Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Συγκοινωνίες Αθηνών: Αρχές 2017 Ηλεκτρονικό Εισιτήριο-Μπάρες στο Μετρό, δείτε πως θα λειτουργεί


Τα 2 έργα ΣΔΙΤ του ΟΑΣΑ προχωρούν και πλέον μπορούμε να πούμε ότι το "νέρο έχει μπει στο αυλάκι". Το έργο της Τηλεματικής (βλέπε σχετικό άρθρο εδώ) ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες ενώ το έργο για την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της τοποθέτησης μπαρών στο Μετρό προχωρά με σχετικά καλούς και εντόςς χρονοδιαγράμματος ρυθμούς.Όπως είπε στο ypodomes.com o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γρηγόρης Δημητριάδης, η Α`φάση του έργου που έχει να κάνει περισσότερο με μελέτες είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου.


Ακολούθως θα ξεκινήσει η Β`φάση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και μετά θα περάσουμε στην τρίτη και σημαντικότερη φάση των έργων που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2016.

Την επόμενη χρονιά (το 2016) θα γίνουν και οι τοποθετήσεις των μπαρών του Μετρό. Όπως είπε στο ypodomes ο κος Δημητριάδης τα τουρνικέ απορρίφθηκαν και η επιλογή θα γίνει σε μοντέλα από αυτόματες πόρτες που θα ανοίγουν αριστερά-δεξιά με την είσοδο του εισιτηρίου στο μηχάνημα που θα υπάρχει μπροστά. Οι πόρτες αυτές θα λειτουργούν τόσο για την είσοδο στο δίκτυο όσο και για την έξοδο.

Το ενδιαφέρον κομμάτι στο νέο σύστημα συλλογής και ακύρωσης κομίστρου, είναι πως το κλασσικό εισιτήριο όπως το γνωρίζουμε σήμερα θα πάψει να υπάρχει, όπως επίσης και οι μηνιαίες κάρτες που θυμίζουν δεκαετία 80.

Στη θέση τους θα υπάρχει μία τύπου πιστωτική κάρτα στην οποία ο επιβάτης θα μπορεί να τη "φορτώνει" με χρήματα τα οποία θα αφαιρούνται κάθε φορά που ο χρήστης θα χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ της Αθήνας. H προμήθεια της θα γίνεται από τα εκδοτήρια του ΟΑΣΑ και σε σταθμούς του Μετρό.

Το ίδιο θα γίνεται με τους "τακτικούς πελάτες" του ΟΑΣΑ καθώς η κάρτα αυτή θα μπορεί να γεμίζει και για συνδρομές (μηνιαίες ή μεγαλύτερες).

Για κάποιον θα θελήσει να κάνει μερικές διαδρομές και δεν θα εφοδιαστεί με αυτές τις κάρτες θα εκδίδονται από τα μηχανήματα εισιτήρια διαφορετικού σχήματος από τα σημερινά που θα προσωμοιάζουν περισσότερο με κάρτες χάρτινες.

ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
Μέσα από αυτό το έργο τώρα θα χρειαστούν και άλλες σημαντικές αλλαγές. Η αλλαγή των εισιτηρίων θα φέρει αναγκαστικές τροποποιήσεις στο μηχανήματα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων.

Όπως ειπώθηκε στο ypodomes στα υπάρχοντα μηχανήματα των γραμμών 2 και 3 θα γίνει αναβάθμιση λογισμικού ενώ αυτά του ΗΣΑΠ θα αποσυρθούν και θα αντικασταθούν από νέα.

Η ακύρωση των εισιτηρίων ή η χρέωση της κάρτας στα λεωφορεία-τρόλεϊ θα γίνεται διαφορετικά. Η είσοδος θα γίνεται αποκλειστικά από την μπροστινή πόρτα, θα γίνεται η χρέωση/ακύρωση του εισιτηρίου και η εγκυρότητα του εισιτηρίου θα αποδεικνύεται με ένα χαρακτηριστικό ήχο. Αν αυτός ο ήχος δεν σημάνει τότε ο οδηγός θα απαγορεύει την είσοδο στον επιβάτη.

Στο Μετρό αντίστοιχα δεν θα ανοίγουν οι πόρτες εισόδου/εξόδου.

H τιμολογιακή πολιτική ακόμα δεν έχει καθοριστεί αλλά υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Η πρώτη και κυρίαρχη είναι να υπάρξει τιμολόγηση ανά ζώνη (αφού χωριστεί το δίκτυο Μετρό της Αθήνας γενικώς) και η χρέωση να γίνεται με την έξοδο του επιβάτη.

Μια δεύτερη σκέψη είναι η αναλογική χρέωση, δηλαδή χρέωση ανά σταθμό (οπότε διαφορετικό ποσό θα χρεώνεται όταν χρησιμοποιείς το Μετρό για 2-3 σταθμούς και άλλο για 10-12 κλπ). Ωστόσο η νέα τιμολογιακή πολιτική θα προκύψει σε συννενόηση με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.

Αυτή την εποχή τρέχει διαγωνισμός για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για το έργο κόστους 60.000 ευρώ. Ένας πρώτος διαγωνισμός που έτρεξε τον Αύγουστο βγήκε άγονος λόγω μίας και μόνης συμμετοχής.

Το έργα ξεκίνησαν στα τέλη του 2014, είναι κόστους 94εκ.ευρώ και ανάδοχος είναι η ΚΞ Τέρνα Ενεργειακή-LG που συνέστησαν την εταιρεία Hellas Smart Ticket (HST). Η διάρκεια έχει οριστεί σε 12 χρόνια με τον ανάδοχο να είναι υπεύθυνος σε αυτό το διάστημα για τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος.

ypodomes.com