Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ σιδηροδρομικών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αθήνα 28/6/2016

Πάλη για ενιαίο κοινωνικοποιημένο Σιδηρόδρομο κρατικό φορέα
στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η κυβέρνηση πιστός υπηρέτης των απαιτήσεων της κερδοφορίας των μονοπωλίων, ολοκληρώνει το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου.
Η ένταξη του ΟΣΕ στο ταμείο «αξιοποίησης» ΕΔΗΣ, σημαίνει ότι όλες οι δραστηριότητες του διαχειριστή υποδομής θα γίνονται πλέον με ΣΔΙΤ, εργολάβους με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια κυκλοφορίας αλλά και για τους εργαζόμενους.
Για να διευκολύνουν όσο περισσότερο μπορούν τα μονοπώλια, τους «αγοραστές», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φρόντισε και ψήφισε το άρθρο 231 που καταργεί τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας της ΕΕΣΣΤΥ.

Η κυβέρνηση έχει σκοπό να μην αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα. Όλες τις απαιτήσεις των μονοπωλίων τις έχει κάνει νόμους.
Μετά τον νόμο – λαιμητόμο για το ασφαλιστικό και την παράδοση της Α΄ κατοικίας στα Funds, μαζί με τον ΣΕΒ – ΕΕ ετοιμάζουν το έδαφος για νέες βάρβαρες ανατροπές στους μισθούς, στις συμβάσεις, εργασιακές σχέσεις – πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα στην απεργία.
Αυτές βέβαια οι βάρβαρες πολιτικές έχουν δρομολογηθεί αρκετά χρόνια πριν. Ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ η μια συμπλήρωνε την άλλη μέχρι και σήμερα που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Για την ολοκλήρωση αυτών των πολιτικών (ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπές εργασιακών σχέσεων κ.λ.π), όλες αυτές οι κυβερνήσεις είχαν σύμμαχο τις συνδ. πλειοψηφίες Σωματείων – ΠΟΣ – ΓΣΕΕ.
Κάνουν ότι μπορούν να κρύψουν από τους εργαζόμενους την πραγματική αιτία που δεν είναι άλλη από την πολιτική της ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Πάντα θέλουν να εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους στην αποδοχή του λιγότερου κακού του εφικτού και του αναγκαίου και ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πλέον μονόδρομος.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΔΙΚΤΥΟ είναι ενσωματωμένες με την πολιτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης την πιστεύουν και την υπηρετούν. Τους γνωρίζουμε, εξάλλου τόσα χρόνια έχουμε βγάλει συμπεράσματα, ιδιαίτερα η ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ έπαιζαν τόσα χρόνια το ρόλο του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Ο νέος όμως κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός που εκφράζεται από το ΔΙΚΤΥΟ δίνει ρεσιτάλ γενιτσαρισμού, είναι καθαρόαιμοι οπορτουνιστές και γίνονται απροκάλυπτα ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ των Σιδηροδρομικών, κάνει ότι μπορεί να αποσυντονίσει, να παραπληροφορήσει, να εφησυχάσει, να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους προκειμένου η κυβέρνηση, όσο πιο ανώδυνα γι αυτή γίνεται, να ιδιωτικοποιήσει τον Σιδηρόδρομο. Για να το πετύχουν αυτό, δουλεύουν με το γνωστό σύστημα των «παπαγάλων».
Με περίσσιο θράσος και ψέματα (σαν αυτά που έλεγε ο Τσίπρας στην Καρόλου για ενιαίο δημόσιο Σιδηρόδρομο) ένα χρόνο τώρα ταΐζουν ψέματα τους Σιδηροδρομικούς όπως:
  • Το ενιαίο μισθολόγιο δεν φέρνει μειώσεις αλλά αυξήσεις.
  • Φταίνε οι παλιές Διοικήσεις και όταν αλλάξουν, οι νέες που θα είναι «δικές μας» θα λύσουν όλα τα προβλήματα.
  • Τα ΥΓΟΣ εξασφαλίζουν τους υπηρετούντες εργαζόμενους γι αυτό οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μην φοβούνται πιθανές απολύσεις.
  • Η κυβέρνηση θα φροντίσει να κάνει μετατάξεις και εθελούσιες εξόδους με αποζημίωση από 130.000 - 180.000 ευρώ. Και άλλα πολλά.

Αυτή την καταστροφική γραμμή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού πρέπει οι εργαζόμενοι να την περιθωριοποιήσουν.
Όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, της ίδιας της ζωής μας.
Η πραγματική ελπίδα βρίσκεται στον οργανωμένο ταξικό αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Οι κινητοποιήσεις μας για να έχουν προοπτική και επιτυχία, χρειάζονται μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στο Σιδηρόδρομο και κοινή πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα με όλους τους εργαζόμενους.
Χρειάζεται καθαρό πλαίσιο πάλης που να συγκρούεται με τις πολιτικές που ξεπουλούν – ιδιωτικοποιούν – καταργούν συλλογικές συμβάσεις – απολύουν.
Χρειάζεται κοινό πλαίσιο δράσης όλων των Σιδηροδρομικών (ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ – ΕΕΣΤΥ – ΕΡΓΟΣΕ κ.τ.λ.) μαζί με όλους τους εργαζόμενους των άλλων ΜΜΜ – Αστικών Συγκοινωνιών.
Απομονώστε του παπαγάλους και τα φερέφωνα των Διοικήσεων – του ΤΑΙΠΕΔ – των Υπουργείων.
Το κόλπο του «καλού μπάτσου» και του «κακού μπάτσου» δεν περνάει πια, το έπαιξαν και στα Λιμάνια.
Οι Διοικήσεις των εταιρειών (ΟΣΕ – ΕΕΣΣΤΥ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ) να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ και τα Υπουργεία. Όλοι τους μαζί δουλεύουν για τον ίδιο σκοπό και είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι. Όλοι συμφωνούν και υπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης και θέλουν να ολοκληρώσουν τις ιδιωτικοποιήσεις.
Συνάδελφοι,
ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ.
Διεκδικούμε:
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση στο Σιδηρόδρομο – Πάλη για ενιαίο κοινωνικοποιημένο Σιδηρόδρομο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
  • Έξοδος τώρα του ΟΣΕ από το νέο ταμείο ξεπουλήματος (ΕΔΗΣ) - Κατάργηση τώρα του ΤΑΪΠΕΔ.
  • Προσλήψεις εργαζομένων με σταθερή και μόνιμη δουλειά, πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Μειώσεις εισιτηρίων, δωρεάν μετακίνηση ανέργων, ΑΜΕΑ, φοιτητών.
  • Επαναλειτουργία του Σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο και συνολικά των περιφερειακών δικτύων.
Οι εργαζόμενοι να «ξεκολλήσουν από τον καναπέ» και με ταξικό αγώνα να διεκδικήσουν τη ζωή τους.
Όλοι στις στάσεις εργασίας των Σωματείων
και στην 24ωρη απεργία της ΠΟΣ 6/7/2016.
Συγκέντρωση 8π.μ. έξω από το ΤΑΙΠΕΔ
Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών.