Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Η «αλήθεια» και η αλήθεια για τις συντάξεις

Σε μια ακόμη προσπάθεια να αποκαταστήσει - όπως λέει - «την αλήθεια για τις νέες συντάξεις», το υπουργείο Εργασίας καταφεύγει όπως πάντα στις γνωστές αλχημείες του. Μία απ' αυτές είναι η σύγκριση των νέων συντάξεων που θα βγαίνουν μετά τις 12 Μάη 2016, όχι με τις συντάξεις που αποδίδονταν μέχρι τότε, αλλά με τις συντάξεις που θα προέκυπταν από το νόμο 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), που όμως τελικά δεν εφαρμόστηκε, αφού τον «πρόλαβε» ο νέος νόμος των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ 4387/2016. 

Ομως, μέσα στον οίστρο του να αποκαλύψει την «αλήθεια», τελικά ομολογεί πράγματι ανατριχιαστικές αλήθειες. Ετσι, επιβεβαιώνει ότι με το νέο δικό του σύστημα «για 15 έτη Ασφάλισης το νέο σύστημα δίνει 413 ευρώ έναντι 411 ευρώ...» του νόμου 3863/2010. Πράγματι, αυτή είναι η τεράστια διαφορά μεταξύ του νόμου για τις συντάξεις (στην προκειμένη περίπτωση την κατώτερη) του ΠΑΣΟΚ το 2010 και του ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Δύο ολόκληρα ευρώ! 

Αυτό που δεν λέει, όμως, το υπουργείο είναι το γεγονός ότι πριν από τους δύο αυτούς νόμους, η κατώτερη σύνταξη ήταν τουλάχιστον 486 ευρώ (π.χ. ΙΚΑ). Κατά συνέπεια, στη μία περίπτωση (νόμος Κατρούγκαλου) η κατώτερη σύνταξη μειώνεται κατά 73 ευρώ και στην άλλη (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) θα μειωνόταν κατά 75 ευρώ. Και οι δύο όμως κατακρεουργούν τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν η σημερινή κυβέρνηση πασχίζει να την κρύψει πίσω από βολικές συγκρίσεις.