Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Τρένα που...«αμύνονται» στα γκράφιτι


Η παρουσία γκράφιτι/ επιγραφών με σπρέι, μπογιές κτλ είναι πολύ κοινό φαινόμενο σε πολλά τρένα και μετρό πολλών χωρών, ανεπτυγμένων και μη.
Η αποφυγή τέτοιων ενεργειών αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους διαχειριστές τους, τον οποίο επιδιώκει να «ανακουφίσει» η Sydney Trains μέσω μιας τεχνολογίας που εντοπίζει αυτόματα σπρέι ή ανεξίτηλους μαρκαδόρους, επιτρέποντας τον εντοπισμό και την καταγραφή σε πραγματικό χρόνο των ατόμων που προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Η χρήση της τεχνολογίας αυτής (Mousetrap) είναι σε δοκιμαστικό επίπεδο, και δεν έχει γίνει γνωστό σε πόσα τρένα της Sydney Trains χρησιμοποιείται το σύστημα- που, σε κάθε περίπτωση, έχει οδηγήσει σε συλλήψεις άνω των 30 ατόμων.
Το σύστημα λειτουργεί χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρονικό χημικό αισθητήρα, ο οποίος «πιάνει» τις αναθυμιάσεις του σπρέι και των ανεξίτηλων μαρκαδόρων.
Η καταγραφή τους σε βίντεο γίνεται από κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, και οι εικόνες αποστέλλονται απευθείας στο προσωπικό της εταιρείας, που ενημερώνει σχετικά τις αρχές.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, το σύστημα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα επίπεδα δοκιμών, αλλά το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι σημαίνει μια αλλαγή στρατηγικής από την διαγραφή/ απομάκρυνση των γκράφιτι στην πρόληψή τους.
Σημειώνεται πως το σβήσιμο των γκράφιτι από το δίκτυο της Sydney Trains θεωρείται πως κόστισε στους φορολογουμένους 34 εκατ. δολάρια το προηγούμενο οικονομικό έτος.
ναυτεμπορικη