Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Μας τάραξαν στο δούλεμα για τα εργασιακά

Η ομολογία...
Το προκλητικό παραμύθι ότι η κυβέρνηση δίνει τάχα μάχη για «την ενίσχυση της απασχόλησης, με πλήρη εργασία, πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς...» επανέλαβε τη Δευτέρα το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή την ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ και την επιβεβαίωση του γνωστού γεγονότος ότι η πραγματική ανεργία είναι μεγαλύτερη από την επίσημη.

Μια μέρα νωρίτερα, βέβαια, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της, επιχειρώντας να... κατατοπίσει τους εργάτες για την πρόταση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα Εργασιακά που οδηγεί σε μεγαλύτερη «ευελιξία», εξηγούσε: «Η εργασία λιγότερων ωρών την ημέρα δεν είναι τίποτε άλλο από τη "μερική απασχόληση" που ήδη προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, ενώ η εργασία λιγότερων ημερών την εβδομάδα, λιγότερων εβδομάδων το μήνα κ.ο.κ. είναι η λεγόμενη "εκ περιτροπής εργασία" που επίσης προβλέπεται στην ελληνική νομοθεσία. Μάλιστα, ήδη υπό το ισχύον Δίκαιο, στο πλαίσιο των υποχρεωτικών διαβουλεύσεων που προηγούνται της πρότασης για ομαδικές απολύσεις οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες οφείλουν να ερευνήσουν λύσεις που θα αποτρέψουν τις απολύσεις, μεταξύ άλλων και αυτήν του μειωμένου ωραρίου...».

... και η ευελιξία!


Τι ομολογεί δηλαδή η υπουργός; Οτι η «ευελιξία» έχει ήδη νομοθετηθεί σε όλες τις μορφές της και ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να ενισχύσει την «πλήρη εργασία», όπως ισχυρίζεται, αλλά θα διατηρήσει σε ισχύ όλο το σημερινό αντεργατικό πλαίσιο και θα το επεκτείνει. Χαρακτηριστικά, με το πρόσχημα της αποτροπής των ομαδικών απολύσεων, «εμπειρογνώμονες» και κυβέρνηση προτείνουν ως «ευνοϊκή ρύθμιση» την παραπέρα γενίκευση της υποαπασχόλησης, με κρατική στήριξη μάλιστα, υπό τη μορφή ενός «επιδόματος ανεργίας», όπως το αποκαλεί η υπουργός, το οποίο θα δίνεται σε εργαζόμενους για τις ώρες που δεν δούλεψαν επειδή αναγκάστηκαν σε «εργασία μειωμένου ωραρίου» λόγω «προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας» της εργοδοσίας...