Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Συνδικαλισμός από τα...LIDL

Ο τίτλος του κειμένου είναι χαρακτηριστικός της συνδικαλιστικής πρακτικής των κυρίαρχων δυνάμεων στο πολιτικό-συνδικαλιστικό προσκήνιο την τελευταία 30ετία.Η γνωστή μάρκα σούπερ μάρκετ συνηθίζει να παραβαίνει κάθε κανόνα δεοντολογίας, εμπορίου ,φορολογίας,υγιεινής και ότι άλλο φανταστείτε για να παραμείνει κυρίαρχη στην αγορά και πάντα πιστός αρωγός της  προσπάθειας της το εκάστοτε  πολιτικό κατεστημένο να την σώζει να την καλύπτει κλπ
Κάπως έτσι λειτουργεί και ο συνδικαλισμός στις πάλαι κραταιές ΔΕΚΟ ,ΟΤΑ αλλά και στην ΓΣΕΕ της εργοδοσίας και απαξίωσης του εργατικού κινήματος.


Γυρνώντας το ημερολόγιο προς τα πίσω ,στην δικιά μας περίπτωση στον όμιλο ΟΣΕ θα δούμε μια συνεχή εναλλαγή προσώπων στην άσκηση της ίδια πολιτικής και της εκπροσώπησης των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα.
Το 2010 το α' μνημόνιο προκάλεσε την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και στον συνδικαλισμό πλην των ΔΕΚΟ και της ΓΣΕΕ στις οποίες συνέχισε να κρατά τις δυνάμεις του κατά κάποιο τρόπο.
Το β΄ μνημόνιο προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στο ΠΑΣΟΚ και την ΠΑΣΚΕ αλλά ήταν η απαρχή της κατάρρευσης και  της Νέας Δημοκρατίας (που ο αντιμνημονιακός της λόγος κράτησε μόνο όσο ήταν στην αντιπολίτευση ) καθώς  η μνημονιακή της πρακτική  κατά την διακυβέρνηση της και η ακροδεξιά στροφή της  στην κομματική της ταυτότητα  της έδωσε ένα μεγάλο χτύπημα αλλά όχι τόσο δυνατό όσο στο ΠΑΣΟΚ.
Κάπου ανάμεσα στα μεσοπρόθεσμα και στα μνημόνια ξεπήδησε ο ΣΥΡΙΖΑ που με ακτιβισμό και αντιμνημονιακή ρητορική παγίδευσε τον κόσμο ,τον ξεγέλασε και τον οδήγησε σε ένα νέο  γ' μνημόνιο.
Λίγο πολύ γνωστά τα παραπάνω θα μας πείτε ,αλλά έχουν την σημασία τους καθώς η αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά εν μέσω του τυφώνα των μνημονίων και κατόπιν η προοπτική κυβερνησης του  αλλά και η κυβερνησή του τελικά δημιούργησε τον νέο πόλο συνδικαλισμού με το ΜΕΤΑ το ΔΙΚΤΥΟ την ΑΣΚ την συνεξελιξη  στον ΟΣΕ ,ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ
Η δημιουργία αυτών των σχηματισμών  μετά την υπερμνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ  θυμίζει  την συγκέντρωση ναυαγών σε ένα νησί του ωκεανού που περιμένουν το καράβι στον ορίζοντα για να σωθούν.Αλλά μάλλον το καράβι αυτό δεν θα έρθει ποτέ και μάλλον θα ξαναπέσουν στην θάλασσα...
Η έλξη ένοιωσε στο πετσί της αυτή την αντιπαλότητα και την τυφλή σύγκρουση που οδήγησε στην περιχαράκωση και το ξεγέλασμα συναδέλφων με υποσχέσεις ψέματα  ακόμα και εκβιασμούς.
Η νέα πολιτική προσέγγιση από την πλευρά των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσε να έρθει στο προσκήνιο ο αδίστακτος τρόπος , ο χωρίς δεοντολογία αλλά με αριστερή ρητορική για το άλλοθι.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου ο κατάλογος των υποσχέσεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία και ειδικότερα προς τους σιδηροδρομικούς ήταν ατελείωτος,Τέλος των ιδιωτικοποιήσεων ,τέλος του ΤΑΙΠΕΔ,αύξηση του κατώτατου μισθού,επαναφορά των εργασιακών,επαναφορά της 13ης σύνταξης κλπ.
Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις  του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας αυτή την πρακτική  και ειδικά στην έλξη ξεκίνησαν ένα πόλεμο χωρίς κανόνες χωρίς ηθική ,με συνεχή  χτυπήματα κάτω απο την μέση  αλλά  και με μόνο δεδομένο σκοπό την κατάληψη  της εξουσίας..Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και εμμονή με την καρέκλα.
Στις εκλογές που έγιναν  στην έλξη  τον Μάιο του 2015  (εν μέσω των επιθέσεων που βιώσαμε σαν ΑΣΚΕ που ξεπέρασαν κάθε όριο) καταφέραμε να επισημάνουμε μερικά σημεία στους συναδέλφους που θα τα εβρισκαν μπροστά τους πολύ σύντομα.Το ασφαλιστικό,την ιδιωτικοποίηση,τα μισθολογικά,τις προσλήψεις,την εντατικοποίηση της εργασίας ,την κατάργηση κάθε δεοντολογίας κλπ.Δυστυχώς δεν μάς άκουσαν ..
Για παράδειγμα είχαμε επισημάνει (και όχι μόνο κατά την περίοδο των εκλογών )ότι έρχεται  3ο μνημόνιο και ειδικότερα είχαμε πει ότι το μάζεμα σκούπα των αποθεματικών για να πληρωθούν οι δανειστές είναι ενδεικτικό της μπόρας που έρχεται και θα επηρεάσει ασφαλιστικά ταμεία .οργανισμούς αλλά και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα οικονομικά της και την παροχή υπηρεσιών της.
Η απάντηση των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Συνεξέλιξη η ΑΣΚ το ΔΙΚΤΥΟ σιδηροδρομικών είναι ότι θα παίρναμε παραπάνω τόκο στην τράπεζα της Ελλάδας και ότι τα κάναμε αυτά γιατι στηρίζαμε τις ιδιωτικές τράπεζες  πχ του Λάτση .Βέβαια λίγο μετά αυτες οι τράπεζες έκλεισαν μαζί με την τράπεζα της Ελλάδας  και τα αποθεματικά δεσμεύτηκαν,τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τεράστια τρύπα,και οι ΔΕΚΟ ψάχνουν με το κυάλι το ευρώ..Δεν είδαμε κάποια ανακοίνωση από τους συναδέλφους που είχαν υπολογίσει τότε τα κέρδη των τόκων και υπερθεμάτιζαν υπερ της κατάσχεσης των αποθεματικών !!
Στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε και στο οποίο συμφωνήθηκε το τρίτο μνημόνιο ήρθε σιγά σιγά και η κατάρρευση της μεγάλης απάτης του ΣΥΡΙΖΑ και των συνδικαλιστών του που σιγά σιγά αφού  αρχίζουν και βλέπουν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται αρχίζουν και διαχωρίζουν την θέση τους  από τον κομματικό τους  φορέα πατώντας βέβαια  σε 2 βάρκες όπως πολύ καλά  γνωρίζουν και έχουν μάθει  να κάνουν.Ξεφορτώθηκαν εν τω μεταξύ και  τους ενοχλητικούς της ΛΑΙΚΉΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ που τους φρέναναραν τα σχέδια τους και πλέον μπορούν στο ανοιχτό πεδίο να ξεδιπλώσουν τις<< αρετές>> τους...
Στα δικά μας η ηγεσία της ΠΕΠΕ σε προφανή αδιέξοδο επιχειρεί την μεγάλη στροφή κάτι που φάνηκε ολοκάθαρα στο ΔΣ της Θεσ/κης.Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα είπαν..Δεν φταίμε είπαν...Προεκλογικά όμως ΟΛΑ τα μπορούσαν .

Εχουν προ πολλού πάψει να αναρτούν τον κατάλογο των συνταξιοδοτούμενων  μηχανοδηγών που φεύγουν στην σύνταξη χωρίς το επίδομα ευθύνης .Έχουν προ πολλού πάψει να αναφέρουν το ασφαλιστικό πχ της Πετραλιά ως κακό παράδειγμα γιατί ήρθε η σφαλιάρα του Κατρούγκαλου.Έχουν προ πολλού πάψει να θυμούνται τις υποσχέσεις για αξιοκρατία  μετά τις τοποθετήσεις άνευ προκήρυξης καθώς και τις υποσχέσεις για κατάργηση των κυκλωμάτων εντατικοποίησης,για τα εικονικά δεκάωρα,για την σσε,για το ΤΑΙΠΕΔ , τα μύρια όσα κατηγορουσαν τους άλλους και πλέον ακολουθουν την ίδια πολιτική στην χειρότερη εκδοχή της.
Στο μακελειό του ασφαλιστικού που μηχανοδηγοί θα είναι στα χειριστήρια σε ηλικία 62 ετών και δεν έχουν να πουν τίποτα..
Στο κακό ΤΑΙΠΕΔ που μέχρι χθες έψεγαν την ΠΕΠΕ και την ΠΟΣ επειδή συναντιέται μαζί τους πλέον κάνουν παρατηρήσεις για το τι έπρεπε να ρωτήσουν και δεν ρώτησαν και αν το ΤΑΙΠΕΔ εγκρίνει τις ΣΣΕ!!! γιατί δεν το ακούν
Στα 10 ωρα της εντατικοποίησης απαντούν με <<περιποιημένα>> 8ωρα που συμπυκνώνουν δουλειά μια ημέρας σε νον στοπ βάρδιες με 4,30 ώρες συνεχούς μηχανοδήγησης χωρίς διάλειμμα. Χωρίς να τους νοιάζει οτι ανοιγουν το μεγαλύτερο παράθυρο στον εργοδότη να σε στέλνει σε λίγο καιρό μόνο σου στην Θεσ/κη όταν ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής  συνεχίζουν να προπαγανδίζουν ή να νομίζουν οτι βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας.Εκτός από το θράσος υπάρχει και δόλος κατά την αποψή μας..
Σε συνεχείς ερωτήσεις προς τον πρόεδρο της ΠΕΠΕ αν ρωτήθηκε η τοπικη γραμματεία του ΜΑΙ για τα κυκλωματα απεφευγε να απαντήσει και σήμερα μαθαμε για την σύγκλιση της στις 4-11-2015 με τα κυκλώματα να ισχύουν απο τις 2-11-2015!!!! Εδώ να αναφέρουμε και την πρωτοφανή  παραδοχή από πρόεδρο σωματείου ότι επειδή ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να επιλύσει ΚΑΝΕΝΑ αίτημα της έδρας της ΠΑΤΡΑΣ θα τους χορηγούνται εικονικές υπερωρίες .Ναι καλά διαβάσατε.Στον συνδικαλισμό από τα LIDL πλέον χωρά και το εικονικό δεκάωρο.Μόνο που τους ελέγχους αυτών των υπερωριών αγαπητοί   δεν τις κάνει η ΠΕΠΕ αλλά το δημόσιο και δεν θέλουμε να βρεθούμε στα μανταλάκια των ΜΜΕ για εικονικές υπερωρίες τώρα που  η στάση της κυβέρνησης που στηρίζετε θα σκληρύνει λόγω της ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου  και  περιμένουμε ότι θα ακούσουμε πολλά εναντίον μας απο τα κανάλια..
Εντυπωσιακή δε είναι και η επιχειρηματολογία οτι οι βάρδιες συνεχούς μηχανοδήγησης υπήρχαν και πριν άρα και τώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα...(γιατι να τα βελτιώσουν οι άνθρωποι;)
Στο θέμα του επιδόματος ευθύνης  το βατερλώ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.Η τοποθέτηση που είχε αφετηρία το δεν είμαστε κυβερνητικοί συνδικαλιστές δεν ξέρουμε πως να το εκλάβουμε.Μαύρο χιούμορ;Που ειναι οι αναρτησεις για τους ανικανους πρωην που τους διαδεχθηκαν οι σημερινοι ικανοι;Ένω η επαναφορά της ψευδούς αναφοράς για το επίδομα ευθύνης στην ΟΣΥ που επιμένουν να λένε οτι δίνεται στους οδηγούς ενώ δεν παίρνουν ούτε σεντ είναι χαρακτηριστική του πανικού τους.

Που είναι αυτοί που ζητουσαν συνεχείς συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες για την επίλυση των θεμάτων και τώρα ξεροσταλιάζουν στο γραφείο της κας Πέρκα να ψεγουν τους αλλους που ζητάνε τώρα συναντήσεις;;Μιλάγε για ΤΟΝ παραλογισμό.
Στο θέμα της ΣΣΕ λόγω της προφανούς ανικανότητας αντίδρασης στο νέο ενιαίο μισθολόγιο στις περικοπές ΌΛΩΝ των μη μισθολογικών παροχών όπως παιδικοί σταθμοί,τηλέφωνα,ασφαλιστικά συμβόλαια και πολλά άλλα ακολουθείται η μέθοδος αλά δημοψήφισμα με την σύγκλιση συνελεύσεων με υπογραφές αποκλειστικά από τα μέλης της παράταξης της ηγεσίας της ΠΕΠΕ.Τυχαίο;
Στην πιθανή ερώτηση αν είμαστε εναντίον των γενικών συνελεύσεων και τα γράφουμε  αυτά, απαντούμε ότι είμαστε οι μοναδικοί υπερ των συνελευσεων και στην ερώτηση μας  στο ΔΣ της Θεσ/κης  γιατι οι συνελεύσεις δεν έγιναν νωρίτερα όπως τον ΙΟΥΛΙΟ-ΑΥΓΟΥΣΤΟ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ-ΟΚΤΩΒΡΙΟ αλλά γίνονται λίγες μέρες πριν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών δεν πήραμε καμία απάντηση από τον πρόεδρο της ΠΕΠΕ ή από άλλον της παραταξής του.
Όπως καμία απάντηση δεν πήραμε για το θέμα της ΣΣΕ και αν πρόκειται για νέα πρόταση σσε που θα προταθεί στις συνελεύσεις ή αν θα τεθεί προς ψήφιση η παρούσα πρόταση που δεν γνωρίζουμε  στην τελική της μορφή..
Αυτό που μας προκάλεσε μεγάλη απορία ήταν η τοποθέτηση συνδικαλιστή  της ΣΥΝΕΞΕΛΙΞΗΣ που στο ερώτημα για την σχέση ΠΕΠΕ ΠΟΣ που έθεσε η παραταξή του  τοποθετήθηκε λέγοντας " Είμαι διαχρονικά ενάντια στην ομοσπονδία καθώς έχουμε αντίθετα συμφέροντα.Πρέπει να πάμε με το παιχνίδι στα χέρια μας.Η σσε της ομοσπονδίας δεν δίνει κανένα κίνητρο σε κανέναν για να δουλέψει.Τι χρειάζονται οι συναντήσεις με ΤΑΙΠΕΔ κλπ εφόσον η ομοσπονδία μας εκπροσωπεί επάξια;''Δηλαδή εκτός από τα προφανή είναι και μομφή ενάντια στους μηχανοδηγούς που συμμετέχουν στην ΠΟΣ ;Είναι μομφή και ενάντια στον αντιπρόεδρο της ΠΟΣ που προέρχεται από την ίδια παράταξη;
Αν και ρωτήθηκε από όλους ο πρόεδρος της ΠΕΠΕ αν αυτό σημαίνει αυτονόμηση της έλξης με απευθείας διαπραγμάτευση ή ειδική επιχειρισιακή σύμβαση ή κλαδική σύμβαση ή οτιδήποτε αλλο  δεν απέκλεισε τίποτα αλλά ούτε έδωσε  σαφείς απαντήσεις και παρέπεμψε το θέμα για τις συνελεύσεις.Η σημερινή απολογητική ανάρτηση για το θέμα  που επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέει πολλά ..
Και τέλος θέλουμε να απευθυνθούμε στους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα πέρα από παρατάξεις και στεγανά...
Το συνδικαλιστικό κίνημα δίνει την εντύπωση γενικότερα ότι  ψάχνει ψύλλο στα άχυρα ενώ το αίτιο είναι μπροστά στα μάτια του .Ο σιδηρόδρομος γίνεται εμπόριο η κοινωνία είναι αγορά και ο εργαζόμενος αναλώσιμος.Δηλαδή ότι επιθυμεί το κεφάλαιο για την κοινωνία   όπως το ίδιο επιθυμεί να την διαμορφώσει για να εξυπηρετεί τα συμφεροντά του είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής.Η Ευρωπαική Ένωση και οι μηχανισμοί της αυτό τον σκοπό εξυπηρετούν και δεν υπολογίζουν ούτε κοινωνικό κράτος ούτε δημόσια υγεία ούτε κοινωνικά αγαθά.
Αυτό το τέρας έχει όνομα και το λένε καπιταλισμό.Αντί να ψάχνουμε για τα συμπτώματα ας στραφούμε στην ασθένεια που καταστρέφει την κοινωνία μας αλλά και όλη την ανθρωπότητα.
Οι ταξικές δυνάμεις στην Ελλάδα συσπειρώνονται γύρω από το μόνο συνδικαλιστικό μέτωπο που αγωνίζεται πραγματικά για ενα καλύτερο αύριο.Το ΠΑΜΕ έιναι παντού σε όλα τα μέτωπα στην πρωτη γραμμή και δεν κάνει βήμα πίσω,
Στην βουλή δε το μόνο αντιμνημονιακό κόμμα είναι το ΚΚΕ .Η μόνη λαική δύναμη που απέμεινε να αντιπαλεύεται τον μεγάλο μνημονιακό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΚ-ΠΟΤΑΜΙ και τους φασίστες δολοφόνους της Χ.Α.Να αγωνίζεται για την δημοκρατία και  για την κοινωνία.Να αγωνίζεται για τον αγρότη,τον συνταξιούχο,τον μισθωτό τον αυτοαπασχολούμενο.
Για αυτό λοιπόν συνάδελφε σε καλούμε:

«12 Νοέμβρη απεργούμε! Εργατικό - λαϊκό ΜΠΛΟΚΟ στα αντιασφαλιστικά, αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης!
Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες,
Κανένας στη δουλειά, κανένας και καμία στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο μαγαζί, στο χωράφι! Κανένας άνεργος μόνος του!
Ολοι μια γροθιά! Ολοι στο δρόμο του απεργιακού αγώνα!
Συμμετέχουμε μαζικά, μαχητικά στη γενική πανεργατική πανελλαδική απεργία.
Νεκρώνουμε τα πάντα!
  • Οχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης!
  • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!
  • Τέρμα πια στη φοροληστεία! Κάτω οι φόροι, σημερινοί και προηγούμενοι!
  • Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Οχι στις ομαδικές απολύσεις!
  • Οχι στους μισθούς πείνας. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, κανένας χωρίς συλλογική σύμβαση, κανένας ανασφάλιστος!
  • Κάλυψη των απωλειών τώρα! Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων! Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.
Κεφάλαιο - ΕΕ - κυβέρνηση προχωρούν σ' ένα τεράστιο προμελετημένο αντεργατικό έγκλημα!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!
  • Δε θα χαρίσουμε την Κοινωνική Ασφάλιση που κατακτήθηκε με αίμα!
  • Δε δεχόμαστε τις συντάξεις πείνας!
  • Δε δεχόμαστε να γίνει η Ασφάλιση προνόμιο λίγων!
  • Δε θα γίνουμε τροφή στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων στο χώρο της Υγείας, που ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια και περιμένουν την ψήφιση των μέτρων.
Η Κοινωνική Ασφάλιση μάς αφορά όλους!
Είναι το δικαίωμα στη σύνταξη, το δικαίωμα στην Υγεία και την Πρόνοια. Είναι η προστασία της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, η προστασία της μητρότητας, των αναπήρων, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες.
Ολα αυτά τα έχουμε χρυσοπληρώσει με ιδρώτα, κόπο και αίμα, εμείς και οι προηγούμενες γενιές! Δε μας τα χάρισε κανείς!
Κανένας να μην παρασυρθεί από τα ψέματα της βρώμικης κυβερνητικής προπαγάνδας, ότι δήθεν τα μέτρα θα αποδώσουν "δικαιοσύνη και ισότητα".
Κανένας να μην ξεγελαστεί από την επιχείρηση διαχωρισμού των εργαζομένων! Το "διαίρει και βασίλευε" είναι η προσφιλής τους τακτική για να περνούν τα μέτρα!
Οι δήμιοι εμφανίζονται ως σωτήρες του Ασφαλιστικού!
Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη 500 ευρώ και έρχονται νέες σαρωτικές μειώσεις, οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας συνεχώς υποβιβάζονται, τα νοσοκομεία καταρρέουν, τα Κέντρα Υγείας κλείνουν!
Την ίδια στιγμή χαρίζονται στην καπιταλιστική μεγαλοεργοδοσία χρέη εκατομμυρίων, απαλλάσσονται από εισφορές στα Ταμεία, από πρόστιμα, από φορολογία, επιδοτούνται με ζεστό χρήμα που αρπάζουν από τις δικές μας αιματηρές θυσίες!
Καταργούν εντελώς το δικαίωμα στη σύνταξη και την Ασφάλιση για τις νεότερες γενιές!
Καταδικάζουν τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, με συντάξεις - φιλοδωρήματα.
Φέρνουν νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας, δηλαδή δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, χωρίς εξαιρέσεις. Καταργούν τα ΒΑΕ, διατυπώνουν σαφείς θέσεις αποχαρακτηρισμού επαγγελμάτων.
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ