Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Τα βασικά σημεία της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ δημοσίου – ΟΛΠ


Το περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΜΠΕ, εν όψει και της επερχόμενης ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.
Η νέα σύμβαση, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, περιλαμβάνει, κυρίως, τα εξής:

-όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης και εκμετάλλευσης γης, κτισμάτων και υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού,
-σταθερά τιμολόγια για την ακτοπλοΐα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
-αύξηση του ετήσιου ανταλλάγματος (ενοικίου) προς το ελληνικό Δημόσιο από τα συνολικά έσοδα, από το 2% που είναι σήμερα στο 3,5%, με απόδοση των χρημάτων από την αύξηση αυτή στους παραλιμένιους δήμους.

Η νέα σύμβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, με στόχο να αποσταλεί στους εμπλεκόμενους φορείς και τις ελεγκτικές αρχές.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας,  ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας ζητεί, στη νέα σύμβαση, να διασφαλιστεί η δημόσια αρχή λιμένων (port authority), όπου αναμένεται να μεταφερθούν όλες οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες του ΟΛΠ.
Ο Οργανισμός, πριν αποκτηθεί από το νέο επενδυτή, θα μπορεί να ασκεί μόνο εμπορική δραστηριότητα, όπως αυτή τη στιγμή ασκεί ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ),  θυγατρική της COSCO.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο κ. Δρίτσας, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Ναυτιλίας, επισήμανε ότι «είναι υποχρέωσή μας να πετύχουμε μια σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού Δημοσίου, που να κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα των Δήμων, των πολιτών και των παραγωγικών δραστηριοτήτων αυτής της πόλης».
«Έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε σε μία σειρά από τομές και μεταρρυθμίσεις που θα κρατήσουν τις εγγυήσεις για την υπεράσπιση και την ανανέωση της σχέσης της Πολιτείας, με αυτό που λέγεται δημόσιο συμφέρον και συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών», υποστήριξε ο υπουργός.
Η νέα σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να κοινοποιηθεί στους βασικούς διεκδικητές για την απόκτηση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ, από τους οποίους θα ζητηθούν επιπλέον επενδύσεις, ως προϋπόθεση για την παραχώρηση ενός ακόμη μικρό ποσοστού μετοχών (15%).
Οι βασικοί διεκδικητές για το λιμάνι του Πειραιά είναι η κινεζική Cosco, η δανέζικη APM Terminals και η ICTS από τις Φιλιππίνες. Οι τρεις κολοσσοί αναμένεται να υποβάλουν κλειστές δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες θα αξιολογηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ. 
Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του 2016, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά.
Σημειώνεται ότι, στις 6 Οκτωβρίου, αναμένεται να εκδικαστεί προσφυγή στο ΣτΕ - από φορείς του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, των Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και εργαζόμενων - κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.
Μetaforespress