Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Επιστολή μηχανοδηγού Παπαδά Κώστα (Λιανοκλάδι)

Μας  απέστειλε την παρακατω επιστολή ο συνάδελφος  Παπαδάς Κώστας απο το Λιανοκλάδι και μας ζητά να την αναρτήσουμε στο ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ .Το κάνουμε ικανοποιώντας την παράκληση του συναδέλφου .

Ακούγοντας την γενική κατακραυγή και αγανάκτηση(εντός και εκτός κλάδου, εντός και εκτός δουλειάς) για το θέμα των προαγωγών-για το πώς αυτές έγιναν - δεν θα μπορούσα να μη σχολιάσω κι εγώ, γιατί αφορά και  εμένα τον ίδιο προσωπικά. Ίσως γράψω πολλά και μπορεί να ενοχλήσω πολλούς!! σχολιάζοντας σφαιρικά,την όλη κατάσταση  και ίσως θεωρηθούνπεριττές φιλοσοφίες και συκοφαντίες. Θέλω να γίνει αντιληπτό,σε αυτούς με κλαδικά και Σωματειακά αξιώματα, που είναι  στα συνδικαλιστικά και κομματικά δρώμενα με παρωπίδεςότι κάνοντας επιλεγμένη αντιπροσώπευσησε Σωματείο εργαζομένων, δείχνουν   σε τι χέρια και μυαλά βρίσκεται  η τύχη - η αξία -η προσωπικότητα -η δουλειά - η οικογένεια και τόσες  άλλες αξίες πού χαράζουν την επιθυμητή πορεία του κάθε ενός, είτε στον χώρο δουλειάς είτε γενικότερα στην κοινωνία και δείχνουν ότι  νοιάζονται μόνο για  το κομματικό  και προσωπικό όφελος και όχι για το όφελος κλάδου και εργαζομένων.

  Αν λοιπόν δεν σχολιάσω, αν δεν διαφωνήσω, αν δεν κατακρίνω, σημαίνει ότι υποβιβάζω το γεγονός ,αυτόματα γίνομαι συνένοχος και ότι δέχομαι άτομα χωρίς τσίπα, χωρίς αξία, άτομα ύπουλα, για συναδέλφους. Το κάνω γιατί δεν δέχομαι ,δεν χειροκροτώ και δεν συγχαίρω λαμογιές, ούτε συμμετέχω σ’ αυτές. 

Ακολουθούσα πάντα ΜΟΝΟ τον καθαρό δρόμο, τον  ίσιο, και σ’ αυτόν περπατώ, ελπίζοντας να έχω υγεία και να φτάσω στον τερματικό σταθμό της καριέρας μου. Όμως κάποιοι(με δικά τους κριτήρια)μου τον έκλεισαν και με έβγαλαν από τη σωστή μου πορεία. ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΞΕ που δεν με ΕΚΑΝΑΝ ΜΑΣΤΟΡΑ άνθρωποι‘’ με κομματική αξία και ισχύ. Ήταν αναμενόμενο αυτό γιατί εγώ δεν έχω κομματική ταυτότητα.  Επέλεξα να μην  συμμετέχω  σε κομματικά συστήματα γιατί δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου η λειτουργία τους, ούτε οι νοοτροπίες ατόμων, που πλαισιώνουν το κομματικό κράτος - και δικαιώνομαι - γιατί υπήρξα θύμα της λειτουργίας και της νοοτροπίαςτους. Το δε κομματικό κράτος (αφού υπάρχει) τοαντιμετωπίζω  όπως ο ασθενής την χρόνια αρρώστια,πού με αγωγή την έχει υπό έλεγχο και ελπίζει να εξαλειφθεί!! 

Επέλεξα να στέκομαι σε θέση ουδέτερη, με καθαρή και αντικειμενική ορατότητα, βγάζοντας τα συμπεράσματά μου πού πάντα σχολίαζα με λογική καιήταν μόνο τεκμηριωμένες αλήθειες. Αλήθειες πού πονάνε και σε βάζουν στο στόχαστρο αυτών  που  τους ενοχλούν. Νόμιζα πως η αντικειμενικότητα και η αξιοκρατία είναι σε όλους και παντού!!! Ανέκαθενεπαινούσα το άξιο, χειροκροτούσα το καλό και σωστό για τον κλάδο μου, όπως και καυτηρίαζα ότι κακό και κυρίως ότι απαξίωνε τον   μηχανοδηγό και ΠΟΤΕ δενψήφησα εκπρόσωπο Σωματείου με τα κριτήρια συμφέροντος και κόμματος.       ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ η ΑΠΟΔΟΧΗ λειτουργίας από συναδέλφους (και από την κοινωνία γενικότερα) τέτοιου είδος συστημάτωνΜήπως αυτή η ΑΠΟΔΟΧΗ δηλώνει κάτι; Μήπως δηλώνει υποταγή προς ίδιον όφελος; Μήπως διαπλοκή; Τους συμφέρει έστω να αναρωτηθούν ΠΟΙΟΙ έκαναν ανενεργές λέξεις και έννοιες όπως, κανόνες Δικαίου -Νόμοι συμπεριφοράς-(δηλ. θεσμοί) για να ενεργοποιηθούν τα συμφέροντά τους; Μήπως αυτή  η  ΑΠΟΔΟΧΗ είναι  υπεύθυνη για την κατάντια μας στους χώρους δουλειάς και όχι μόνο; ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ πού τέτοια συστήματα δεν ’’κάνουν μάστορα’’ κάποιον που είναι πραγματικά άξιος, σωστός , λογικός, με κύρος σε χώρο δουλειάς και κοινωνία. ΚΑΝΕΙ αυτόν που λαδώνει τα γρανάζια τους , με παντός τύπου λιπαντικό!!! 

Μπορεί τα μέχρι εδώ  αναγραφόμενα, να είναι  μη αποδεκτά και εσκεμμένα μη κατανοητά, από μεγάλο ποσοστό ατόμων γιατί η πραγματικότητα δείχνει  ότι δεν υπάρχουν  πολλοί με την δική μου λογική και επιλογή, σε σημείο που ίσως να είμαι και εξαίρεση !! Θα πούνε λοιπόν αυτοί  που δεν συμφωνούν ότι,  γράφω βλακείες –ότι αυτά δεν γίνεταινα μην υπάρχουν –ότι δεν είναι αλήθειες –ας πρόσεχες.Και ίσως με παραπέμψουν στην παροιμία που λέει <<όποιος είναι έξω από το μαντρί..τον τρώει ο λύκος>>. Ναι !! Όμως έχει μεγάλη σημασία τι κοπάδι έχει το μαντρί !! και τι μαντρί είναι!! Αν το κοπάδι είναι σύνολο ανθρώπων με θάρρος , δύναμη, μυαλό, αποφασιστικότητα και με τα απαραίτητα εφόδια, δεν φοβούνται… σαρκοφάγα και δεν χρειάζονται μαντρί. Τέτοιο κοπάδι υπάρχει;;; Εγώ ψάχνω ακόμα!! Γιατί, τέτοια κοπάδια είναι χρήσιμα.

 Αξιώματα ‘’ΠΡΟΚΑΤ‘’εγώ δεν ήθελα ΠΟΤΕ!! Θα δεχόμουν  αξιώματα σωστά  και δίκαια, με αρκετή επέκταση των ορίων  της λογικής και υπομονής  μου, μόνο και μόνο για το ότι ‘’φεύγω  από τη ρόδα’’ μετά από τόσα χρόνια, ότι θα υπάρχει κάτι  οικονομικά καλύτερο στη σύνταξη (αν υπάρχει και αν υπάρχωκαι για μια ηθική  ικανοποίηση… ότι διάνυσα όλη τη διαδρομή πού λέγεται καριέρα Μηχανοδηγού, με κύρος και αξιοπρέπεια.!! Μόνο  τον ΘΕΟ προσκυνώ  και του ζητώ, να με κρατάει όρθιο και δυνατό για να δουλεύω και όπως  πέρασαν τόσα χρόνια, έτσι θα περάσουν και τα λίγα πού μένουν. Ίσως… κάθε εμπόδιο και καλό..Μπορεί να κυριολεκτεί η παροιμία… Θα δείξει!! Όμως τα πιο πάνω δείχνουν και φαίνεται  τι είναι ο κομματισμός, ποιοι  και  τι είναι αυτοί πού τον αποτελούν, τον αποδέχονται και τον ακολουθούν.  Άλλο κομματισμός και άλλο Συνδικαλισμός . Άλλο  κομματική   παράταξη = παράγκα και άλλο παράταξη συμπαγές συνόλου εργαζομένων ατόμων, με υγιή  κύτταρα και μυαλό. Έχουν  μεγάλη διαφορά μεταξύ τους! [ Αυτά πούλέω, μήπως  σε  συμφέρει,  εσένα που τα διαβάζεις  νατα θεωρείς ευκόλως εννοούμενα; Μήπως δεν σε συμφέρει να τα παραλείψεις!! ] 

Ο κομματισμός  δεν έχει θέση  ειδικά  στο χώρο δουλειάς, γιατί δημιουργείάσυλο  για ενόχους, δίνει  άδεια και κονδύλια =ψηφοδέλτια για  κατασκευή  παράγκας  και σ’ αυτή εκτρέφει  αρουραίους, που μεταδίδουν μολύνσεις και  ροκανίζουν αξίες και δικαιώματα. Αυτός, δημιουργεί κομματικό Σωματείο και σαν μαγνήτης τραβάεικαιροσκόπους και συμφεροντολόγους ψηφοφόρους, άτομα ανάξια για δίκαιες διεκδικήσεις, τους κάνει ομάδα, επιλέγει και ορίζει για αρχηγό τους, τον πιο’’κατάλληλο’’, τον βαφτίζει πρόεδρο   (με την συγκατάθεση καιροσκόπων) του δίνει κομματική ισχύ κι αυτός νομίζει ότι εκπροσωπεί  εργαζόμενους!! ΟΧΙ..εκπροσωπεί μόνο ΠΕΛΑΤΕΣ που αυτοί αλλοιώνουν την δύναμη εργαζομένων και την αξία τους .

ΚΑΙ ΕΣΥ σημερινέ ’’πρόεδρε’’ (πού ήρθες  εχθές, όπως κι αν ήρθες) μόνο ΠΕΛΑΤΕΣ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΣΧρησιμοποίησες την κομματική δύναμη, πιο πολύ από τους προκατόχους σου -ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟγια επιλεγμένα άτομα της αρεσκείας σου και για το δικό σου πολύπλευρο συμφέρον.  Ακόμη και η ελεγκτική  επιτροπή (αν και ολόκληροι διευθυντές) αναγκάστηκε να γίνει   συνένοχη  αποτροπιασμού,  που  δέχθηκε  να πάρει στα χέρια της, αντί για φακέλους ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ- ΔΙΚΑΙΟΥ - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ–ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ και ό ,τι   άλλο χρήσιμο για αξιολόγηση, πήρε ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ και συνταγή τσελεμεντέ πού  έλεγεπως ‘’φτιάχνεται η προαγωγή’’. Κατανοητό γιατί υπάκουσε, μη αποδεκτό τουλάχιστον από εμένα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ που αγνοείς, καταργείς αξίες, καταστρέφεις καριέρες και σταδιοδρομίες;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ και η παρέα σου και διαμορφώνετε ζωές, ισοπεδώνοντας μόχθους δουλειάς, αφοσίωση, αξιοπρέπεια και κύρος  κάθε εργαζόμενου;

ΑΝΑΛΟΓΙΖΕΣΑΙ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ;; 

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ πως αισθάνεται κάποιος που φτάνει κουρασμένος από πορεία τόσων χρόνων (ακολουθώντας καιπεριμένοντας την σειρά του) στην πόρτα της  καταλυτικής θέσης της  καριέρας του και του την κλείνουν –γιατί έτσι γουστάρουν –και τον σπρώχνουν κάτω από τα σκαλιά ‘’άνθρωποι’’ σαν ΕΣΕΝΑ και τους γύρω σου; 
ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ποια μπορεί να είναι  η αντίδρασή του γι ‘αυτό;  
Θα πρέπει να ΝΤΡΕΠΕΣΑΙγια τις πρωτόγνωρες πράξεις σου!! Πράξεις πρωτόγνωρες ακόμη και για τους προκάτοχους της  παράγκας!!! Τουλάχιστον αυτοί, μπορεί να έκαναν τα ίδια, όμως στη’’ συνταγή τους’’ είχαν ποσοστό προτεραιότητας και αξιοκρατίας και διαχειρίστηκαν έξυπνα την κομματική τους ισχύ. 
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ γιατί, αντί να διαγράψεις κακές νοοτροπίες (όπως έλεγες) κάθεσαι και παρουσιάζειςονόματα νικητών και ηττημένων  κομματικών παρατάξεων  (το ’12 και ’14) αποδεχόμενος τις αλχημείες  και τώρα ζητάς ρεβάνς… και ’’όποιον πάρει η μπάλα’’ αρκεί να βάλεις γκολ!! 
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ που προσπαθείς να πείσεις όλους  (με όσα  λες και γράφεις) ότι το γεγονός έγινε αποδεκτό και ότι καλώς έπραξες. Όμως να ξέρεις ότι  σε όλους υπάρχειδυσαρέσκεια και  χλευάζουν ΕΣΕΝΑ και  όσους ανάξια, πήραν θέση ευθύνης. 
ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙΣ ναεκπροσωπείς εργαζόμενους (270 μηχανοδηγούς όπως λεςκαι να τους θεωρείς όλους          συναδέλφους, γιατίγια εσένα είναι μόνο αυτοί που προσκυνούν και γλύφουν κι αυτοί που κρατάς αγκαλιά και τους χρειάζεσαι να στηρίζουν  την σκάλα εξουσίας και να σε ‘’τιμούν’’ με την ψήφο τους. 
ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙΣ γιατί οι στόχοι που επέλεξες να χτυπήσεις με την κομματική σου δύναμη, δείχνουν μίσος, ρεβανσισμό, βεντετισμό κι αυτό σε κάνει επικίνδυνο !!! 

ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙΣ γιατί ΕΙΣΑΙ ΨΕΥΤΗΣ .Μίλαγες για τιμιότητα, για δίκαιο, για πράγματα που δεν έγιναν και θα γίνουν, για γκρέμισμα παράγκας, μίλαγες για σεβασμό και αξίες. Τι τήρησες και τι έκανες απ’ όλα αυτά; Το μόνο που τήρησες, ήταν τα ανταλλάγματα που έταξες και  το μόνο που έκανες ήταν να μεγαλώσεις την  παράγκα και να αυξήσεις την διχόνοια. Ας καταλάβειλοιπόν ο κάθε αναγνώστης τι φταίει, ποιοι και γιατί είναι σ’ αυτή την κατάσταση, ο κάθε χώρος δουλειάς και η ΕΛΛΑΔΑ!! «ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΑΡΑΓΕ ;» 

Εγώ ‘’πρόεδρε’’ θα φύγω με το κεφάλι ψηλά, με καθαρό μέτωπο και συνείδηση. Εσένα όμως, αυτές οι πράξεις σου, θα αφήσουν βαθιά σημάδια στο πρόσωπό σου και στα πρόσωπα αυτών που τις ενέκριναν και αυτών που τις αποδέχθηκαν και θα ντρέπεστε να κυκλοφορείτε ανάμεσα σε συναδέλφους και κοινωνία, γιατί δεν θα σβήσουν ΠΟΤΕ !!!    Να εύχεσαι, να μη βρεθεί κάποιος με τον δικό σου χαρακτήρα και τις επιλογές σου και σε βγάλει έξω απ’ την πορεία της καριέρας σου, γιατί τότε θα καταλάβεις πώς νιώθω τώρα εγώ, για  Ο,ΤΙ  ΕΚΑΝΕΣ  και βγάζειΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ!! για ‘σένα και για όσους έκαναν τα ίδια. 
ΜΗ ΜΕ ΞΑΝΑΠΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟ και μην αμφισβητήσεις  ξανά τα γραφόμενά μου και τον λόγο μουΕίναι υπαγορευμένα -όπως πάντα- από το μυαλό μου και την λογική μου και η σύνταξή τους, υπαγορευμένη από τον χαρακτήρα μου και την αξία μου. Αυτός ήμουν κι αυτός θα είμαι, όσο κι αν θέλεις και θέλουν κάποιοι, να με απαξιώσουν!!!
 Υ.Γ.  Ελπίζω  να   δημοσιευτεί. Αν όχι…. υπάρχουν κι άλλοι τρόποι δημοσίευσης!!    
                                 ΠΑΠΑΔΑΣ  ΚΩΣΤΑΣ  ( Μηχανοδηγός  Λειαν/δίου)