Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Η επόμενη κίνηση της COSCO αν δεν κερδίσει τον διαγωνισμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Τι προβλέπει η νέα επενδυτική κίνηση που ετοιμάζει η κινεζική εταιρεία Cosco και η οποία, αν υλοποιηθεί, αλλάζει τα δεδομένα στις ελληνικές μεταφορές.
Κέντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος αποδεικνύεται η Ελλάδα. Και μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι καρφωμένα αυτόν τον καιρό στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και στην ανακεφαλαιοποίηση τους, ωστόσο στο παρασκήνιο ετοιμάζονται και μια σειρά από άλλες κινήσεις, οι οποίες, όταν εκδηλωθούν, αν μη τι άλλο, θα συζητηθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Μία κίνηση που θα συζητηθεί, σχεδιάζει σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr, η κινεζική Cosco. Τι προβλέπει; Ότι στην περίπτωση που δεν κερδίσει το διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (σσ: αν και όποτε γίνει), εξετάζει το ενδεχόμενο να «ανεβάσει» στις ράγες δικούς της σειρμούς! Δηλαδή, να κάνει χρήση τους, χωρίς να υπενοικιάσει βαγόνια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων, θα υποστηρίξει ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει καμία αποκλειστικότητα χρήσης του δικτύου και θα «πολεμήσει» για την απελευθέρωση του. Η συνέχεια αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον, καθώς μια τέτοια κίνηση – εφόσον βεβαίως υλοποιηθεί – θα δημιουργήσει ένα μοναδικό προηγούμενο, το οποίο θα αλλάξει την εικόνα των μεταφορών και όχι μόνο, επί ελληνικού εδάφους.

Στο σημείο αυτό, επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλα επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα έχει και η Τεχεράνη. Και θα βγουν στην επιφάνεια αμέσως μετά την επίσκεψη εκεί του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το περιβάλλον όπου θα κινηθούν, θα είναι κυρίως το ενεργειακό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι το μοναδικό, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.