Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Καταιγιστικές εξελίξεις από τη νίκη του Brexit...


Προβάδισμα στους υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Βrexit) φαίνεται να δίνει η καταμέτρηση σημαντικού ποσοστού των αποτελεσμάτων από το δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη, προκαλώντας αναστάτωση και προβληματισμό στην κυβέρνηση Κάμερον και στην ηγεσία των Εργατικών που είχαν στηρίξει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ σε σχέση με τις επόμενες, καταιγιστικές εξελίξεις σε πολιτικό, οικονομικό επίπεδο εντός και εκτός Βρετανίας...

Κατά τα φαινόμενα, 43 χρόνια μετά την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ, δεδομένης της κλιμακούμενης ενδοαστικής κόντρας και του οξυμένου ανταγωνισμού μεταξύ μονοπωλίων από τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ, ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας, με απρόβλεπτες συνέπειες σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με μόνο σίγουρο πως και σε αυτή την περίπτωση οι λαοί θα κληθούν να πληρώσουν για μία ακόμη φορά το «λογαριασμό»...
Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου άρθρου στην εφημερίδα Γκάρντιαν: «Ο σεισμός του Brexit έγινε, θα χρειαστεί χρόνια για να εκκαθαριστούν στα συντρίμμια»...

Επικράτησε το Brexit

Σύμφωνα με το BBC, στις κάλπες προσήλθε το 71,6% των περίπου 46.500.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σχετικά σημαντική αύξηση από το περίπου 65% του εκλογικού σώματος που είχε ψηφίσει στις περσινές βουλευτικές εκλογές).
Από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων ως τις 8.00 πμ (ώρα Ελλάδας), προκύπτει ότι υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Βrexit) ψήφισαν τουλάχιστον 16.583.795 και υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ (Bremain) 15.610.071.
Το BBC κάνοντας πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος δίνει ως «νικητή» το Brexit με 51,7% και «ηττημένους» τους υποστηρικτές του Βremain με 48,3%.
Γενικότερα, βρετανικά δίκτυα κάνοντας μία πρώτη «γεωγραφική» ανάγνωση του αποτελέσματος, διαπιστώνουν επικράτηση του Brexit σε Αγγλία (με εξαίρεση το Λονδίνο που ψήφισε ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ), Ουαλία και του Bremain σε Βόρεια Ιρλανδία και Σκωτία.
To βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Skynews προέβλεψε επίσης «νικητή» το Brexit με 51,7% και το Bremain με 48,3%.
Το CNN μεταδίδοντας αποτελέσματα από την καταμέτρηση του 77% των ψηφοδελτίων έδινε προβάδισμα στο Brexit με 51,7% έναντι 48,3% υπέρ της παραμονής.
Το ίδιο διάστημα, ένα άλλο «θρίλερ» εξελίσσεται, όπως αναμενόταν, στα διεθνή χρηματιστήρια (ιδιαίτερα της Ασίας), σε σχέση με τη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από το...1985!