Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Αυξάνονται το 2016 τα εισιτήρια στα ΜΜΜ για… να μειωθούν το 2017

Όσο το απορρόφησαν, το απορρόφησαν. Οι συγκοινωνιακοί φορείς, που βλέπουν τα ελλείμματά τους να διευρύνονται, αποφάσισαν ότι δεν μπορούν άλλο να απορροφούν την αύξηση του ΦΠΑ, από το 13% στο 23%, μετακυλώντας την στους επιβάτες.Έτσι, από τις αρχές του 2016, το ενιαίο εισιτήριο θα αυξηθεί από τα 1,2 ευρώ στα 1,4 ευρώ, έχοντας την ίδια χρονική ισχύ (70 λεπτά). Αντίστοιχα, το μειωμένο εισιτήριο θα αυξηθεί από τα 0,6 ευρώ, στα 0,70 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις τιμές των καρτών απεριορίστων διαδρομών (μηνιαίες και ετήσιες), το υπουργείο Μεταφορών θα προσπαθήσει να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Πάντως, όπως επισήμανε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, με την εφαρμογή του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ), δηλαδή με την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, οι χρεώσεις θα είναι πιο δίκαιες ή αλλιώς, αναλογικές, αφού θα καθορίζονται με την απόσταση που διανύει ο κάθε επιβάτης.

Έτσι, ο επιβάτης που θέλει να διανύσει το «Σύνταγμα» -«Ευαγγελισμός» δεν θα πληρώνει το ίδιο αντίτιμο με το «Σύνταγμα» - «Αιγάλεω».

Στόχος η εξάλειψη των πλαστών εισιτηρίων και η λαθρεπιβίβαση

Ο υπουργός Μεταφορών, κατά την τελετή «Αρχικοποίησης Κλειδιών Ασφαλείας» (KeyCeremony) του ΑΣΣΚ, που είναι και η πρώτη φάση του έργου, αναφέρθηκε στη συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών και την είσοδό τους στη νέα τεχνολογική εποχή, την εφαρμογή μιας δίκαιης τιμολογιακής πολιτικής, καθώς και την αναβάθμιση της οικονομικής λειτουργίας των συγκοινωνιακών οργανισμών, την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταφορών Παναγιώτης Σγουρίδης τόνισε ότι η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα φέρει κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί «υπάρχουν περιοχές που πληρώνουν την εισιτηριοδιαφυγή μέσα από τους φόρους και δεν εξυπηρετούνται από τις αστικές συγκοινωνίες».

Καταργούνται τα χάρτινα εισιτήρια, έρχεται η έξυπνη κάρτα

Με το ΑΣΣΚ, που θα εγκαινιαστεί στις αρχές του 2017, εισάγεται ένας νέος τύπος εισιτηρίου, η «έξυπνη κάρτα». Η χρήση της θα πραγματοποιείται χωρίς επαφή (Contactless Smart Card-SC) στα ειδικά επικυρωτικά των οχημάτων και στις πύλες των σταθμών για τα οδικά και τα σιδηροδρομικά μέσα αντίστοιχα.

«Πολλαπλό»: Έξυπνη κάρτα μνήμης χωρίς μικροεπεξεργαστή, στην οποία θα αποθηκεύονται μικρής σχετικά αξίας προϊόντα κομίστρου (χρηματική αξία, χρόνος ή αριθμός μετακινήσεων).

«Κάρτα»: Έξυπνη Κάρτα με μικροεπεξεργαστή, η οποία θα υλοποιεί μεγαλύτερης αξίας προϊόντα κομίστρου όπως κόμιστρα απεριορίστων διαδρομών, μεγάλης διάρκειας ή μεγάλης αποθηκευμένης αξίας. Θα υποκαταστήσει μεταξύ άλλων, τις υφιστάμενες μηνιαίες, ετήσιες κάρτες κλπ.

Οφέλη για τον επιβάτη

Ενιαίο Εισιτήριο ΜΜΜ - Ταχύτητα πρόσβασης και χρήσης ΜΜΜ - Ευκολία στην αγορά, αποθήκευση και χρήση του εισιτηρίου - Άμεση πρόσβαση στην προμήθεια εισιτηρίου - Δικαιότερη χρέωση μέσω της χρήσης νέων προϊόντων - Έμμεσα πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση των στοιχείων κίνησης.

Οφέλη για τον ΟΑΣΑ

Περιορισμός απωλειών από λαθρεπιβίβαση - Περιορισμός φαινομένων πλαστογραφίας εισιτηρίων/ παραχάραξης κουπονιών - Ενιαία Αντιμετώπιση των μετεπιβιβάσεων - Αντικειμενική κατανομή εσόδων - Ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική - Εισαγωγή νέων προϊόντων κομίστρου.
metaforespress