Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΕΤΕΑ: ΕΣΠΑΣΕ ΟΜΟΛΟΓΟ 50 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Ομόλογο αξίας 50 εκατ. ευρώ έσπασε το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, για να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις στις 27 και 30 Νοεμβρίου, αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο "Ελεύθερος Τύπος". Σύμφωνα με αυτό, το ΕΤΕΑ για τους 1,1 εκατ. συνταξιούχους του χρειάζεται 280 εκατομμύρια ευρώ και αντιμετώπιζε έλλειμμα 50 εκατ. ευρώ- ποσό που θα βρεθεί από τη απόφαση της ρευστοποίησης ομολόγων, καθώς δεν επαρκούν τα ταμιακά διαθέσιμα.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από την διοίκηση του ταμείου στις 17 Νοεμβρίου και η ρευστοποίηση θα γίνει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου- ημερομηνία που είναι οριακή για την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων.

Στην έγγραφη εισήγηση προς τη διοίκηση που πήρε και την τελική απόφαση, αναφέρεται ότι η άντληση των 50 εκατ. ευρώ θα γίνει με ρευστοποίηση 2.119.416 μεριδίων σε σύνολο 53.801.905 μεριδίων που κατέχει το ΕΤΕΑ στο Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος.  Σύμφωνο με την απόφαση είναι και το υπουργείο Εργασίας, καθώς ούτε προβλέπεται ούτε υπάρχει καμία δυνατότητα στήριξης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αν τα αποθεματικά χρειαζόταν να ρευστοποιηθούν στο σύνολό τους, επαρκούν μόνο για συντάξεις 4 μηνών, καθώς ανέρχεται με τη σημερινή τρέχουσες τιμή σε 1,27 δισ. ευρώ ενώ οι μηνιαίες υποχρεώσεις του ταμείου είναι 280 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστούν και άλλες 135.000 συντάξεις που δεν πληρώνονται επειδή δεν έχουν βγει οι αποφάσεις, τότε τα αποθεματικά θα μπορούσαν να συντηρήσουν το ταμείο για 2-3 μήνες το πολύ.

Το ροκάνισμα των αποθεματικών προδίδει ότι τελικά οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες αν όχι διπλάσιες, στο 15% αντί 8% σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Ταμείου.

Η πρόκληση μάλιστα είναι ότι το ΕΤΕΑ θεωρεί ότι τα αποθεματικά δεν είναι για να λειτουργούν ως κουμπαράς για τους μελλοντικούς συνταξιούχους αλλά για να πληρώνονται οι συντάξεις για τις οποίες το κούρεμα-αν συνεχιστεί αυτή η τακτική-θα είναι μεγαλύτερο καθώς το έλλειμμα του ταμείου ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Για να μηδενιστεί το έλλειμμα του 2015 θα πρέπει να γίνουν μειώσεις ως και 12% Όσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις το ψαλίδι θα είναι στο τέλος μεγαλύτερο.