Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ενημέρωση μηχανοδηγών για την τροποποίηση ωραρίου

Ζητάμε από την ΠΕΠΕ να πάρει θέση
Έχει γίνει πλέον καθεστώς η μετατροπή βαρδιών και ωραρίου των εργαζομένων χωρίς προηγούμενη ενημερωσή τους.
Ειδικότερα στους  μηχανοδηγούς εκτελούντες υπηρεσία εφεδρείας  από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα
εφαρμόζεται μετατροπή βάρδιας και ωραρίου χωρίς να ενημερωθούν καν για την αλλαγή.
Προειδοποιητικά παραθέτουμε τι λέει ο νόμος για το θέμα καθώς πρόκειται για παρανομία από πλευράς διοικούντων .
Επίσης θέλουμε να στηλιτεύσουμε  την συμπεριφορά προισταμένων οταν οι μηχανοδηγοί διαμαρτύρονται για τις αλλαγές καθώς τους λένε ότι είναι δική τους υποχρέωση να ενημερωθούν για την αλλαγή και ..οχι της υπηρεσίας!!

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 4225/2014 ισχύουν τα παρακάτω :

Όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν έμμισθο ή ημερομίσθιο προσωπικό πρέπει να τηρούν το «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών».
Κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, εργαζομενων, καθώς και η νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, καταχωρείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη πραγματοποίησης της στο «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών» που τηρείται από τον εργοδότη, χωρίς να απαιτείται θεώρησή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.
Το «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών», ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει και μπορεί να τηρείται με τη μορφή ημερολογίου ή μηχανογραφημένων σελίδων, που φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή του εν γένει εργοδότη και την ένδειξη «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών».
Το «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών», πρέπει να τηρείται στο χώρο εργασίας, να διατηρείται από τον εργοδότη επί μία πενταετία από τη συμπλήρωση του και να τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, οσάκις ζητείται.
Στο «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών» (υπόδειγμα του οποίου θα βρείτε στο link που ακολουθεί), αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες τα παρακάτω :
  1. το ονοματεπώνυμο και η ειδικότητα του μισθωτού,
  2. η ώρα έναρξης και λήξης του ωραρίου εργασία,
  3. η τροποποίηση που επέρχεται στο ωράριο εργασίας,
  4. η ημερομηνία πραγματοποίησης της τροποποίησης ή της υπέρβασης του νομίμου ωραρίου,
  5. η ώρα έναρξης και λήξης της υπέρβασης του νομίμου ωραρίου,
  6. η αιτία για την οποία πραγματοποιείται η υπερωριακή απασχόληση,
  7. η ημερομηνία χορήγησης αναπληρωματικής ανάπαυσης (ΡΕΠΟ), όπου απαιτείται,
  8. η υπογραφή του εργαζομένου.
Αν διαπιστωθεί, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ότι έχει επέλθει τροποποίηση ωραρίου εργασίας εργαζομένου ή ότι εργαζόμενος απασχολείται υπερωριακώς χωρίς η τροποποίηση αυτή ή η υπερωριακή απασχόληση να έχουν καταχωρηθεί κατά τα ανωτέρω στο «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών», επιβάλλονται με πράξη του αρμόδιου οργάνου , σε βάρος του εργοδότη, κυρώσεις σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 28 του νόμου 3996/2011, όπως ισχύουν.
Κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και η υπερωριακή απασχόληση εργαζομένου είναι νόμιμες μόνον εφόσον καταφεαφούν στο «Ειδικό Βιβλίο Τροποποίησης Ωραρίου Εργασίας και Υπερωριών».
Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στο ΣΕΠΕ ηελκτρονικά, στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, «ΕΡΓΑΝΗ», εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε μήνα, το σύνολο των νομίμων, σύμφωνα με τα παραπάνω, υπερωριών, που πραγματοποιήθηκαν, ανά εργαζόμενο, κατά τον προηγούμενο μήνα. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής επιβάλλονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, σε βάρος του εργοδότη, κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 24 του νόμου 3996/2011, όπως ισχύει.