Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Aνησυχεί η ΝΔ που της κλέβει το πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ


Την Παρασκευή, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Εργασίας, είπε για την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης: «Εμείς δεν θα φέρναμε την κατάσταση σε αυτό το σημείο. Να βρούμε μοντέλο που θα κρατάει την κρατική δαπάνη για συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε ποσοστό που προβλέπεται και στη βάση του οποίου κινείται και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε.
Να δούμε εναλλακτικούς τρόπους ώστε να ενισχυθούν τα Ταμεία, για να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα, πώς θα καταβάλλονται συντάξεις στους συνταξιούχους (...) Πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα. Ο δεύτερος πυλώνας Ασφάλισης είναι τα επαγγελματικά Ταμεία, πρέπει να ενθαρρυνθούν και να ενισχυθούν. Τρίτος η ιδιωτική ασφάλιση, θα μπορούσε, αν έχεις τις απαραίτητες θεσμικές εγγυήσεις, να γίνει συνέργεια 2ου και 3ου πυλώνα».
Με απλά λόγια, η ΝΔ συμφωνεί με τα ποσά που πρέπει να περικοπούν - εξοικονομηθούν από το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης τα επόμενα χρόνια. Υιοθετεί, δηλαδή, εξολοκλήρου τη βάση των ανατροπών που έκανε η κυβέρνηση. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά συστήνει αυτή η μεταρρύθμιση να αξιοποιηθεί σαν βάση για να προχωρήσει το σύστημα των τριών πυλώνων, δηλαδή να επεκταθούν τα ιδιωτικά συστήματα σε όλες τις μορφές τους. Κατά τ' άλλα, η μόνη μομφή που καταλογίζει στην κυβέρνηση είναι ότι ...άργησε. Πάλι καλά που δεν την κατηγορεί ότι τους έκλεψε το πρόγραμμα...