Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Μόνιμοι «κόφτες» παντού

«Αυτοί που πληρώνουν περισσότερο αυτήν την καθυστέρηση είναι οι πιο αδύναμοι Ελληνες και οι άνεργοι, γιατί αν δεν υπάρξει ανάπτυξη και επενδύσεις δε θα μειωθεί η ανεργία». Η διατύπωση ανήκει στον Δ. Παπαδημούλη και είναι άλλη μια στον ίδιο «ντορό», της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει το λαό ότι αξίζει να «βιάζεται» για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και να προσμένει τις μέρες της «δίκαιης ανάπτυξης». Βεβαίως, στην ίδια συνέντευξη σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά επιστροφή δικαιωμάτων που χάθηκαν, καταλογίζοντας σ' αυτά την ευθύνη για τα κρατικά ελλείμματα και το χρέος.

 Λέει χαρακτηριστικά: «Στη συζητούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, να μπει ακόμα και δημοσιονομικός κόφτης, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε στα ελλείμματα και τα χρέη...». Ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο «ξεσάλωμα» των δαπανών που γινόταν και προκαλούσε μεγάλες τρύπες στα έσοδα.

 Προφανώς, όταν μιλάει για «ξεσάλωμα», δεν αναφέρεται ούτε στον «αναπτυξιακό νόμο» που ψήφισε η κυβέρνηση και χαρίζει εκατομμύρια στους «επενδυτές», ούτε στις φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές που διατηρούνται για λογαριασμό του κεφαλαίου, ούτε στο τζάμπα εργατικό δυναμικό που παρέχεται στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του ΟΑΕΔ.
 Ο μόνιμος (συνταγματικός) «δημοσιονομικός κόφτης», στα χρόνια της επερχόμενης «δίκαιης ανάπτυξης», μαζί με τον «κόφτη» στις συντάξεις που αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», είναι ενδεικτικοί για να αντιληφθούν οι εργαζόμενοι ότι οι θυσίες στο όνομα της ανάκαμψης δεν έχουν τέλος...