Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Kαταψήφισε το ΚΚΕ την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρομικών μεταφορών (VIDEO)

Με τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με «συνοπτικές» διαδικασίες το νομοσχέδιο που αφορά την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρομικών μεταφορών και υποδομών της χώρας. Η Χρυσή Αυγή ψήφισε κατά, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση είναι «ανίκανη» να εξυπηρετήσει τους ντόπιους επιχειρηματίες. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ




Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο συζητήθηκε με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», ενσωματώνει αυτούσια την οδηγία 2012/34/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου (ΕΕ L343/32 της 14.12.2012) και άλλες διατάξεις».
Το σχέδιο νόμου προβλέπει το διαχωρισμό της διαχείρισης και υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου από το μεταφορικό έργο. Ως διαχειριστής του δικτύου ορίζεται ο ΟΣΕ ο οποίος πλέον δεν έχει καμία πρόσβαση στο μεταφορικό έργο. Επίσης «παρέχεται η δυνατότητα» στον ΟΣΕ να εκπληρώνει το έργο σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις, δηλαδή μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Με βάση το νομοσχέδιο, ο ΟΣΕ είναι υποχρεωμένος να παρέχει κάθε δυνατότητα για την ελεύθερη πρόσβαση στο δίκτυο, σε κάθε σιδηροδρομική μεταφορική εταιρεία, χωρίς να αναφέρονται σαφώς οι προϋποθέσεις και οι όροι ασφαλείας που θα πρέπει να πληρούν για την αδειοδότησή τους. Η αδειοδότηση των εταιρειών αυτών θα γίνεται από την ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων η οποία θα λειτουργεί εντελώς ανεξέλεγκτα. Επίσης, ο ΟΣΕ ως διαχειριστής θα είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του δικτύου, βέβαια με κρατικό χρήμα. Όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη, τουλάχιστον για μία 5ετία ο ΟΣΕ θα χρηματοδοτείται ετησίως με 45 εκατομμύρια ευρώ.
Για τη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης του δικτύου των σιδηροδρομικών μεταφορών της χώρας και για να «πέσουν» οι τελικές υπογραφές της παράδοσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρεία «Ferrovie Dello Stato Italiane SpA», στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου προβλέπεται η διαγραφή των χρεών του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ!

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατήγγειλε την απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος», αλλά και την ουσία του νομοσχεδίου και ανακοίνωσε την καταψήφισή του από τους βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος. Όπως εξήγησε, η κοινοτική οδηγία, που ενσωματώνεται αυτούσια στο νομοσχέδιο, έρχεται να ολοκληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση της σιδηροδρομικής αγοράς της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 την καταψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο και σήμερα την εκθειάζει.
Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι με το διαχωρισμό του δικτύου από το κυρίως μεταφορικό έργο διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση, αφού έτσι ξεπουλιέται το κερδοφόρο τμήμα του μεταφορικού έργου, ενώ το δίκτυο και το κόστος που συνεπάγεται η συντήρησή του παραμένουν στο Δημόσιο. «Όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των μονοπωλιακών ομίλων του συγκεκριμένου κλάδου» είπε, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάπτυξης που επιδιώκουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Επίσης, επισήμανε ότι και ο κρατικός τομέας υπηρετεί τους μονοπωλιακούς ομίλους, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τσουχτερές αυξήσεις που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα εισιτήρια των τρένων και τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και από αυτό το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση για να υπάρχουν καθολικές, φθηνές, ποιοτικές και ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές είναι τα μέσα, οι υποδομές και η διεξαγωγή των μεταφορών να λειτουργήσουν με κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας.
Στην δευτερολογία του, ο Χρ, Κατσώτης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις στήριξαν την επιλογή της αστικής τάξης να μετατραπεί η Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κέντρο, σε πύλη εισόδου εμπορευμάτων και ενέργειας στην ΕΕ. Παράλληλα, ανέδειξε ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων γης και κρατικών επιχειρήσεων δεν αποτελεί μια τυχαία επιλογή, αλλά βασικό άξονα της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ για τη δημιουργία των νέων πεδίων κερδοφορίας. «Λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, εκτάσεις γης, όλα παραχωρούνται για τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης», είπε. (Δείτε εδώ το video). 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υπογράμμισε πως όταν συζητάμε κοινοτικές οδηγίες «έρχεται η ώρα της αλήθειας (...) πέφτει το φύλλο συκής» και όλοι συμφωνούν, προσθέτοντας πως τσακώνονται για το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου που είναι ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα του λαού. «Όσοι συμφωνούν με αυτό τον δρόμο ανάπτυξης, τον καπιταλισμό και την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν την ίδια πολιτική», ανέφερε, ενώ κάλεσε το λαό να μην εγκλωβιστεί στην ψεύτικη αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων.
Με αφορμή τους ισχυρισμούς των άλλων κομμάτων ότι τάχα θα ευνοηθούν οι καταναλωτές από τον ανταγωνισμό στους σιδηρόδρομους, παρουσίασε στοιχεία από άλλες χώρες της ΕΕ που έγινε ιδιωτικοποίηση και αυξήθηκε κατακόρυφα η τιμή του εισιτηρίου. Συμπλήρωσε πως και όταν ήταν κρατικοί οι σιδηρόδρομοι, ο ελληνικός λαός χρηματοδοτούσε αυτές τις υποδομές για να ωφελούνται οι μονοπωλιακοί όμιλοι που ήθελαν να εξασφαλίσουν φθηνές μεταφορές για τα προϊόντα τους και αυτός πλήρωνε πανάκριβα εισιτήρια.