Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ «Ισότιμη» πρόσβαση στο σύστημα Υγείας αλλά επί ...πληρωμή


«Ισότιμες» ...πληρωμές με τους ασφαλισμένους «εξασφαλίζει» για τους ανασφάλιστους, για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα στις δημόσιες Μονάδες Υγείας η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» που υπογράφηκε τη Δευτέρα 4 Απρίλη σε συνέχεια της ψήφισης του Νόμου 4368/2016 («παράλληλο πρόγραμμα»). Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ασθενείς με χρόνια νοσήματα, άτομα με αναπηρία κλπ. δεν απαλλάσσονται από τις πληρωμές για φάρμακα και θεραπείες παρά μόνο μετά την εξέταση εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Το υπουργείο Υγείας προκλητικά ψεύδεται όταν λέει πως «η ΚΥΑ διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας (συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων) και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών», τη στιγμή που αμέσως μετά ξεκαθαρίζει πως «οι παροχές που διασφαλίζει η ΚΥΑ είναι ισότιμες με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ (κάθε υπηρεσία νοσηλείας, διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικά βοηθήματα κλπ.)». Θυμίζουμε πως από τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, από τη σύσταση του Οργανισμού μέχρι σήμερα, έχουν πεταχτεί έξω ή έχουν περικοπεί εκατοντάδες εξετάσεις, ιατρικά βοηθήματα, θεραπείες. Γι' αυτά, όπως και για φάρμακα, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν αδρά σε συμμετοχές ή εξ ολοκλήρου πληρωμές και το κράτος εξασφαλίζει δωρεάν μόνο ένα ελάχιστο, υποτυπώδες «πακέτο παροχών». Για ποια δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση μιλάει η κυβέρνηση όταν οι ανασφάλιστοι είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι και μάλιστα χωρίς καν αυτό το πενιχρό επίδομα; Θυμίζουμε ακόμη πως ετοιμάζεται να εκδοθεί νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ.
Επιπλέον το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος αυτής της ρύθμισης δεν το σηκώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή οι εισφορές των εργαζομένων, των συνταξιούχων κλπ. Με «ξένα κόλλυβα», δηλαδή, το υπουργείο Υγείας πανηγυρίζει την ώρα που δαπανά μόλις 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ έχει μειωθεί στο μισό, μόνο τα τελευταία χρόνια (από 1,1 δισ. ευρώ το 2013 σε 526 εκατ. ευρώ το 2015 και το 2016).
Ουσιαστικά, με την ΚΥΑ ελαχιστοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυαν πριν (με την ΚΥΑ Άδωνι Γεωργιάδη) για τους ανασφάλιστους. Στο εξής καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές και οι ανασφάλιστοι μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να απευθύνονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΠΕΔΥ, δημόσια νοσοκομεία κλπ.).
Ωστόσο, με την κρατική υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, κρεβάτια, ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και με την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας, οι ασθενείς πληρώνουν, ταλαιπωρούνται, αποκλείονται από θεραπείες, γιατρό, νοσηλεία, εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα, επιβαρύνεται η υγεία τους.
Στους αλλοδαπούς που ανήκουν σε «ευάλωτες ομάδες μεταναστών/προσφύγων που έχουν ανάγκη συστηματικής φροντίδας (έγκυες, ανήλικοι, χρόνιοι ασθενείς, ψυχικά ασθενείς, ασθενείς με βαριά νοσήματα, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι κ.ά.)» σύμφωνα με την ΚΥΑ θα χορηγείται από τα νοσοκομεία κάρτα υγειονομικής περίθαλψης ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος.