Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Πάνε και τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ΟΣΕ

Τι να πρωτοθυμηθούμε με αυτή την υπόθεση;
Οταν συγκέντρωνε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα ταμειακά διαθέσιμα για να πληρώσει τους δανειστές  κάποιοι υποστήριζαν  αυτή την ενέργεια ως θετική . Δεν καταλάβαιναν  τις διαμαρτυρίες και απαντούσαν με το αμίμητο >> γιατί να είναι τα ταμειακά σε ιδιωτικές τράπεζες και να μην είναι στην τράπεζα της Ελλάδας με αυξημένο τόκο.>>
Σήμερα με το πολυνομοσχέδιο μπαίνει ταφόπλακα στην διαχείριση αυτών από τους φορείς που τα είχαν αρχικά καθώς θα τα διαχειρίζεται μόνιμα η τράπεζα της Ελλάδας και φυσικά  δεν τα επιστρέφουν μετά από λίγο καιρό  όπως αρχικά  έλεγαν.

Εμείς θα θυμίσουμε τις ανακοινώσεις ,τις αναρτήσεις ,τις τοποθετήσεις σε συνελεύσεις συμπεριλαμβανομένης και της προεκλογικής περιόδου των εκλογών στην ΠΕΠΕ  από αυτούς που στήριξαν και στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΌΝΙΟ ΤΟΥ στον όμιλο ΟΣΕ για το θέμα.
Θα είχε ενδιαφέρον  να δούμε τα βίντεο με τις τοποθετήσεις τους ...για να θυμηθούμε τον κυβερνητισμό τους και τα ασύστολα ψέυδη που εκστόμιζαν.
Μέσα στα ταμειακά διαθέσιμα που κατάσχει οριστικά η κυβέρνηση του 3ου μνημονίου είναι ταμειακά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ  αλλά και άλλων εταιρειών του ομίλου.
Στη δημιουργία ενός «Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου» (ΕΛΘ) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, στον οποίο θα περάσουν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και ο οποίος θα «ελέγχεται» από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, προχωράει η κυβέρνηση μέσω του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Επίσης, σε αυτό περιλαμβάνονται διατάξεις για τον ορισμό των μελών του Δημοσιονομικού Συμβουλίου έως το τέλος του έτους, τη δημιουργία Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) σε κάθε υπουργείο για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών, αλλά και επέκταση των κυρώσεων σε περίπτωση αποκλίσεων άνω του 10% από τους στόχους τους και για τους φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν ήδη εξετάσει το πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα και έχουν διαπιστώσει διάφορα προβλήματα, τα οποία όμως εκτιμάται ότι θα επιλυθούν έως την ψήφισή του.

Στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία του ΕΛΘ. Μέχρι το τέλος του έτους όλοι οι λογαριασμοί της Κεντρικής Διοίκησης θα ενταχθούν σε αυτόν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα παρακολουθεί και θα προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, θα προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού και θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα πλεονάσματα. Επίσης, με απόφαση του υπουργού θα γίνει το ίδιο και για φορείς της γενικής κυβέρνησης που θα ορίσει ο ίδιος. Μάλιστα, ο υπουργός θα αποφασίζει και για το εάν χρειάζεται κάποιος φορέας να ανοίξει νέο τραπεζικό λογαριασμό ή όχι. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της καλύτερης διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, δεδομένων των προβλημάτων που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες με τη ρευστότητα του κράτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται ρητώς πως «για τον προσδιορισμό του ημερήσιου ύψους των διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου λαμβάνονται υπόψη και τα υπόλοιπα των λογαριασμών του που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος και προέρχονται από αδιάθετες χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Με την κυβέρνηση να προχωράει στην ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων, ο κ. Μοσκοβισί έρχεται στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο. Στόχος του είναι να περάσει το μήνυμα της «καλής συνεργασίας» των δύο πλευρών, αλλά και να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση την ανάγκη να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και ειδικά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος.