Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Σε Ασφαλιστικό, άμεση και έμμεση φορολογία τα πρόσθετα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ

Σε πρόσθετα μέτρα «1,8 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό, 1,8 δισ. ευρώ στη φορολογία εισοδήματος και 1,8 δισ. ευρώ στην έμμεση φορολογία» επιμερίζονται τα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που συμφώνησε να λάβει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε πρόσθετα μέτρα 3% του ΑΕΠ, δηλαδή 5,4 δισ. ευρώ λέγοντας πως η κυβέρνηση «εργάζεται για 3% του ΑΕΠ μέτρα», τα οποία παραδέχτηκε ότι θα είναι αντιλαϊκά ισχυριζόμενη ότι είναι «μέτρα που δεν θα θέλαμε να υπάρχουν». Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα, αλλά εκτίμησε ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν θα προχωρήσει.

Για τα «κόκκινα» δάνεια ανέφερε πως «υπάρχει διάσταση ακόμα», ενώ «συγκλίνουμε στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό». Παραδέχθηκε ότι «θα γίνουν υποχωρήσεις» και πως «έχει σημασία ποιες υποχωρήσεις θα γίνουν». Δεν απέκλεισε να ψηφιστούν νωρίτερα και πριν το Πάσχα το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό χωρίς τα υπόλοιπα θέματα να αποκόπτονται από την πρώτη αξιολόγηση.
Για την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου δήλωσε πως επιστρέφουν στην Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 4 Απρίλη αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Ανέφερε πως «ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και πάντοτε μέσα στο γράμμα της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τα μέτρα που αφορούν στην έμμεση φορολογία, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι υπό εξέταση τα εξής:
-Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις βενζίνες μέχρι και 10 λεπτά ανά λίτρο.
-Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης με κατεύθυνση την εξομοίωσή του με τον ΕΦΚ που ισχύει στις βενζίνες.
-Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
-Αύξηση του ειδικού τέλους στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας.
-Παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων
Δεν αποκλείεται, επίσης, η αύξηση του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.