Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Να σεβαστούν τη νομιμότητα καλεί τους αγρότες ο Μ. Μπόλαρης, εκτοξεύοντας απειλές

Θέμα «τήρησης της νομιμότητας» έθεσε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, επιβεβαιώνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός από την ίδια πολιτική, ακολουθεί και τις ίδιες άθλιες πρακτικές με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης για τα προβλήματα των παραγωγών οινοστάφυλων του Ηρακλείου Κρήτης.
Ο Μάρκος Μπόλαρης σημείωσε ότι το Σύνταγμα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, ανάμεσά τους και το δικαίωμα των κινητοποιήσεων. «Εννοείται ότι τα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών ασκούνται και ενεργούνται μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, δηλαδή με σεβασμό στους νόμους, στο Σύνταγμα, στους δημοκρατικούς θεσμούς», έσπευσε να προσθέσει. «Όταν εκφεύγουν από τη συνταγματική, τη νόμιμη, τη δημοκρατική λειτουργία, τότε αυτοί οι οποίοι τους μεταχειρίζονται εκτίθενται και δεν χρειάζεται να σχολιάσω περισσότερο», είπε, εκτοξεύοντας απειλές.
Η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ αφορούσε τις εξευτελιστικές τιμές που δίνονται στους παραγωγούς οινοστάφυλων του Ηρακλείου Κρήτης και το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι για τη φετινή και την περσινή σοδειά από τους ιδιώτες εμπόρους και τις Ενώσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγε κάθε δέσμευση για το συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να παρέμβει στους ιδιώτες εμπόρους. Παράλληλα, προέτρεψε τους παραγωγούς οινοστάφυλου να αξιοποιήσουν τα προγράμματα για την αναδιάρθρωση ποικιλιών και το θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση Ομάδων Παραγωγών, τα οποία όμως δεν απευθύνονται σε μικρομεσαίους, αλλά σε μεγαλοαγρότες. 
Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ
Απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό, ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε στη δευτερολογία του ότι οι αγρότες «καλά κάνουν και έχουν τα μπλόκα», υπενθυμίζοντας ότι τις ίδιες απειλές χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Οι αγώνες των αγροτών είναι απόλυτα δίκαιοι, ως αποτέλεσμα και της δικής σας πολιτικής που αποτελεί οδοστρωτήρα προκειμένου να υλοποιήσετε την πολιτική της ΕΕ, των βιομηχάνων, των μονοπωλιακών ομίλων για την καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Όχι μόνο δεν πρέπει να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ενισχυθούν τα μπλόκα, θα πρέπει να υπάρχει ξεσηκωμός του λαού και από τους εργάτες και από τους αυτοαπασχολούμενους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα άλλα μέτρα τους καταδικάζουν για μια ζωή.
Ο Μανώλης Συντυχάκης στηλίτευσε τις εκβιαστικές πρακτικές που ακολουθούν οι ιδιώτες έμποροι και οι εταιρείες εμφιάλωσης κρασιού απέναντι στους παραγωγούς οινοστάφυλου που τους έχουν απλήρωτους ακόμα και για την περσινή παραγωγή. Επίσης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στην άγρια φορολογία των αγροτών, στο υψηλό κόστος παραγωγής, στη δραματική αύξηση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών τους, τον πρόσθετο φόρο κατά 20 λεπτά στο κρασί, την άρση κάθε προστασίας των αμπελουργικών προϊόντων.
«Το μέλλον δεν είναι οι αναδιαρθρώσεις που μας λέτε», σημείωσε απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό, καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες να διεκδικήσουν μια εξουσία «όπου τα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής θα είναι προϋπόθεση για την αγροτική ανάπτυξη».