Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Στις 143.000 οι συνταξιούχοι που χάνουν φέτος το ΕΚΑΣ


Ο αριθμός τους είναι διπλάσιος από αυτόν που προβλεπόταν αρχικά, για να καλύψει η κυβέρνηση τη «χασούρα» από τη μη αναδρομική ισχύ του νόμου!

Στις 143.000 φτάνει ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που χάνουν ανεπιστρεπτί από φέτος το ΕΚΑΣ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ενώ σε αρκετές ακόμα χιλιάδες εκτιμάται ο αριθμός αυτών που επιβαρύνονται με μειώσεις στο ΕΚΑΣ, καθώς με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια «πέφτουν» σε χαμηλότερη κλίμακα, μέχρι να έρθει η σειρά τους να το χάσουν οριστικά.Επιπλέον, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν ήδη το ΕΚΑΣ, θα υποχρεωθούν και σε πρόσθετη παρακράτηση επί της σύνταξης που τους απομένει, καθώς θα επιστρέψουν μέχρι το τέλος του χρόνου το επίδομα του Ιούνη, που είχαν ήδη λάβει (η κατάργηση του ΕΚΑΣ ισχύει από τη σύνταξη του Ιούνη). Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός αυτών που χάνουν το επίδομα το 2016 επί του συνόλου των μέχρι τώρα δικαιούχων, υπολογίζεται στο 40% περίπου και όχι στο 20%, όπως αρχικά προβλεπόταν με το 3ο μνημόνιο.
Αντίστοιχα, το κονδύλι που αφαιρείται κάθε μήνα ανέρχεται στο ποσό των 23 εκατομμυρίων και συνολικά μέσα στο 2016 θα ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ! Το μέσο μηνιαίο ποσό της απώλειας για τους δικαιούχους που έχασαν σε πρώτη φάση το ΕΚΑΣ, ανέρχεται στα 160 ευρώ. Πρόκειται για σοβαρή απώλεια, που έρχεται να προστεθεί στην περσινή, με την αύξηση στην παρακράτηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας για κύρια και επικουρική σύνταξη, πέραν βέβαια των άλλων ασφαλιστικών ανατροπών σε παλιούς και νέους συνταξιούχους και ειδικά αυτών που θα διαπιστώσουν οι συνταξιούχοι στις επικουρικές τους συντάξεις την ερχόμενη Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, η κατάργηση του ΕΚΑΣ προβλεπόταν να γίνει αναδρομικά από την αρχή του έτους, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Με δεδομένο ότι ο νόμος ψηφίστηκε στις αρχές Μάη, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το επίδομα θα υποχρεώνονταν να επιστρέψουν και τα αναδρομικά έξι ολόκληρων μηνών. Κάτω από την κατακραυγή, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και μετέθεσε την εφαρμογή του νόμου για 1η Ιούνη, «κομπάζοντας» ότι γλίτωσε τους συνταξιούχους από τα αναδρομικά!
Τώρα, για να «πιάσει» τα ποσά που προβλέπει ο νόμος για το 2016 χωρίς τα αναδρομικά, η κυβέρνηση διεύρυνε σχεδόν στο διπλάσιο τον αριθμό των συνταξιούχων που το χάνουν μέσα στο χρόνο! Δηλαδή, φόρτωσε τη «χασούρα» από τη μη αναδρομική ισχύ του νόμου ξανά στους συνταξιούχους.
Οργισμένες αντιδράσεις
Τέτοιο είναι το μέγεθος της εξαπάτησης που επιχειρείται σε βάρος των συνταξιούχων, προκαλώντας την αντίδραση των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων. Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, δείχνοντας το μέγεθος της σφαγής, «με τα νέα κριτήρια, όποιος έχει πάνω από 664 ευρώ μεικτή σύνταξη δεν θα παίρνει ΕΚΑΣ, ενώ πριν το όριο ήταν στα 776 ευρώ».
Η Ομοσπονδία θυμίζει ότι έρχονται και νέες μειώσεις με την καταβολή των επικουρικών, η οποία μετατέθηκε για τις αρχές κάθε μήνα. Καλεί τους συνταξιούχους «να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να μην πιστεύουν στις υποσχέσεις των διάφορων καλοθελητών της κυβέρνησης ότι κάτι μπορεί να γίνει» και να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνεται με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και σωματείων τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Από την πρώτη «φουρνιά» των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που έχασαν το επίδομα, οι 34.000 είναι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΑΕΕ. Δηλαδή, από την αρχή κιόλας της εφαρμογής του νόμου, το 35,2% των δικαιούχων στον ΟΑΕΕ χάνουν το ΕΚΑΣ, ενώ σε άλλους 7.500 δικαιούχους θα γίνει επανέλεγχος των δικαιολογητικών τους. Συνολικά, το επίδομα δικαιούνται 96.572 συνταξιούχοι ελευθεροεπαγγελματίες, οι οποίοι θα το χάσουν σταδιακά έως και το 2019.
Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «μαζί με τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας, θα παλέψουν για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, που κατακρεουργεί τις συντάξεις μας και ετοιμάζει για τα παιδιά και τα εγγόνια συνθήκες δουλείας σε γαλέρες και με μισθούς πείνας».