Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το lock out και προκλητικά ζητάει τα ρέστα από το ΚΚΕ!


Στην θεσμοθέτηση της «ανταπεργίας» («lock out») και του τέλους της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία για εργατικές διαφορές, προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω της επικύρωσης του λεγόμενου «αναθεωρημένου Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Χάρτη» της ΕΕ.
Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση της επίθεσης σε ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα.

Το άρθρο 6 του «αναθεωρημένου Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Χάρτη» περιλαμβάνει την εφαρμογή του «lock out» ως αναφαίρετο δικαίωμα των εργοδοτών, την άρνηση της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία και μία σειρά ακόμα μέτρα για τη θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Αναφέρει συγκεκριμέναι:
«Με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα Μέρη αναλαμβάνουν: 1) να προάγουν από κοινού διαβουλεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών 2) να προάγουν, όπου είναι απαραίτητο και σκόπιμο, μηχανισμούς εκούσιων διαπραγματεύσεων μεταξύ των εργοδοτών ή των εργοδοτικών οργανώσεων και των οργανώσεων των εργαζομένων, με σκοπό τη ρύθμιση των όρων και των συνθηκών απασχόλησης μέσω συλλογικών συμβάσεων 3) να προάγουν την καθιέρωση και χρήση κατάλληλων μηχανισμών συμβιβασμού και εκούσιας διαιτησίας για τη ρύθμιση εργατικών διαφορών και αναγνωρίζουν: 4) το δικαίωμα εργαζομένων και εργοδοτών στη συλλογική δράση σε περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην απεργία, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν από συλλογικές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν».

Καμία κυβέρνηση από το 1996 δεν το έφερε στη Βουλή

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός ο «Χάρτης», υπογράφηκε στις 3 Μάη 1996 και από την Ελλάδα, αλλά καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν το είχε φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Καθόλου τυχαία και προκειμένου να αποφύγει αντιδράσεις, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επέλεξε να θεσμοθετήσει το «Χάρτη» ως «διακρατική συμφωνία», δηλαδή σύμφωνα με το άρθρο 108 του Κανονισμού της Βουλής, όπου προβλέπεται μια 5λεπτη μόλις τοποθέτηση μόνο από όσους δεν είχαν ψηφίσει υπέρ στη αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή! Ετσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέρασε σε λίγα λεπτά, δύο βασικές αξιώσεις που θέτει επί δεκαετίες ο ΣΕΒ και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο.

Χρ. Κατσώτης: Αποτυπώνει τη σύγχρονη αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ

Στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διαδικασία επικύρωσης του «Χάρτη», ο Χρήστος Κατσώτης, αφού αναφέρθηκε στο άρθρο 6, σημείωσε ότι συνολικά στο Χάρτη «υιοθετείται η λογική μιας μίνιμουμ προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, που σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα, πρέπει -λέει- να είναι ανεκτή από τους εργοδότες».
Πρόσθεσε ότι ο «Χάρτης» περιέχει και ορισμένα θετικά άρθρα, αλλά έχουν διακηρυκτικό χαρακτήρα, ενώ στο σύνολό του «αποτυπώνει τη σύγχρονη αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ. Τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας στην οποία τα πάντα υποτάσσονται, στρατηγική που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, στρατηγική που είχε προσχεδιαστεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και πιο ειδικά από το 1993 με τη Λευκή Βίβλο και αφορούσε το σύνολο των χωρών της ΕΕ».
Επισήμανε, τέλος, ότι η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής έφερε τη σταδιακή σφαγή στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και αυτή εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και «με το σχέδιο νόμου λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό το οποίο με την πάλη της εργατικής τάξης του λαού δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή».

Προκαλεί παίζοντας με τις λέξεις 

Τεράστια πρόκληση αποτελεί και η προσπάθεια της κυβέρνησης, να καλύψει τις πομπές της, φτάνοντας στο σημείο να ζητάει και τα ρέστα από το ΚΚΕ, που αποκάλυψε τους σχεδιασμούς της, με την τοποθέτηση του ειδικού αγορητή Χρ. Κατσώτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και με τη σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ.
Παίζοντας με τις λέξεις και τη νοημοσύνη των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, προσπαθεί να πείσει ότι δεν ισχύουν τα όσα αναφέρει το ΚΚΕ. Χαρακτηρίζει προκλητικά «ψεύδη» και «συκοφαντίες» όσα περιέχονται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, επειδή όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση ρητά επιφυλάσσεται επί του άρθρου 6 και του ΙΙ Μέρους της Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, διατυπώνοντας έτσι με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει την διάταξη» για την ανταπεργία και τα περί διαιτησίας!
Μάλιστα, παραθέτει το σχετικό απόσπασμα που περιέχεται στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου, όπου αναφέρεται ότι «οι διατάξεις του άρθρου 6 δεν δεσμεύουν την Ελλάδα ως προς το δικαίωμα μονομερούς πρόσβασης στη διαιτησία (....) Οι διατάξεις του ίδιου άρθρου δεν δεσμεύουν την Ελλάδα ως προς την ρύθμιση του δικαιώματος των εργοδοτών στη συλλογική δράση», δηλαδή την ανταπεργία.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την κυβέρνηση ο όρος «επιφυλάσσεται», σημαίνει μη εφαρμογή! Πρόκειται για καραμπινάτο εμπαιγμό. Η κυβέρνηση επικύρωσε τον Χάρτη ολόκληρο, ενώ θα μπορούσε να απαλείψει το άρθρο 6 (ο ίδιος ο «Χάρτης» δίνει αυτή τη δυνατότητα) και όχι να «επιφυλάσσεται» για την εφαρμογή του. 
Επιπρόσθετα, με την επικύρωση του Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα του άρθρου 6, η κυβέρνηση, είτε «επιφυλάσσεται», είτε όχι, έχει εξοπλίσει τις εργοδοτικές Ενώσεις για να προσφεύγουν στα ευρωπαϊκά ή εγχώρια δικαστήρια, απαιτώντας αυτό που επικύρωσε η Βουλή και το έκανε νόμο του κράτους.