Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ: Μαζικές απελάσεις και στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες


Ενίσχυση της καταστολής, μαζικές απελάσεις και στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι η απάνθρωπη τακτική που επιφυλάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας.
Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 κρατών - μελών της ΕΕ, που συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο, άναψαν το πράσινο φως για να επισπευσθεί η επαναπροώθηση μεταναστών προς τις χώρες τους. 

Το σχέδιο προβλέπει ότι θα εντατικοποιηθούν οι απελάσεις για αυτούς που προέρχονται από κράτη που δεν χαρακτηρίζονται «εμπόλεμες ζώνες». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην ΕΕ θα γίνει δεκτός ένας μικρός αριθμός προσφύγων με βάση τις ποσοστώσεις, οι οποίοι θα αποτελέσουν φθηνό εργατικό δυναμικό για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που δεν θα λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα θα πάρουν το δρόμο της επαναπροώθησης στη χώρα που εγκατέλειψαν με κίνδυνο της ζωής τους.
Η απόφαση προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία κέντρων κράτησης, δηλαδή στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπου θα φυλακίζονται οι μετανάστες πριν απελαθούν.
«Μπορούμε να δεχθούμε και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας (σ.σ. τους πρόσφυγες) μόνο αν εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη δεν έρχονται ή στέλνονται γρήγορα πίσω», ισχυρίστηκε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τομάς ντε Μεζιέρ, λες και αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν να φύγουν από  τις χώρες τους για πλάκα... «Οι επιστροφές είναι πάντα σκληρές», είπε, «αλλά εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη προστασίας πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρώπη».
«Πρέπει να σπάσουμε το δεσμό ανάμεσα στο να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη και το να μπορούν να μένουν στην Ευρώπη», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.
Οι υπουργοί Εσωτερικών αποφάσισαν να στηρίξουν ακόμη περισσότερο τις κατασταλτικές μονάδες όπως η FRONTEX. Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, πρότεινε να δημιουργηθεί μια υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής που θα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει όπου οι εθνικές αρχές δεν μπορούν να διαχειριστούν τα σύνορά τους.
Πρόσχημα για επεμβάσεις
Από την Τετάρτη έχει τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της ναυτικής επιχείρησης (σχέδιο «Σοφία») των ευρωπαϊκών δυνάμεων επέμβασης στη Μεσόγειο, υποτίθεται για την καταπολέμηση των διακινητών. Το δεύτερο στάδιο προβλέπει τη δυνατότητα εφόδου και κατάληψης σκαφών σε διεθνή ύδατα, ενώ επικεντρώνεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σικελίας και των λιβυκών ακτών. 
Αυτή την εβδομάδα ξεκινάει, επίσης, η μετεγκατάσταση προσφύγων με βάση τις ποσοστώσεις που έχουν αποφασιστεί από την ΕΕ. Η πρώτη ομάδα προσφύγων θα μετεγκατασταθεί από την Ιταλία προς τη Σουηδία και προέρχεται από την Ερυθραία.
Με βάση τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, 160.000 πρόσφυγες από χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα κλπ. θα μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη - μέλη για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο αριθμός αυτός είναι «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων (μόνο στη Συρία υπολογίζονται σε πάνω από 2 εκατομμύρια).
Συζήτηση για τον Κανονισμό του Δουβλίνου
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο έθεσε το ζήτημα του Κανονισμού του Δουβλίνου (με βάση τον οποίο οι πρόσφυγες πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξής τους στην ΕΕ), λέγοντας ότι «με την παρούσα μορφή του είναι παρωχημένος».
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που επίσης μίλησε στο Κοινοβούλιο, έθεσε θέμα μεγαλύτερης «αλληλεγγύης», κοινής Ακτοφυλακής για τη φύλαξη των συνόρων και άσκησε κριτική γιατί η ΕΕ «καθυστέρησε να καταλάβει ότι οι τραγωδίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα είχαν συνέπειες για την ίδια», τραγωδίες βέβαια στις οποίες πρωτοστάτησε η λυκοσυμμαχία της ΕΕ.
Ο Φρανσουά Ολάντ ισχυρίστηκε ότι θα έρθει «το τέλος της Ευρώπης, δηλαδή η επιστροφή στα εθνικά σύνορα, η διάλυση των κοινοτικών πολιτικών, η εγκατάλειψη του ευρώ, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιδείξει μεγαλύτερη ενότητα απέναντι στις κρίσεις». Η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έχουν ζητήσει το κόστος για το Προσφυγικό να μη μετρήσει στα δημοσιονομικά μεγέθη.