Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Μειώσεις συντάξεων από την Πρωτοχρονιά του 2016

Μειωμένες συντάξεις θα παίρνουν όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την Πρωτοχρονιά του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες  οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα αναπλήρωσης που θα εφαρμοστεί με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Οι νέες συντάξεις που θα υπολογίζονται με βάση τα χρόνια ασφάλισης και τις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι μικρότερες από τις σημερινές.
Ομως, οι νυν συνταξιούχοι δεν θα πάρουν μειωμένη σύνταξη γιατί θα υπάρξει η προσωπική διαφορά που θα καλύψει το κενό ανάμεσα στον παλιό και το νέο τρόπο υπολογισμού ώστε να μην υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά και το ύψος της αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο, αλλά μάλλον οι Θεσμοί έχουν αποδεχτεί την πρόταση της κυβέρνησης.

Να επισημανθεί ότι με βάση το νέο σύστημα συνταξιοδότησης οι συνταξιούχοι θα παίρνουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ και τη σύνταξη που θα προκύπτει από τις ασφαλιστικές εισφορές και το νέο ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο οι πληροφορίες του newsit.gr το τοποθετούν στο 50%.
Ετσι, όπως λένε στο υπουργείο Εργασίας η συνολική αναπλήρωση (υπολογίζεται και η εθνική σύνταξη) θα είναι από 60% για τις υψηλές ως 100% για τις πολύ χαμηλές συντάξεις.
Οσον αφορά τις συζητήσεις για το ασφαλιστικό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 8 Ιανουαρίου ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα στείλει στους Θεσμούς την πρόταση της κυβέρνησης. Το κείμενο που θα συμφωνηθεί θα τεθεί σε κοινωνικό διάλογο. Αν κατά τον κοινωνικό διάλογο προκύψουν ουσιώδεις διαφορές, θα γίνει νέα διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο ώστε να βρεθεί νέα συμφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι το ασφαλιστικό θα κατατεθεί στη Βουλή κατά τα μέσα Φεβρουαρίου.
Τέλος, όσον αφορά στα ισοδύναμα, κυβερνητική πηγή έλεγε με νόημα πως η Κομισιόν δεν κάνει δηλώσεις αν δεν έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ, παραπέμποντας στη δήλωση του αντιπροέδρου Ντομπρόβσκις ο οποίος έκανε αναφορά στην αντικατάσταση των περικοπών στο ασφαλιστικό με ισοδύναμα.
newsit