Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Ο ασκός του Αιόλου των ομαδικών απολύσεων ανοίγει από την…ΔΕΗ!

Ερχονται οι πρώτες ομαδικές απολύσεις από ΔΕΚΟ στο πλαίσιο περιστολής των δαπανών τους, αφού ήδη η ΔΕΗ, επιδιώκοντας να εξοικονομήσει 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ετοιμάζεται να απομακρύνει 200 εργαζόμενους, οι οποίοι αν και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντούτοις συνεχίζουν να απασχολούνται στην εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρισμού.
Το σχέδιο για τις συγκεκριμένες απολύσεις είχε αναγγελθεί επίσημα από τη διοίκηση της ΔΕΗ στις 4 Νοεμβρίου. Ηταν να το παρουσιάσει χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Εμμανουήλ Παναγιωτάκης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, ωστόσο λόγω των αντιδράσεων συνδικάτων της ΓΕΝΟΠ δεν το έφερε ούτε καν προς συζήτηση.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η διοίκηση της ΔΕΗ καταφεύγει σε αυτήν τη λύση εκτιμώντας πως το προσεχές χρονικό διάστημα οι μισθολογικές δαπάνες θα υπερβούν το πλαφόν που ορίζει ο νόμος 4024/2011.
Σύμφωνα με αυτόν, οι εταιρείες που ελέγχονται από το Δημόσιο δεν θα πρέπει να κάνουν έξοδα μισθοδοσίας πάνω από το 65% εκείνων που είχαν την 31η Δεκεμβρίου 2009. Αν συμβεί αυτό, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ αυτόματα θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές τέτοιων εξόδων.
Επιπλέον, η πτωτική πορεία των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης οδηγεί τη διοίκηση στο να λάβει μέτρα περικοπής λειτουργικών δαπανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα κέρδη προ φόρων κατρακύλησαν στα 92,5 από 165 εκατ. ευρώ. Η επιλογή είναι, όπως αναφέρουν πηγές στο «Εθνος», είτε η περικοπή υπερωριών και επιδομάτων είτε οι απολύσεις προσωπικού.
Το προσωπικό
Η ΔΕΗ, η μητρική εταιρεία του ομίλου -χωρίς τις θυγατρικές της, τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου) και τον ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς)- απασχολεί περί τους 10.000 εργαζόμενους.
Από αυτούς, σύμφωνα με πηγές, εκτιμάται ότι γύρω στους 800 με 1.000 έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά λόγω της κρίσης και της μείωσης των συντάξεων δεν αποχωρούν από την εταιρεία.
Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 630, από τους συνολικά 800 με 1.000, προχωρημένης ηλικίας έως και 70 χρόνων οι οποίοι καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις με όλα τα προνόμια, όπως γραμματέα και αυτοκίνητο…
Η διοίκηση της ΔΕΗ, λένε οι ίδιες πληροφορίες του «Εθνους», πριν καταλήξει στην επιλογή της απόλυσης έκανε «άσκηση» περικοπής υπερωριών, επιδομάτων κ.λπ. Ωστόσο, το μεγάλο «ψαλίδι» έπεφτε σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής κυρίως στις λιγνιτικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας.
Πέραν της αντίδρασης των σωματείων που συνάντησε η διοίκηση, ο κίνδυνος που ελλόχευε ήταν να προκληθούν προβλήματα ομαλής λειτουργίας των σταθμών παραγωγής και ορυχείων.
Το επόμενο βήμα που ακολούθησε η εταιρεία ήταν να εντοπίσει τον αριθμό των εργαζομένων που πληρούν τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις αλλά παραμένουν στην εργασία. Οπως λένε οι πληροφορίες του «Εθνους», έγινε επεξεργασία διαφόρων σεναρίων με βάση το κριτήριο της ηλικίας και τις ανάγκες της επιχείρησης. Το σχέδιο που επικράτησε είναι για 200 εργαζόμενους από τις κατηγορίες των βαρέων με ηλικία 60 ετών, των κοινών διατάξεων -διοικητικό προσωπικό- με ηλικία τα 62 χρόνια και των διευθυντών που έχουν ηλικία 65 έτη.
Με δεδομένο το υφιστάμενο όριο των απολύσεων που είναι 5% του προσωπικού μηνιαίως και όχι πάνω από 30 άτομα, αυτοί θα κάνουν να αποχωρήσουν περίπου επτά μήνες.
Ενα δεύτερο σενάριο που εξετάστηκε με χαμηλότερα ηλικιακά έτη οδηγούσε στην έξοδο περί των 700 ατόμων. Ωστόσο, αυτοί με βάση τα σημερινά ανώτατα όρια απολύσεων θα έπρεπε να αποχωρήσουν σε περισσότερα από δύο χρόνια. Μακριά περίοδος για το συμμάζεμα των δαπανών της εταιρείας.
Αντιδράσεις
Πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της ΔΕΗ να μην έφερε χθες την εισήγηση στη συνεδρίαση του συμβουλίου, επιδιώκοντας να προχωρήσει πρώτα σε διάλογο με τη ΓΕΝΟΠ προκειμένου να βρεθεί μια ομαλή λύση απομάκρυνσης των 200 ατόμων, λαμβάνοντας υπόψη και τις κοινωνικές συνθήκες.
Συνδικαλιστές της εταιρείας σχολιάζουν στο «Εθνος» πως «η μαζική απομάκρυνση προσωπικού της εταιρείας ως άμεσο μέτρο περιστολής δαπάνης αναμένεται να εξυπηρετηθεί με τις δρομολογούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Κάτι που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς». Μάλιστα η ΓΕΝΟΠ, σε πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε για να απαντήσει σε δελτίο Τύπου της ΔΕΗ που αναφερόταν στις 200 απολύσεις, συνέδεσε το θέμα με την αλλαγή στη νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις: «Δυστυχώς, ο κ. Παναγιωτάκης με τα όσα αναφέρονται στο σημερινό (σ.σ. 4/11) δελτίο Τύπου γίνεται προάγγελος και »λαγός» της τρόικας, των οικονομικών συμφερόντων και των πλέον αντεργατικών επιδιώξεων όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις».
Σε ενέργειες περιστολής μισθολογικών δαπανών λόγω του νόμου 4024/2011 προχώρησε πρόσφατα και ο ΔΕΔΔΗΕ. Η διοίκηση της εταιρείας που απασχολεί γύρω στα 7.000 άτομα, προκειμένου να μην υπερβεί το πλαφόν του 65% των μισθολογικών δαπανών, μείωσε το ημερήσιο τροφείο που παίρνει ο κάθε εργαζόμενος από τα πέντε στα δύο ευρώ.
ergasianews.gr/