Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ξεπέρασαν τις 52.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες - μετανάστες στη χώρα μας

Ξεπέρασαν τις 52.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας ως αποτέλεσμα της πολιτικής συγκυβέρνησης - ΕΕ που επικυρώνει τον εγκλωβισμό τους και «παίζει παιχνίδια» στις πλάτες των ξεριζωμένων προς όφελος των συμφερόντων τους. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της καταμέτρησης των αρμόδιων αρχών σήμερα Τρίτη στη χώρα βρίσκονται: 

Στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 29.746 εκ των οποίων οι 13.250 είναι στην Ειδομένη, στα Διαβατά (στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου) 2.253, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης 329, στο Χέρσο (στρατόπεδο Μαζαράκη) 3.863, στο ΠΑΘΕ Πολύκαστρου - PLAZA 1.250, στη Νέα Καβάλα Πολύκαστρου 3.515, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 734, στην Ελευθερούπολη 214, στη Δράμα 479, στην Κοζάνη 421, στην Κόνιτσα 162, στην Πιερία 190, στο Νηρέα Πιερίας 95, στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας (στρατόπεδο Πετροπουλάκη) 660, στο Κλειστό Γήπεδο Ιωαννίνων 229, στα Δολιανά Ιωαννίνων 207, στην Κάτσικα Ιωαννίνων 1.045 και στα Γιαννιτσά 850.
Στην Αττική βρίσκονται συνολικά 13.701 και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Πειραιά 4.840, στο Σχιστό 1.970, στον Ελαιώνα 706, στο γήπεδο BASEBALL 1.180, στο γήπεδο HOCKEY 1.535, στο χώρο αφίξεων 1.629, στον Αγ. Ανδρέα 138, στη Μαλακάσα 970, στην κατασκήνωση Αγροτικής Τράπεζας στο Λαύριο 405, στη δομή φιλοξενίας αιτούντων ασύλου στο Λαύριο 328.
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 5.775 εκ των οποίων στη Λέσβο 2.929, στη Σάμο 829, στη Χίο 1.810, στην Κω 63, στη Ρόδο 71
Στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.985 εκ των οποίων στη Ριτσώνα 826, στη Φθιώτιδα 387, στα Τρίκαλα 191, στη Λάρισα στο εργοστάσιο «Ρόκα» 390 και στο στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου στο Κουτσόχερο Λάρισας 1.191

Κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη

Εκατοντάδες άτομα παραμένουν, από το μεσημέρι της Δευτέρας, πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές στον καταυλισμό της Ειδομένης διαμαρτυρόμενοι για τα κλειστά σύνορα, έχοντας παράλληλα μπλοκάρει τη διέλευση των οχημάτων από τη σιδηροδρομική διάβαση.
Πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών έχουν καταλάβει τη γραμμή και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν ώσπου να ανοίξουν, όπως λένε, τα σύνορα.
Νωρίτερα, σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων και τα όσα μεταδίδουν απεσταλμένοι δημοσιογράφοι, δύο πρόσφυγες επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν. Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες περιέλουσαν τα ρούχα τους με βενζίνη βάζοντάς τους φωτιά, ωστόσο χάρη στην παρέμβαση των πιο ψύχραιμων η φωτιά σβήστηκε γρήγορα. Ο ένας νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Κιλκίς και ο άλλος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. 

Διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια

Διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών έγινε την Τρίτη το βράδυ στη Λέσβο στο hot spot της Μόριας όταν πρόσφυγες και μετανάστες κατέλαβαν την πύλη του hot spot, καταγγέλλοντας ότι λειτουργεί πλέον ως «κέντρο κράτησης».
Φώναξαν συνθήματα στα αγγλικά, ωστόσο διαλύθηκαν αμέσως όταν παρατάχθηκε μπροστά τους μια διμοιρία ΜΑΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες και μετανάστες ζητούν να καταγραφούν και να πιστοποιηθούν άμεσα και όχι να κρατούνται στο hot spot υπό περιορισμό.
Σημειώνεται ότι στο hot spot στη Μόρια βρίσκονται σήμερα περίπου 1.600 άτομα. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και μεγάλη ομάδα Πακιστανών μεταναστών, που αριθμεί περίπου 400, οι οποίοι κρατούνται προκειμένου να μεταφερθούν σε προαναχωρησιακό κέντρο και στη συνέχεια να απελαθούν.

Μέτρα καταστολής σε βάρος 150 μεταναστών από το Πακιστάν 

Μέτρα καταστολής σε βάρος των εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων ενεργοποιεί η κυβέρνηση μετά και τη συμφωνία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και μάλιστα σε ένα επικοινωνιακό σόου, μπροστά στις κάμερες και τα κανάλια, προκειμένου να επιδείξει «έργο», την ώρα που χιλιάδες μετανάστες εγκλωβίζονται στις λάσπες και τους πρόχειρους καταυλισμούς.
Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό «Blue Star 1» μεταφέροντας 150 μετανάστες από το Πακιστάν, οι οποίοι τυπικά δεν εμπίπτουν στο καθεστώς του πρόσφυγα. Οι συγκεκριμένοι μετανάστες, που συνελήφθησαν πριν 3 μέρες στη Μυτιλήνη, επιβιβάστηκαν με χειροπέδες σε κλούβες της Αστυνομίας, προκειμένου να μεταφερθούν στο Κέντρο Κράτησης της Κορίνθου.
Εκεί θα παραμείνουν έως ότου η Τουρκία ζητήσει την επαναπροώθησή τους, διαδικασία που προβλέπεται σε μία συμφωνία επανεισδοχής που είχε υπογραφεί από το 2002 και επανεργοποιήθηκε μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. 
Μαζί με τους 150 μετανάστες από το Πακιστάν έφθασαν και άλλοι 131 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη, ενώ χθες το βράδυ το πλοίο «Νήσος Μύκονος» μετέφερε άλλα 500 περίπου άτομα από Μυτιλήνη και Σάμο.

Κύκλος επαφών για την εφαρμογή των επικίνδυνων αποφάσεων 

1 / 3
Η ελληνική κυβέρνηση επικρίνει την Άγκυρα ότι δεν έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα για τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ξεκίνησε κύκλο επαφών με ξένους ηγέτες.
Ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, ο πρωθυπουργός επισήμανε στην Άγκελα Μέρκελ την ανάγκη πλήρους ανάπτυξης του ΝΑΤΟ και μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία.
«Η Ελλάδα εργάζεται για την εφαρμογή της συμφωνίας» ΕΕ - Τουρκίας δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη. «Δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα», πρόσθεσε.
Επίσης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το νομοσχέδιο για την υλοποίηση των επικίνδυνων αποφάσεων της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και ότι οι «παράτυποι» μετανάστες θα κρατούνται σε κλειστά κέντρα μέχρι να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.