρχεται σε 17.000 ευρώ και όχι σε 1,2 εκατομμύρια. Η κα Παπασπύρου επανήλθε με νέο πόρισμα, το οποίο κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με το πρώτο.
(πηγή: ΣΚΑΙ)