Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Ένα επικό έργο: Η Κίνα φτιάχνει σιδηροδρομικό τούνελ κάτω από το Έβερεστ - Θα είναι έτοιμο το 2020.



ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΠΑΛ
Μέχρι τώρα το όνειρο του ανθρώπου ήταν να κατακτήσει την κορυφή του υψηλότερου βουνού του κόσμου, του Εβερεστ. Πλέον κατακτά και τα... έγκατα του όρους.
Ενα πραγματικά επικό έργο βρίσκεται στα σκαριά, σύμφωνα με την Dailymail και κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα υπόγειο σιδηροδρομικό τούνελ... κάτω από το όρος Εβερεστ με στόχο να συνδεθεί η αχανής χώρα με το Νεπάλ.
Οι Κινέζοι ισχυρίζονται ότι το ασύλληπτης δυσκολίας έργο θα ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια – ήτοι μέχρι το 2020.
Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα κυβερνητικά σχέδια του Πεκίνου να επεκτείνουν την γραμμή Qinghai μέχρι το Θιβέτ, έγιναν μετά από αίτημα του Νεπάλ.
Οι πολιτικές προεκτάσεις
Βέβαια, εκτός από το κατασκευαστικό, ενιδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση και από πολιτική θεώρηση, καθώς δείχνει ότι το Πεκίνο χτίζει «γέφυρες» με το Νεπάλ, μια χώρα την οποία η Ινδία θεωρεί ότι ανήκει στη σφαίρα επιρροής της.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi επισκέφθηκε το Κατμαντού το Δεκέμβριο και – σύμφωνα με ΜΜΕ του Νεπάλ – είπε πως η σιδηροδρομική γραμμή θα μπορούσε να επεκταθεί στην πρωτεύουσα του Νεπάλ και περαιτέρω να δημιουργηθεί ένας κρίσιμος κόμβος μεταξύ της Κίνας και των τεράστιων αγορών της Ινδίας.
«Η γραμμή θα πρέπει πιθανότατα να περάσει μέσα από το Qomolangma (έτσι αποκαλούν το Εβερεστ στο Θιβέτ) οπότε οι εργάτες θα πρέπει να σκάψουν τούνελ μήκους πολλών χιλιομέτρων είπε ένας κινέζος ειδικός στην εφημερίδα Chinese Daily.
Η μέγιστη ταχύτητα που θα αναπτύσσουν τα τραίνα θα είναι 120 χιλιόμετρα την ώρα καθώς το έδαφος στα Ιμαλάϊα έχει ιδιαιτερότητες.
iefimerida.gr