Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Έρχονται και άλλα...

Τι μελετούν στο παρασκήνιο;
Με αφορμή τη σύσταση του υπερταμείου για τη διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου («Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ»), μας ήρθε στο μυαλό μια άλλη «εκκρεμότητα», που άφησε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών. 

Θυμίζουμε ότι από τον αντιασφαλιστικό νόμο που ψήφισε στις 8 Μάη, εξαιρέθηκαν την τελευταία στιγμή τα δύο άρθρα που αφορούσαν στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. 
Με το πρώτο, οριζόταν η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών ΑΕ», η οποία, υπό την εποπτεία του Δημοσίου, αναλάμβανε τη διαχείριση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας όλων των συγχωνευμένων και συγχωνευόμενων ταμείων. Στο άλλο άρθρο, προβλεπόταν η σύσταση «Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών» και συγχώνευση σε αυτήν των εταιρειών ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ και ΑΕΔΑΚ ΑΟ ΑΕ, που διαχειρίζονταν έως τώρα μέρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων. 
Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της σε σχέση με την περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών, αλλά η σύσταση του υπερταμείου, που από το νόμο έχει τη δυνατότητα να εγγράφει κι άλλες εταιρείες ως θυγατρικές, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ερωτήματα και υποψίες για το τι συζητάει στο παρασκήνιο με τους εταίρους της...