Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Σαλτάρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε τη χώρα από το ΕΚΑΣ!


Σαλτάρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε τη χώρα από το ΕΚΑΣ!
Ελεημοσύνη, προεκλογικό τρυκ, τεχνητή επιβάρυνση του προϋπολογισμού, εισφοροδιαφυγή και ωρολογιακή βόμβα στα χέρια της κοινωνίας το ΕΚΑΣ, σύμφωνα με τη βουλευτή του κυβερνώντος κόμματοςΗ συνεδρίαση στη Βουλή συνεχίζεται με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν ότι μπορούν προκειμένου από τη μία να πείσουν ότι ψηφίζουν τα μέτρα με πόνο ψυχής και από την άλλη ότι δεν είναι και καταστροφή. Αυτό προσπάθησε και η Έφη Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας του κυβερνώντος κόμματος.
Η κυρία Σαλτάρη υπενθύμισε στους συναδέλφους της βουλευτές πως ο ΣΥΝ το 1997 είχε καταψηφίσει το μέτρο ανακούφισης των χαμηλοσυνταξιούχων γιατί «δεν έλυνε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και λειτουργούσε τυχοδιωκτικά, με προεκλογικούς όρους». Προφανώς για τις εκλογές που έγιναν το... 2000. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε επίσης πως το ΕΚΑΣ το είχαν καταργήσει οι... προηγούμενοι!

Διαβάστε το ακριβές απόσπασμα των δηλώσεων της βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Έφης Σαλτάρη από τα πρακτικά της Βουλής:

Αυτές τις μέρες, οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις ανακάλυψαν ένα άλλο πεδίο πολιτικής διαστρέβλωσης, το ΕΚΑΣ, το οποίο να θυμίσω -για όσους κάνουν ότι δεν θυμούνται- ότι το 1997 θεσπίστηκε από την τότε Κυβέρνηση, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, και ήταν το βασικό προεκλογικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ.

Σε πλήρη αντίθεση με ό,τι μας κατηγορείτε περί αριστερού λαϊκισμού, ο Συνασπισμός καταψήφισε το μέτρο αυτό, γιατί λειτουργούσε ως ελεημοσύνη προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, δεν έλυνε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και λειτουργούσε τυχοδιωκτικά, με προεκλογικούς όρους.

Στην τοποθέτησή του ο νυν Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, Βουλευτής τότε, είχε αναφερθεί στην ανάγκη επανασύνδεσης με τα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, εάν η κατώτερη σύνταξη υπολογίζεται στο 80% των συντάξιμων αποδοχών και αν όλες οι συντάξεις αυξάνονταν κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των εν ενεργεία εργαζομένων.

Ο Συνασπισμός ζητούσε τότε η Κυβέρνηση να ρυθμίσει συνολικά το συνταξιοδοτικό ζήτημα, προκειμένου να ανακουφίσει πραγματικά τους συνταξιούχους.

Ποιος δικαιώνεται και ποιος λαϊκίζει;

Όπως αποδεικνύεται η σχέση μας με τον λαϊκισμό είναι μια σχέση διαχρονικής αντιπαράθεσης, ενώ η σχέση μας με τον λαό είναι πραγματικά υπαρξιακή. Αντί, λοιπόν, να δώσετε πραγματική λύση, όπως σημειώναμε, επιλέξατε να επιβαρύνετε τεχνητά τον προϋπολογισμό και να συγκαλύψετε τους μεγαλοεργοδότες και τη γενικευμένη εισφοροδιαφυγή, γνωρίζοντας ότι αφήνετε μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια της κοινωνίας.

Το 2010, στον νόμο Λοβέρδου δεν αναφέρεται ούτε μία λέξη για τη συνέχιση του ΕΚΑΣ από την 1 Ιανουαρίου του 2015. Ουσιαστικά το καταργήσατε. Ο κ. Βρούτσης –προς επίρρωσιν αυτού- τον Σεπτέμβριο του 2014 έλεγε ότι ετοιμάζει εισήγηση για να μείνει έστω το 2015. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εμείς, με αιματηρές θυσίες των πολιτών, κρατήσαμε το ΕΚΑΣ το 2015, για την πλειοψηφία για το 2016 και μέχρι το 2019. Πρέπει, όμως, να είναι στις προτεραιότητές μας να ενεργοποιήσουμε όλες τις θετικές, προοδευτικές και ρεαλιστικές σκέψεις, ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις και ανακούφιση όλων όσοι αδικούνται.