Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Τεράστιες οι ευθύνες δημοτικών αρχών και κυβερνήσεων για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Τις τεράστιες ευθύνες όλων των δημοτικών αρχών, που σε απόλυτη ταύτιση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν εντάσσουν στους σχεδιασμούς τους αντιπλημμυρικά έργα, υλοποιώντας κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Νομού Μεσσηνίας σε ανακοίνωσή του για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.
Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι τεράστιες καταστροφές από την τελευταία νεροποντή, αποδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες όλων των δημοτικών αρχών, που σε απόλυτη ταύτιση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν εντάσσουν στους σχεδιασμούς τους αντιπλημμυρικά έργα, υλοποιώντας κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυνηγώντας χρηματοδοτήσεις σε δράσεις, που εξυπηρετούν το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.
Έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες του Σωματείου εργαζομένων, που πολλές φορές συνοδεύονταν και με κινητοποιήσεις. Η πλειοψηφία των κινητοποιήσεων είχαν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού, που σαν αποτέλεσμα έχει να μην μπορούν οι ΔΕΥΑ, να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των νέων καλλικρατικών Δήμων.
Γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Καλαμάτας με την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, επισημάναμε τους κινδύνους για τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και για την προστασία του μεσσηνιακού κόλπου, αλλά δεν μας άκουσαν.
Όλοι γνωρίζουν ότι δίπλα από τα ρέματα η επιβάρυνση είναι μεγάλη. Όλοι γνωρίζουν ότι τις ημέρες της κακοκαιρίας, οι αγωγοί των λυμάτων μπουκώνουν και πετούν τα καπάκια.
Γνώριζαν πολύ καλά όλοι, την επιβάρυνση των περιοχών που σχετίζονται με τον αυτοκινητόδρομο του Μορέα.
Γνώριζαν και γνωρίζουν τα εκατοντάδες τηλεφωνικά, αλλά και γραπτά αιτήματα των συνδημοτών μας για έργα ομβρίων στην περιοχή τους.
Όλοι όμως, δημοτική αρχή, περιφερειακή αρχή, αλλά και κυβέρνηση, αποφεύγουν για καθαρά πολιτικούς λόγους να πουν ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι στο σχεδιασμό ούτε του δικού τους, αλλά ούτε και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν τις θεωρεί επιλέξιμες δαπάνες και δεν τις χρηματοδοτεί.
Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική τον προηγούμενων, σχεδιάζει σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βαδίζει στα ίδια μονοπάτια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όλοι οι προϋπολογισμοί, μαζί και των ΔΕΥΑ, προσαρμόζονται στις οδηγίες κυβέρνησης και οποιαδήποτε πρόταση του Σωματείου μας τη χαρακτηρίζουν κοστοβόρα και αντιοικονομική.
Καλούμε δημόσια για λογαριασμό του Σωματείου όλους τους εμπλεκόμενους, αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση, να σταματήσουν αυτήν την καταστροφική τους πολιτική. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να αγκαλιάσουν τις προτάσεις του Σωματείου και να αγωνιστούν μαζί μας για:
Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη μισθό και δικαιώματα.
Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στις ΔΕΥΑ και τις υπηρεσίες ύδρευσης των Δήμων. Η μισθοδοσία των εργαζομένων να είναι υποχρέωση του κράτους, με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να επανέλθουν τώρα οι συλλογικές συμβάσεις.
Φθηνό με επάρκεια και υγιεινό νερό για το λαό. Να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα και τα χαράτσια, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό.
Καμιά διακοπή νερού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι.
Έξω κάθε επιχειρηματική δράση από τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους.
Άμεσο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για διεύρυνση και στήριξη των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης (Ακαθάρτων και Ομβρίων). Ένταξη των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε αυτές τις λαϊκές προτεραιότητες και ανάγκες.
Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό με τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
Καλούμε δημόσια τη διοίκηση να σταματήσει κάθε φορά που αναφερόμαστε για έλλειψη προσωπικού να ρίχνει μπηχτές, λέγοντας ότι κοστίζει κι αυτό ευθύνεται για τις τιμολογιακές πολιτικές. Ακόμα και προχθές σε συνάντηση για την τροποποίηση του οργανισμού της ΔΕΥΑΚ, αντέδρασαν στην πρότασή μας για σχεδιασμό προσωπικού εργατοτεχνικού και επιστημονικού και μας είπαν ότι "κοστίζουμε" και καλύτερα να δουλεύουμε με εργολάβους που είναι πιο φτηνοί.
Στην πρότασή μας να σχεδιάσουν τη ΔΕΥΑΚ όπως πρέπει και να διεκδικήσουν τους ανάλογους πόρους, μας απάντησαν ότι υπάρχουν δυσκολίες της χώρας και δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις.
Ήταν προβλέψιμη η απάντησή τους, αφού στηρίζουν μια πολιτική, που βαδίζει στην ίδια πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Όλες οι παρατάξεις στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, εκτός του Σωματείου στήριξαν και στηρίζουν τους σχεδιασμούς της και τον ανταποδοτικό της χαρακτήρα.
Δηλαδή στηρίζουν τη φορολογία της ΔΕΥΑΚ με 29% και προκαταβολή φόρου 100%, επιβαρύνοντάς την με 400 χιλιάδες ευρώ. Στηρίζουν το ΦΠΑ στο νερό. Στηρίζουν την επιβολή πολιτιστικού τέλους, στηρίζουν χρηματοδοτήσεις, πολιτιστικών δραστηριοτήτων από τα ταμεία της ΔΕΥΑΚ. Στηρίζουν την πολιτική του Δήμου, που, μέσα από το αλληλόχρεο, αδειάζει τα ταμεία της ΔΕΥΑΚ.
Απαιτούμε:
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης.
  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% των ζημιών.
  • Να αποκατασταθούν οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και στο δίκτυο υδροδότησης.
  • Για όσους έχουν πληγεί οι κατοικίες τους και δεν μπορούν να διαμείνουν, να εξασφαλιστεί η διαμονή τους σε ξενοδοχεία για όσο χρόνο χρειάζεται και να δοθεί έκτακτο επίδομα».