Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής το νέο μνημόνιο που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση


Τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ένα τρίτο μνημόνιο θα συζητήσουν σήμερα το Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, θέτει ως βάση αυτών των διαπραγματεύσεων την πρόταση Γούνκερ, που είναι σχεδόν ίδια με αυτήν που τέθηκε σε δημοψήφισμα.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες και στις 19.00 θα συγκληθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το οποίο θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο και σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Μάλιστα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο λογαριασμός θα είναι ακόμη πιο βαρύς, καθώς θα ληφθεί υπόψη και η κατάσταση των τραπεζικών ομίλων.
«To Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας», επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης. Σε περίπτωση που το Eurogroup εγκρίνει το αίτημα για νέα δάνειο, θα εξουσιοδοτηθούν οι «θεσμοί» να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του τόνισε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θέλει, εάν είναι εφικτό, η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη. «Το εάν αυτό είναι εφικτό ή όχι θα εξαρτηθεί πράγματι από αυτά που θα ακούσουμε» είπε. Επίσης σε επιστολή του προς το Ολλανδικό κοινοβούλιο ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα «στήριξης» της Ελλάδας θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από «αυστηρούς όρους» και τη λήψη «δύσκολων μέτρων».
Στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης θα παραβρεθούν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν τη Δευτέρα και κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα «σοβαρές» και «συγκεκριμένες» προτάσεις.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα δείξει «υπευθυνότητα» και θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. «Η λήψη της απόφασης δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να «διαπραγματευτεί σύντομα».
902