Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Tέλος της ευαισθησίας των Γερμανών.Η Γερμανία κλείνει τα συνορά της με την Αυστρία.Εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα;

Την απόφαση να επανεισάγει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία αποφάσισε η Γερμανία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι γερμανικές Αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα νότια σύνορα της χώρας αναστέλλοντας προσωρινά την ισχύ της συνθήκης του Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών.Σύμφωνα με το Spiegel, στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία οδεύουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.


Γερμανός υπουργός Εσωτερικών: Στόχος να περιοριστεί το κύμα προσφύγων

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εσωτεριών Τόμας ντε Μεζιέρ, η απόφαση να ανασταλλεί η συνθήκη Σένγκεν και να κλείσουν τα σύνορα με την Αυστρία ελήφθη προκειμένου να περιοριστεί «το σημερινό κύμα προς τη χώρα» και να αποκατασταθεί η «συντεταγμένη διαδικασία» για είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην Γερμανία. Ο κ. ντε Μεζιέρ κάλεσε δε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ζήτησε «το συντομότερο δυνατό την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για τις "ζώνες αναμονής" των προσφύγων στην Ελλάδα, στην Ιταλία και εν ανάγκη στην Ουγγαρία».

«Αυτό είναι επειγόντως απαραίτητο και για λόγους ασφαλείας», δήλωσε ο κ. ντε Μεζιέρ αιτιολογώντας τη σημερινή απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι αυτό προβλέπουν και οι όροι της Συνθήκης Σένγκεν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να τηρεί τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες για την προστασία των προσφύγων, επισημαίνοντας ότι, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος εκείνων που αναζητούν καταφύγιο. «Οι κανόνες του "Δουβλίνου" εξακολουθούν να ισχύουν χωρίς αλλαγή και καλώ όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσουν αυτούς τους κανόνες πάλι στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι το αρμόδιο κράτος-μέλος οφείλει όχι μόνο να καταγράφει τους όσους ζητούν άσυλο, αλλά και να διεκπεραιώνει τη διαδικασία. Και όσοι ζητούν άσυλο πρέπει να αποδεχτούν ότι δεν μπορούν απλώς να διαλέξουν το κράτος-μέλος της ΕΕ που θα τους προσφέρει προστασία. Αυτό θα ισχύσει και όταν θα υλοποιηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα κατανομής», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

«Η μεγάλη προθυμία που επέδειξε η Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες δεν πρέπει να επιβαρυνθεί υπερβολικά. Το μέτρο είναι, για αυτό τον λόγο και ένα σήμα προς την Ευρώπη: η Γερμανία ανταποκρίνεται στην ανθρωπιστική της ευθύνη, αλλά τα βάρη που συνδέονται με τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων πρέπει να κατανεμηθούν αλληλέγγυα εντός της Ευρώπης», συνέχισε ο κ. Ντε Μεζιέρ και αναγνώρισε ότι «η προσωρινή επιβολή ελέγχων στα σύνορα δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα», ενώ σημείωσε ότι μπορεί να προκληθούν περιορισμοί στη συγκοινωνία και με τον σιδηρόδρομο. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και κάποιο επίπεδο τάξης στα σύνορά μας. Αποφασιστική βεβαίως παραμένει η βοήθεια επιτόπου στις περιοχές της κρίσης ώστε να μην ξεκινήσουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι από τα προσφυγικά κέντρα ή από την ίδια την Συρία και το Ιράκ», δήλωσε και κατέληξε: «Πρέπει τώρα να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό το ευρωπαϊκό σχέδιο για τις "ζώνες αναμονής" στην Ελλάδα, στην Ιταλία και εν ανάγκη στην Ουγγαρία. Και αυτό περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ».

Διακόπτει τα δρομολόγια της από και προς την Αυστρία η Deutsche Bahn

Μετά την απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει τους ελέγχους στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία, η Deutsche Bahn, η εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων, ανακοίνωσε απόψε ότι διακόπτει τα δρομολόγιά της από και προς την Αυστρία μέχρι τις 5 το πρώι αύριο Δευτέρα, ώρα Βερολίνου (06.00 ώρα Ελλάδας).

«Η Deutsche Bahn διακόπτει τη σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας μέχρι τις 5 το πρωί της Δευτέρας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Κομισιόν: Η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα προβλέπεται από τη συνθήκη του Σένγκεν
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να επανεισάγει τους μεθοριακούς ελέγχους, κυρίως στα σύνορά της με την Αυστρία, φαίνεται νομικά αιτιολογημένη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να συμφωνήσουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ σε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τους πρόσφυγες.

"Η προσωρινή επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών-μελών είναι μια έκτακτη δυνατότητα που προβλέπεται ρητά από τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν (σ.σ. σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα) στην περίπτωση μιας κατάστασης κρίσης" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

"Η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι είναι μια κατάσταση που καλύπτεται από τους κανονισμούς", προστίθεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Η Κομισιόν θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τόνισε ότι στόχος είναι η επιστροφή σε μια κανονική κατάσταση, χωρίς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν "το συντομότερο δυνατόν".

"Η σημερινή απόφαση της Γερμανίας υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε στα μέτρα που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης", καταλήγει η ανακοίνωση.

Γκάμπριελ: Η προσφυγική κρίση δοκιμάζει τα όρια της Γερμανίας

Σε συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ δήλωσε εξάλλου πως η Γερμανία φθάνει τα όριά της.

«Είναι αλήθεια: Η έλλειψη δράσης από την πλευρά της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση ωθεί ακόμη και τη Γερμανία στο όριο των ικανοτήτων της», είπε ο κ. Γκάμπριελ και πρόσθεσε: «Δεν είναι τόσο πολύ ο αριθμός των προσφύγων όσο η ταχύτητα με την οποία φθάνουν που το κάνει τόσο δύσκολο για τα κρατίδια και τους δήμους να το αντιμετωπίσουν».

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως η Γερμανία και η Ευρώπη θα πρέπει μαζί να συγκεντρώσουν έως 1,5 δισ. ευρώ ως άμεση βοήθεια για την παροχή τροφής, στέγης και πάνω από όλα για τη λειτουργία σχολείων στους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία και στον Λίβανο. Απηύθυνε έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στις χώρες του Περσικού Κόλπου να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες των καταυλισμών με το ίδιο ποσό. «Είναι απαράδεκτο εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ να διατίθενται για τη διάσωση τραπεζών μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά η διεθνής κοινότητα να μην μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη και ένα τμήμα του ποσού αυτού για να σώσει ανθρώπους», είπε στην εφημερίδα ο Γκάμπριελ.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ συναντώνται αύριο στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακατανομή περίπου 160.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ένωσης.

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιδομάτων για όσους ζητούν άσυλο

Ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag πως η Γερμανία θα πρέπει να μειώσει τα επιδόματα για τους αιτούντες άσυλο ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν τα σύνορά της.

«Οι πληρωμές στους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία θα πρέπει να προσαρμοστούν έτσι ώστε να υπάρξει μια ορισμένη εναρμόνιση με τις πληρωμές σε άλλες χώρες της ΕΕ», είπε. «Χρειαζόμαστε μια ορισμένη εναρμόνιση των χρηματικών ωφελημάτων για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη επειδή αν υπάρχει διαφορά μέσα στην ΕΕ, μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένα κίνητρα», πρόσθεσε.

Ο ντε Μεζιέρ είπε πως η Γερμανία, που από το περασμένο Σαββατοκύριακο παραβλέπει προσωρινά τους ευρωπαϊκούς κανόνες σύμφωνα με τους οποίους οι μετανάστες που ζητούν άσυλο θα πρέπει να καταγράφονται στην πρώτη χώρα της ΕΕ που φθάνουν, θα πρέπει να επιστρέψει γρήγορα στις «κανονικές διαδικασίες». Τόνισε, όμως, πως η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για να διαχειριστεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων μακροπρόθεσμα. «Ορισμένοι προσποιούνται τους Σύρους με την ελπίδα να πάρουν άσυλο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός χαιρετίζει την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους 

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χαιρέτισε σήμερα, χαρακτηρίζοντάς την «αναγκαία», την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της, λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων.

«Κατανοούμε απολύτως την απόφαση της Γερμανίας και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας» είπε ο κ. Ορμπάν σε δήλωσή που έκανε στη γερμανική λαϊκή εφημερίδα Bild.

«Η απόφαση του Βερολίνου ήταν αναγκαία για να υπερασπιστεί τις αξίες της Γερμανίας και της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός μέχρι τώρα τηρούσε επικριτική στάση απέναντι στην πολιτική της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να ανοίξει τις πύλες της χώρας της στου πρόσφυγες, θεωρώντας ότι αυτό θα υποκινούσε δεκάδες χιλιάδες άλλους μετανάστες να επιχειρήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Πολωνία: Υπό όρους, η Βαρσοβία θα δεχόταν να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες  

Η Πολωνία μπορεί να δεχτεί να φιλοξενήσει περισσότερους μετανάστες εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορά της, ξεχωρίσει αυτούς που χρειάζονται βοήθεια από τους οικονομικούς μετανάστες και επιτρέψει στη Βαρσοβία να τους ελέγχει για θέματα ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ράφαλ Τρασκόφσκι.

Ο Τρασκόφσκι, που είναι αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, είπε ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη καθώς η προσφυγική κρίση έχει μετατραπεί σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. «Εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, είμαστε πρόθυμοι να δείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη» φέρεται να είπε ο υφυπουργός στον ιστότοπο tvn24.pl.

«Ποιοι είναι οι όροι αυτοί; Θα πρέπει να ασφαλίσουμε στέρεα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να ξεχωρίσουμε ξεκάθαρα τους οικονομικούς μετανάστες --αποδεχόμενοι αυτούς που είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε-- από τους πρόσφυγες που πρέπει να βοηθήσουμε επειδή προσπαθούν να ξεφύγουν από τον θάνατο ή τις διώξεις», είπε.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υφυπουργό, ο τρίτος όρος που θέτει η χώρα του είναι να της δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιεί ελέγχους για τα πρόσωπα που θα δεχτεί για να αντιμετωπίσει τυχόν απειλές για την ασφάλειά της.

Την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς είχε ανακοινώσει ότι η χώρα της εξετάζει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες από τους 2.000 που είχε δεχτεί αρχικά να υποδεχτεί.

Το πολωνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει τη μεταναστευτική κρίση σε έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη.

Αυστρία: Δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι στα σύνορα με την Ουγγαρία
 
Παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανία για επιστροφή των ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία, δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι στα αυστριακά σύνορα με την Ουγγαρία, διαβεβαίωσε απόψε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Σε δηλώσεις του στη Βιέννη, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης για την προσφυγική κρίση, ο καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να ειπωθεί ποια μορφή θα έχουν οι ενισχυμένοι συνοριακοί έλεγχοι που πρόκειται να διενεργούν πλέον οι γερμανικές Αρχές στα γερμανοαυστριακά σύνορα, ούτε και μπορεί να εκτιμηθεί, πώς αυτοί θα επηρεάσουν την κατάσταση στην Αυστρία.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε, πώς θα είναι το μποτιλιάρισμα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Βέρνερ Φάιμαν.

Εξάλλου, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός τού, συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ανέφερε μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης της αυστριακής κυβέρνησης, ότι οι ήδη υπάρχοντες δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αυστροουγγρικά σύνορα πρόκειται να συνεχισθούν.

Τσεχία: Ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία, μετά την απόφαση της Γερμανίας

Η Τσεχία θα ενισχύσει τους ελέγχους της στα σύνορά της με την Αυστρία, μετά την απόφαση που έλαβε το Βερολίνο να επαναφέρει τους μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα της Γερμανίας λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Η Δημοκρατία της Τσεχίας ενισχύει τα μέτρα στα σύνορά της με την Αυστρία. Τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν με βάση τον αριθμό των προσφύγων που κατευθύνονται προς τη Δημοκρατία της Τσεχίας» δήλωσε ο υπουργός Μίλαν Κόβανετς σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της χώρας.