Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ποιες πρόωρες συντάξεις καταργούνται για δημόσιο, ένστολους, τράπεζες - Σαρωτικές αλλαγές φέρνει η λίστα


Τέλος στις πρόωρες συντάξεις κάτω των 62 και 67 ετών για μειωμένη και πλήρη σύνταξη και νέο ασφαλιστικό με 5+1 σαρωτικές αλλαγές φέρνει η λίστα της κυβέρνησης με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει να υλοποιήσει στο τετράμηνο Μαρτίου – Ιουνίου 2015, με την παράταση της δανειακής σύμβασης.

Στο ασφαλιστικό οι δομικές αλλαγές που προτείνονται είναι οι εξής:

1. Η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.
2. Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή να μην αντικατασταθούν από κρατική χρηματοδότηση, αλλά από εξοικονόμηση (μείωση) παροχών.
3. Η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, μέτρο που θα αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει νέα κλίμακα εισφορών για σύνταξη σε πλήρως ανταποδοτική βάση, δηλαδή ό,τι «βγάζεις ανάλογα και θα πληρώνεις» και «ό,τι πληρώσεις τόση σύνταξη θα πάρεις» .
4. Η θέσπιση ενός υπο-κατώτατου μισθού για όσους μετακινούνται από την εργασία στην ανεργία σε ηλικίες 50 ως 65 ετών, αντί σύνταξης.
5. Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3 φορείς, μισθωτών, αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών.
6. Η ενοποίηση της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Το «πρώτο κύμα» έρχεται με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους ενστόλους και τους τραπεζοϋπαλλήλους, αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Ανάλογες ρυθμίσεις θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα Ταμεία, καθώς όπως αναφέρεται στο επίμαχο κείμενο η εξάλειψη των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης θα αφορά «στο σύνολο της οικονομίας».

Άμεσα, δηλαδή από την ψήφιση των μέτρων, καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις για τους ασφαλισμένους που δεν έχουν ως το 2012, από πραγματικό ή πλασματικό χρόνο ασφάλισης, την 25ετία (αν πρόκειται για το Δημόσιο) ή την 35ετία (αν πρόκειται για υπαλλήλους τραπεζών), καθώς ένα από τα μέτρα φραγής της πρόωρης εξόδου θα είναι η κατάργηση της αναδρομικής εξαγοράς πλασματικών ετών που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να συμπληρώσουν ως το 2012 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και έτσι να κατοχυρώσουν και να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με όρια ηλικίας χαμηλότερα των 62 και 67.

Στο e-mail με τα νέα μέτρα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απουσιάζει κάθε αναφορά σε διακηρυγμένες μέχρι και την περασμένη Παρασκευή θέσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πάγωμα των μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και στα εφάπαξ. Παρά ταύτα, όπως έλεγαν χθες συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη, οι δεσμεύσεις αυτές θα τηρηθούν, ενώ κύκλοι του υπουργείου σημείωναν ακόμη πως από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων δεν θα θιγούν (ή τουλάχιστον θα γίνει προσπάθεια να μη θιγούν) τρεις κατηγορίες:
• Μητέρες που θεμελιώνουν δικαίωμα με ανήλικο παιδί.
• Δικαιούχοι σύνταξης λόγω αναπηρίας ή με ανάπηρο μέλος.
• Εργαζόμενοι στα βαρέα (κυρίως γυναίκες).