Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Με τρένο ή με αυτοκίνητο; Τα συν και τα πλην

Μία σύγκριση, δύο μέσα

Η απόσταση των 500 και κάτι χιλιομέτρων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι αρκετή ώστε να υπάρχει η ανάγκη για μετακίνηση με πολλά και διαφορετικά μέσα. Στη χώρα αυτή την εποχή εκτελούνται τα τελευταία έργα (που ξεκίνησαν εδώ και 30 χρόνια) προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύγχρονη, οδική και  σιδηροδρομική σύνδεση των 2 μεγάλων πόλεων της χώρας που φιλοξενούν πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού.

Σήμερα το ypodomes.com  θα σας αποκαλύψει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μετακίνησης οδικά ή σιδηροδρομικά από τη μία πόλη στην άλλη, με υπόθεση εργασίας τον ολοκληρωμένο εκσυγχρονισμό αυτών των 2 υποδομών.

ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Είμαστε στο 2017, τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και το ερώτημα του μέσου είναι εδώ. Για να ξεκινήσει κανείς από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, αρχικά θα πρέπει να γνωρίζει πως πρόκειται να διανύσει 503 χιλιόμετρα (οδικά). Αυτό το νούμερο δεν είναι τόσο μικρό αλλά δεν είναι και αποτρεπτικό.

Στην υπόθεση της μετακίνησης ανάμεσα στις 2 πόλεις πρέπει να υπολογίσουμε τον σημαντικότερο παράγοντα που είναι ο αριθμός των ανθρώπων που θα πρέπει να μετακινηθούν. Ο λόγος; Το οικονομικό κριτήριο.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΧΡΙ 2 ΑΤΟΜΑ
Έτσι λοιπόν, αν πρέπει να μετακινηθούν μέχρι και 2 άτομα το τρένο είναι σαφώς φθηνότερο. Ειδικά με την πολιτική του φθηνού εισιτηρίου, εφόσον κάποιος το «κλείσει» αρκετά νωρίς σε σχέση με την ημερομηνία του ταξιδιού του, μπορεί να μετακινηθεί αρκετά φθηνότερα σε σχέση με το Ι.Χ.

Στο κόστος μετακίνησης με τρένο μπορούν 2 άτομα με περίπου 70-100 ευρώ (μία μέση τιμή και για τους δύο) να ταξιδέψουν από το κέντρο της μίας πόλη στο άλλο. Στο κόστος αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και το κόστος της αστικής μετακίνησης, πριν και μετά το τρένο (περίπου 2,2 ευρώ ανά άτομο).

Πλεονέκτημα, η χωρίς άγχος διαδρομή σε 3 και μισή ώρες από τη μία πόλη στην άλλη, γρήγορα, με ασφάλεια και δίχως έγνοια για τον καιρό, για διόδια, για προβλήματα στο δρόμο. Ξεκινάς και φτάνεις ξεκούραστος και με κέρδος στο πορτοφόλι.

Μειονέκτημα, αν κάποιος πρέπει να μεταφέρει περισσότερες από 2 βαλίτσες καθώς τότε δυσχεραίνεται η μετακίνηση αλλά και η ασφαλής τοποθέτηση τους στο τρένο. Επίσης μειονέκτημα η έκθεση στον καιρό πριν και μετά το τρένο, σε ακραίες θερμοκρασίες.
Αντίθετα, με το Ι.Χ., το κόστος για 2 άτομα ξεπερνά τα 50 ευρώ ανά άτομο, ενώ χρονικά θα είστε πιο αργοί σε σχέση με το τρένο.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ 3 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ
Εδώ το αυτοκίνητο υπερτερεί στο οικονομικό αλλά και τοπικό συγκοινωνιακό πεδίο. Αν μία παρέα φίλων (ή μία οικογένεια) αποτελούμενη από 4 άτομα πρέπει από π.χ την Καλλιθέα να πάει στην Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, τότε το αυτοκίνητο είναι το μέσο που ζητάτε.

Τα πλεονεκτήματα πολλά: Θα μπείτε όλοι στο αυτοκίνητο, θα φορτώσετε όσες βαλίτσες αντέχει το αυτοκίνητο, θα επιλέξετε τη μουσική που θέλετε, τη θερμοκρασία που θέλετε και από το σπίτι σας θα φτάσετε στον προορισμό σας σε περίπου 5 ώρες. Η διαδρομή χρονικά δεν είναι ιδιαίτερα μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη του τρένου αν σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να φτάσετε στο σταθμό Λαρίσης, με Μετρό ή λεωφορείο και από τον Κεντρικό Σταθμό Θεσσαλονίκης στον προορισμό σας με λεωφορείο ή ταξί.

Στα πλεονεκτήματα είναι και το κόστος: με ένα βενζινοκίνητο Ι.Χ. θα σας κοστίσει η μετακίνηση περίπου 100 ευρώ, δηλαδή για 4 άτομα περίπου 25 ευρώ, ενώ μία μετακίνηση με ι.χ πετρελαιοκίνητο ή με υγραέριο θα κοστίσει περίπου 70 ευρώ δηλαδή 17,5 ευρώ ανά άτομο.

Στα μειονεκτήματα: οι συνεχείς στάσεις για πληρωμή διοδίων. Είναι εκνευριστικό, κουραστικό και σε αποσπά από το ταξίδι. Επίσης  ο χειμώνας με συνθήκες χιονιού (όπως ζήσαμε πριν μερικές μέρες) κάνει το ταξίδι λίαν επίφοβο.

Αντίθετα με το τρένο, το κόστος θα είναι σαφώς μεγαλύτερο (με βάση την μέση τιμή του εισιτηρίου) και αν συνυπολογισθεί και το κόστος μετακίνησης από και προς τους σταθμούς τότε η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Συμπερασματικά, το τρένο είναι καλύτερο για …μοναχικούς τύπους, για περιπετειώδεις τύπους και για urban style τύπους. Φυσικά και για τους ερωτευμένους με το τρένο. Το αυτοκίνητο, θέλει παρέα και μοίρασμα εξόδων ενώ ενδείκνυται για προορισμούς περιαστικούς.

Σας βοηθήσαμε; Τότε οργανώστε το ταξίδι σας, επιλέξτε το μέσο που σας ταιριάζει ή σας αρέσει και μην καθυστερείτε. Το 2017 είναι πολύ κοντά!

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com