Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Συνεχίζονται τα παζάρια για τα νέα μέτρα σε βάρος του λαού


Συνεχίζονται τα παζάρια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ευρωπαίους εταίρους και τους «θεσμούς» της τρόικας για το νέο μνημόνιο με τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας», τα οποία έρχονται να προστεθούν σε αυτά της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου. Την ίδια ώρα συνεχίζεται και η προσπάθεια της συγκυβέρνησης να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό προβάλλοντας ωμούς εκβιασμούς και τη λογική του «μικρότερου κακού».

Η συγκυβέρνηση συμπληρώνει το «πακέτο» με τα αντιλαϊκά μέτρα ενόψει και της «κομβικής» συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιούνη.
Χθες, η συγκυβέρνηση κατέθεσε αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές. Οι Δραγασάκης, Παππάς και Τσακαλώτος βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να συναντηθούν -ενδεχομένως και σήμερα- με τους εκπροσώπους των «θεσμών» της τρόικας. Σύμφωνα με non paper της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηψίσματος και εξέφρασε την εκτίμηση  ότι  «Βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%».
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένη, καθώς τα παζάρια γίνονται «εντός των τειχών» για λογαριασμό του κεφαλαίου, προκειμένου να έρθει η εξαιρετικά αβέβαιη καπιταλιστική ανάκαμψη. Το συμπέρασμα της διαπραγμάτευσης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα παλαιότερης κοπής και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, είτε αυτά βαφτίζονται «υφεσιακά» είτε «αναπτυξιακά», θα συνεχίσουν να στοιχειώνουν την καθημερινότητα του λαού.
«Αποστολή μας είναι η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η αποφυγή περιπετειών για όλη την Ευρώπη» τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Όπως προσθέτει «Η Ελλάδα έχει άποψη, προτάσεις, αποφασιστικότητα, να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεφύγει από την εξοντωτική λιτότητα με βιώσιμο χρέος και κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πολιτική λύση».
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο «Mega», ανέφερε ότι «Η συμφωνία χρειάζεται, επείγει και οι ενδείξεις που έχω είναι ότι βαίνουμε προς συμφωνία».