Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Κυβέρνηση και ασφαλιστικές εταιρείες προωθούν τα Επαγγελματικά Ταμεία

Η συμφωνία της κυβέρνησης και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την επέκταση των Επαγγελματικών Ταμείων (ο λεγόμενος 2ος πυλώνας), αλλά και η ιδιωτική ασφάλιση (3ος πυλώνας) αναδείχτηκε σε συνέδριο για το Ασφαλιστικό που οργάνωσε την Τρίτη 14 Ιούνη η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».
Η βασική θεματολογία του συνεδρίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: Επαγγελματικά Ταμεία, η αναγκαιότητα του δεύτερου πυλώνα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και δομών Υγείας και τρίτος πυλώνας ασφάλισης, ο συμπληρωματικός ρόλος των ατομικών ασφαλιστηρίων.

Μιλώντας σε αυτό το συνέδριο ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, αποδέχτηκε πλήρως το ρόλο του 2ου και του 3ου πυλώνα, θέτοντας βέβαια για τα μάτια του κόσμου κάποιους περιορισμούς που όμως δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα. Όπως είπε, «εγώ δεν είμαι αντίθετος στη λειτουργία του 2ου πυλώνα και του 3ου, με την προϋπόθεση όμως ότι οι ασφαλιστικές παροχές που εξασφαλίζει το κράτος ανταποκρίνονται στα δυο χαρακτηριστικά», δηλαδή, «οι συντάξεις της δημόσιας κύριας ασφάλισης είναι τέτοιες που να εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση του συνταξιούχου» και «το εισόδημα που εξασφαλίζει η σύνταξη θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό εγγύτερα, στο εισόδημα που υπήρχε κατά τη διάρκεια της εργασίας». 
Και βέβαια ο υπουργός τα λέει αυτά, όταν το νέο ασφαλιστικό σύστημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβάλλει περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές, που θα οδηγήσουν όσους ασφαλισμένους διαθέτουν εισόδημα να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ήταν αυτός που πρότεινε στους νομικούς δικηγόρους, γιατρούς «να δημιουργήσουν ένα Επαγγελματικό Ταμείο το οποίο θα δίνει επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, ούτως ώστε να μην είναι 38% η υποχρεωτική εισφορά στο δημόσιο σύστημα, αλλά 27%»