Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Απέναντι αν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση...

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


* Για τα προβλήματα των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο μίλησε στην «Ε» ο πρόεδρος του «Λαρισαϊκού»

Μπορεί κάποια τρένα να είναι παλιά, όμως ο κόσμος να νιώθει ασφάλεια, γιατί οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, τα όποια προβλήματα υπάρχουν, προσπαθούν να τα εξαλείψουν. Όλοι οι εργαζόμενοι πάνω στα τρένο, υπάλληλοι των ιδιωτικών εταιριών καθαριότητας και των κυλικείων, είναι συνάδελφοί μας.
Ενδιαφερόμαστε για τα προβλήματά τους… Στοχεύουμε σε δημόσιο κοινωνικό σιδηρόδρομο, ανάπτυξη της υποδομής με προσλήψεις, για να μεταφερθεί και η τεχνογνωσία, με συλλογικές συμβάσεις και σταθερές εργασιακές σχέσεις. Αν συμπίπτουν κάποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης με τις προτάσεις μας, καλοδεχούμενες. Διαφορετικά, θα βρεθούμε απέναντι, όπως κάναμε τα τελευταία 5 χρόνια…

Τις «γραμμές» αυτές εξέθεσε, χθες, στην «Ε», ο πρόεδρος του σωματείου των σιδηροδρομικών «Λαρισαϊκός» κ. Νίκος Τσικαλάκης, παρουσία και του εκπροσώπου στο ΔΣ του Σωματείου κ. Δημ. Τζάρτζα, από τη Λάρισα. Στο πλαίσιο συνδικαλιστικής περιοδείας ο πρόεδρος του «Λαρισαϊκού» πέρασε από τη Λάρισα και συζήτησε με την «Ε» για τις εξελίξεις στον σιδηρόδρομο.

Σε αυτή την κουβέντα ανέφερε: «Ανεξάρτητα με τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές του Γενάρη, οι σιδηροδρομικοί παραμένουμε αμετακίνητοι στις θέσεις μας, γιατί είναι αποφάσεις των συνέδριων. Συνεχίζουμε και διεκδικούμε ενιαίο δημόσιο σιδηρόδρομο, με κοινωνικό χαρακτήρα. Παλεύουμε για την ίδια την κοινωνία. Παραδείγματα: Το τρανταχτό, μιλάνε σήμερα τα μεγάλα ΜΜΕ και το πολιτικό προσωπικό, για τις λεγόμενες αποκρατικοποιήσεις και το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό έφυγε από το ελληνικό δημόσιο και μεταφέρθηκε στο κινέζικο δημόσιο, με την κρατική COSCO! Αν οι Έλληνες που διαχειρίστηκαν όλα τα χρόνια το λιμάνι, αν δεν το έκαναν καλά να τους πάει κάποιος στα δικαστήρια. Ακόμα ένα παράδειγμα για το ότι ο Έλληνας πολίτης θα έχει κέρδος, αν είναι κρατικός ο σιδερόδρομος, τρανταχτό και αυτό: Προ τριετίας από κεραυνό στην τηλεδιοίκηση Αθηνών προκλήθηκε ζημιά 90.000 ευρώ, όπως κοστολογήθηκε από την αλλοδαπή εταιρία που το κατασκεύασε. Το έφτιαξαν οι συνάδελφοι με όλο το κόστος (ανταλλακτικά, εργασία κλπ) μόλις 8.000 ευρώ και μέσα σε ένα μήνα, αντί των έξι, που έλεγε η εταιρία!

Η τεχνογνωσία στον σιδηρόδρομο, να παραμείνει και να συνεχιστεί και να γίνουν προσλήψεις. Πρέπει να προχωρήσει και το εμπορευματικό έργο και γι' αυτό πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Ο Έλληνας φορολογούμενος θα έχει κέρδος. Η υπεραξία αυτή πρέπει να επιστρέψει στο κοινωνικό σύνολο και να μην την καρπώνονται κάποιοι, που τα βγάζουν στο εξωτερικό. Στοχεύουμε σε δημόσιο κοινωνικό σιδηρόδρομο, ανάπτυξη της υποδομής με προσλήψεις, για να μεταφερθεί και η τεχνογνωσία, με συλλογικές συμβάσεις και σταθερές εργασιακές σχέσεις. Ο σιδηρόδρομος διαχρονικά, βοήθησε στην ανάπτυξη της χώρας. Την υπεραξία του να την καρπώνεται το κοινωνικό σύνολο, που την πλήρωσε ακριβά. Εμείς συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Αν συμπίπτουν κάποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης με τις προτάσεις μας, καλοδεχούμενες. Διαφορετικά, θα βρεθούμε απέναντι, όπως κάναμε τα τελευταία 5 χρόνια.
Σε αναμονή του νέου υφυπουργού, δεν κινείται τίποτα. Οι διοικήσεις κατέβασαν τα μολύβια κάτω. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην τοποθέτηση του υπουργού.

Από πληροφόρηση που έχουμε, για τα έργα, βλέπουμε ότι στον σιδηρόδρομο συνεχίζονται τα κονδύλια, σε αντίθεση με την υπόλοιπη κοινωνία. Είναι καλό αυτό, αλλά πρέπει να συζητηθεί με τον νέο υπουργό. Αν είναι για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση, σίγουρα θα βρεθούμε απέναντι. Εμείς θέλουμε την ανάπτυξη, ξεκινήσαμε από το ατμήλατο και φτάσαμε στην ηλεκτροκίνηση, δεν παροπλιστήκαμε. Έχουμε την τεχνογνωσία και μπορούμε αν αντεπεξέλθουμε προς όφελος της κάθε τοπικής κοινωνίας, από όπου διέρχεται ο σιδηρόδρομος. Μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις και με σιγουριά σε κάθε πρόβλημα και οικονομικά. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη ασφάλεια των επιβατών, είμαστε γνώστες του αντικειμένου, ξέρουμε πού πονά κάθε τι που κινείται πάνω στη ράγα.

Η ασφάλεια κυκλοφορίας, για τον μέσο σιδηροδρομικό δεν θεωρείται κόστος, όπως για τον κάθε επενδυτή. Ας θυμηθούμε πόσα ατυχήματα έγιναν στην Αγγλία, όταν ιδιωτικοποιήθηκε ο σιδηρόδρομος. Η ασφάλεια προέχει και δεν το θεωρούμε κόστος ή βάρος.

Για το τροχαίο υλικό: Ζητάμε συνεχώς να εκσυγχρονίζεται ο στόλος και να αναβαθμίζεται. Λόγω και του μνημονίου, είναι δύσκολο. Όμως, τα οποιαδήποτε προβλήματα του κόσμου, οι συνάδελφοι προσπαθούν να τα εξαλείψουν. Παλιοί συρμοί βεβαίως υπάρχουν, αλλά δεν είναι επικίνδυνοι, ο κόσμος να νιώθει ασφάλεια. Σήμερα που μιλάμε υπάρχουν συνάδελφοι, που εργάζονται στα κυλικεία των τρένων. Εμείς τους θεωρούμε όλους συναδέλφους. Όπως και με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των τρένων, που δεν είναι υπάλληλοι του σιδηρόδρομου, αλλά ανήκουν σε ιδιωτική εταιρία. Ένας άνθρωπος σε κάθε τρένο, με πάνω από 600 επιβάτες, είναι ανθρωπίνως αδύνατο, να τους εξυπηρετήσει. Να ενισχυθεί η καθαριότητα, ακούμε πολλά παράπονα από τον κόσμο. Συνήθως, αυτοί οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι ή κακοπληρωμένοι.
Έχουμε το παράδειγμα των συναδέλφων, που εργάζονται στα κυλικεία των τρένων. Είναι απλήρωτοι τρεις και τέσσερις μήνες. Φεύγουν το πρωί από την Αθήνα, φτάνουν Θεσσαλονίκη, διανυκτερεύουν και φεύγουν το πρωί πάλι για Αθήνα. Ξεσπιτώνονται και είναι απλήρωτοι και συνεχίζουν κα εργάζονται κανονικά, με την ευγένειά τους, παρά τα προβλήματά τους. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε αυτούς τους συναδέλφους και δεν θα τον εγκαταλείψουμε. Θέλουμε αυτές οι μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, τύπου γαλέρας, να εξαλειφθούν. Ένας άνθρωπος που αμείβεται 500- 600 ευρώ, που δεν τα παίρνει και στην ώρα του, δεν μπορεί να τα ξοδέψει στην κατανάλωση. Έτσι πάσχει όλη η κοινωνία. Γι' αυτό πρέπει να γίνει συμμέτοχη στον αγώνα και να μη δυσφορεί. Ευθύνονται όσοι διαχειρίζονται αυτή την κατάσταση και όχι οι εργαζόμενοι».
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ