Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Ελάχιστη αύξηση αυτήν τη στιγμή του ΦΠΑ στα φάρμακα», παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως συζητά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους δανειστές.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» αν η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα με βάση την πρόταση της κυβέρνησης για τρεις συντελεστές 7%, 15% και 23% είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έλαβε, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αρχικά απάντησε πως «δεν υπάρχει σενάριο αύξησης του ΦΠΑ του φάρμακα», ωστόσο όταν ο δημοσιογράφος του «Ρ» του ανέφερε ότι τα φάρμακα σήμερα έχουν ΦΠΑ στο 6,5% και η κυβέρνηση προτείνει σαν χαμηλότερο το 7%, άρα υπάρχει αύξηση, τότε παραδέχθηκε πως «μιλάμε για μια ελάχιστη αύξηση αυτήν τη στιγμή».
Επιπλέον, σε αντίθεση με τα όσα ειπώθηκαν από υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα πληρωθούν οι δόσεις του Ιούνη προς το ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η κυβέρνηση «έχει την ευθύνη να πληρώνει τις υποχρεώσεις της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Τα προβλήματα της ρευστότητας είναι γνωστά, εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, γι' αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να υπάρχει και άμεσα αυτή η συμφωνία, η οποία θα μπορέσει να δώσει και μια ανάσα ρευστότητας».
Ρωτήθηκε για το θέμα αυτό κατ' επανάληψη και πρόσθεσε ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι στο βαθμό που μπορούμε να αποπληρώνουμε. 
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει «capital control» στις ελληνικές τράπεζες, όπως έγινε στην Κύπρο, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το Σαββατοκύριακο, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε πως «δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο» και πως είναι «ανυπόστατα και κακόβουλα τέτοια σενάρια» και κάλεσε όσους κάνουν ανάλογες δηλώσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Για τις δηλώσεις του Π. Καμμένου πως η συμφωνία είναι θέμα ωρών, απάντησε πως «είναι θέμα σύντομου χρονικού διαστήματος» η συμφωνία και επανέλαβε πως τα ανοιχτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση είναι «ο ΦΠΑ, το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά και το Δημοσιονομικό». Σε ερώτηση αν ο στόχος είναι μια ενιαία συμφωνία με χρονικά διαστήματα εφαρμογής, απάντησε πως ζητούμενο είναι «μία και ενιαία συμφωνία» και πως «θα υπάρχουν εκ των πραγμάτων χρονικότητες», ενώ ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν βάζει «καταληκτικές ημερομηνίες» για την επίτευξη συμφωνίας.
Για το αν θα στηριχθεί η πρόταση του ΚΚΕ γα την επαναφορά του κατώτατου μισθού, της 13ης-14ης σύνταξης και του 13ου-14ου μισθού, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας «δεν γνωρίζουμε αν θα φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής, αν γίνει, τότε θα τοποθετηθούμε».