Σε καταγγελία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησαν οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, με αφορμή την άρνησή της να καταβάλει στα ταμεία του ΝΑΤ ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό, για την κάλυψη των συντάξεων του Μαρτίου. Ταυτόχρονα καλούν τους ναυτεργάτες να είναι σε παγρύπνηση και να αξιοποιήσουν κάθε μορφή πάλης, ώστε να μην περάσουν τα νεα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εφοπλιστών. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καταγγέλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ναυτιλίας, γιατί αρνούνται τη χρηματοδότηση, όπως προβλέπεται για το ΝΑΤ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, για την καταβολή των συντάξεων Μαρτίου. Συγκεκριμένα θέλει να καταβάλλει μόνο τα 50.000.000 ευρώ από τα 90.000.000 για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΝΑΤ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων των ναυτεργατών.
Η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυτεργατών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους εφοπλιστές είναι αιτία πολέμου.
Για τα ελλείμματα του ΝΑΤ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία των ναυτεργατών ευθύνονται οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, καθώς και η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ακολουθεί την ίδια αντιναυτεργατική πολιτική, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συνεδριάσει το ΔΣ του ΝΑΤ με αυτό το θέμα. Απορρίπτουμε την προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης που επιχειρεί να επιβάλει μέσα από την συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ την κάλυψη των αναγκών με την λεηλασία των αποθεματικών του ΝΑΤ.
Απαιτούμε η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για την καταβολή των συντάξεων και την παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.
Τα ναυτεργατικά σωματεία ζήτησαν την άμεση συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ.
Καλούμε τους ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχους σε ετοιμότητα για την αξιοποίηση όλων των μορφών κινητοποιήσεων, για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια εφοπλιστών - κυβέρνησης, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας.
Οι Διοικήσεις των Σωματείων
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ - ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ»