Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Kινέζοι για την σιδηροδρομική υποδομή;



«Στοίχημα» οι νέες κινεζικές επενδύσεις.

Στα τέλη Αυγούστου θα βρεθεί στην Ελλάδα ο πρόεδρος της εταιρείας σιδηροδρόμων της Νότιας Κίνας.
Νέες επενδύσεις σχεδιάζουν να υλοποιήσουν στην Ελλάδα τόσο η Cosco όσο και άλλες κινεζικές εταιρείες, καθώς το πρώτο θετικό σήμα δόθηκε την Τετάρτη με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 51% του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς και ενώ η χώρα μας διεκδικεί κομβικό ρόλο στο σχέδιο «μια ζώνη, ένας δρόμος» της κινεζικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα λένε αρμόδιες πηγές, οι γενικές συζητήσεις που έγιναν κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Κίνα για επενδύσεις στη χώρα μας έχουν αρχίσει να οριοθετούνται και να παίρνουν μορφή. Στο επίκεντρο του κινεζικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι υποδομές, χωρίς να αποκλείονται επενδύσεις στην ενέργεια, τις μεταφορές και την τεχνολογία. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται για αποσπασματικές επενδύσεις αλλά για ένα ολοκληρωμένο σύνολο που εντάσσεται στον σχεδιασμό της κινεζικής κυβέρνησης για τον νέο «δρόμο του μεταξιού», ο οποίος σηματοδοτεί το άνοιγμα της ασιατικής χώρας στην Δύση.


Ξεκινώντας από την Cosco, o κινεζικός όμιλος περά από τις νέες επενδύσεις ύψους 293 εκατ. ευρώ περίπου που σχεδιάζει για το λιμάνι του Πειραιά ενδιαφέρεται και για τον τομέα των logistics και της αποθήκευσης. Εξάλλου, όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία στόχος της είναι η μετατροπή του λιμένα του Πειραιά στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη.


Υπό αυτή την σκοπιά, το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού για την έκταση περίπου 1.450 στρεμμάτων στο Θριάσιο Πεδίο που σχεδιάζεται να παραχωρηθεί μέχρι τα τέλη του έτους είναι δεδομένο. Το συγκεκριμένο κομμάτι γης γειτνιάζει με την έκταση των 588 στρεμμάτων τηςΓΑΙΑΟΣΕ ο διαγωνισμός για την παραχώρησης του οποίου ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με μοναδικό υποψήφιο την κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και Goldair. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με τον ΟΣΕ σχεδιάζει να προκηρύξει άμεσα διαγωνισμό παραχώρησης με μοντέλο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης που περιλαμβάνει τις αποθήκες Κ1 και Κ2 του ΟΣΕ και την σιδηροδρομική υποδομή.


Έντονο είναι το ενδιαφέρον και άλλων κινεζικών εταιρειών για επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας. Στα τέλη Αυγούστου θα βρεθεί στην Ελλάδα ο πρόεδρος της εταιρείας σιδηροδρόμων της Νότιας Κίνας ο οποίος και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ.Στέργιο Πιτσιόρλα προκειμένου να συζητήσουν για επενδύσεις στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας μέσω του οποίου θα μεταφέρονται τα φορτία από τον Πειραιά στην ηπειρωτική Ευρώπη.

insider.gr