Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ρυθμίσεις σοκ για το ΣΕΠΕ

«Δωράκι» στην εργοδοσία
Δημοσιεύματα στον Τύπο θέλουν το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το ΣΕΠΕ και τους «θεσμούς», να προωθεί τη μείωση του προστίμου που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις όταν πιάνονται να απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.
 Η μείωση, μάλιστα, αυτή μπορεί να φτάνει και τα 2/3 του προστίμου που ισχύει σήμερα, από τα 10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο στα 3.500 ευρώ (ακούγεται ακόμα και ο μηδενισμός των προστίμων). Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για ένα «δωράκι» στους εργοδότες, με το σαθρό επιχείρημα ότι έτσι κι αλλιώς, στα δημόσια ταμεία φτάνει μόνο το 20% των προστίμων που καταλογίζονται. 

Μάλιστα, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι σκοπεύει να αντισταθμίσει τη μείωση των προστίμων για τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία με το να υποχρεώνει τους εργοδότες να προσλαμβάνουν τον ανασφάλιστο εργαζόμενο για 12 μήνες. Μέσω της πρόσληψης, υπολογίζουν ότι το ΙΚΑ θα εισπράττει περί τα 3.500 ευρώ ανά θέση εργασίας και άλλα τόσα το Δημόσιο από το φόρο εισοδήματος.
Βεβαίως, γεγονός είναι ότι η αύξηση του προστίμου στα 10.500 ευρώ ανά ανασφάλιστο, που επιβλήθηκε πριν από μερικά χρόνια, δεν μείωσε την ανασφάλιστη εργασία, σίγουρα δεν θα την αντιμετωπίσει και αυτό το μέτρο. Η αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας, που ξεπερνά το 20% των απασχολούμενων, δεν γίνεται με «δωράκια» προς τους εργοδότες. Απαιτεί γκρέμισμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που τους ευνοεί, προϋποθέτει δημιουργία, στελέχωση και λειτουργία εκείνων των ελεγκτικών μηχανισμών που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν, ή υπολειτουργούν τραγικά.