Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Να ποιές είναι οι δωροεπιταγές της συμφωνίας με το CARREFOUR


Κοροϊδία και θράσος χαρακτηρίζουν συνδικαλιστές από τα Σωματεία Εργαζομένων στα «Carrefour - Μαρινόπουλος» το σύνθημα «Μαζί προχωράμε μπροστά» της εταιρείας, καθώς στα 1.000 και πλέον καταστήματα οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών και επιδομάτων, με εντατικοποίηση που τους σακατεύει, με τρομοκρατικές μεταθέσεις που ισοδυναμούν με απολύσεις, με απολύσεις όσων σηκώνουν κεφάλι.

Καλούν την κεντρική διοίκηση να συνεδριάσει άμεσα και να αποφασίσει προειδοποιητική στάση εργασίας για την ανάκληση των απολύσεων και μετατάξεων. Να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε όλα τα παραρτήματα με πρόταση για 24ωρη απεργία αν η εταιρεία δεν πάρει πίσω τις απολύσεις και μετατάξεις, υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση - κάλεσμα έχει ως εξής:
«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι στον όμιλο της "Καρφούρ - Μαρινόπουλος".
Ο όμιλος "Καρφούρ - Μαρινόπουλος" μετά και τις νέες εξαγορές - συγχωνεύσεις, απασχολεί πάνω από 16 χιλιάδες εργαζόμενους, με 1.000 και πλέον καταστήματα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά και στους όρους ανταγωνισμού.
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου το 2013 εξαπλασιάστηκαν, στα 949 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ του 2012, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 5,4% στα 2,24 δισ. ευρώ.
Η ηγεμονική της αυτή θέση και κερδοφορία στηρίζεται στην άγρια εκμετάλλευση εργαζομένων - μικρών προμηθευτών, παραγωγών, των καταναλωτών.
Στα 1.000 και πλέον καταστήματά της δουλεύουμε έχοντας υποστεί μειώσεις μισθών και επιδομάτων με εντατικοποίηση που μας σακατεύει, με τρομοκρατικές μεταθέσεις που ισοδυναμούν με απολύσεις, με απολύσεις όσων σηκώνουν κεφάλι (πρόσφατα έγιναν απολύσεις και μεταθέσεις κλπ.).
Γι' αυτό είναι κοροϊδία και θράσος το "Μαζί προχωράμε μπροστά".
Η επίθεση αυτή είναι μέρος της γενικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει εναντίον μας μεγαλοεργοδότες, κυβέρνηση, ΕΕ. Επίθεση που σαρώνει ό,τι με αίμα είχαμε κερδίσει (μισθούς, συντάξεις, δώρα, επιδόματα, κυριακάτικη αργία, 8ωρο).
Ταυτόχρονα, για να προλάβουν τις αντιδράσεις μας ετοιμάζουν με νόμο να βάλουν τα συνδικάτα στο "γύψο", να καταστήσουν την απεργία ουσιαστικά αδύνατη και παράνομη.
Για όλους τους εργαζόμενους και για εμάς στην "Καρφούρ - Μαρινόπουλος" μπαίνει το ερώτημα: Θα συμβιβαστούμε με την εξαθλίωση και τον εργασιακό μεσαίωνα; Θα μάθουμε να ζούμε με τα ψίχουλα;
Δεν έχουμε τέτοιο δικαίωμα. Για τους εαυτούς μας για τις νεότερες γενιές έχουμε χρέος να αντιδράσουμε. Στο κάτω - κάτω της γραφής, χωρίς εμάς ούτε ένα μαγαζί δεν μπορεί να λειτουργήσει, ούτε ένα προϊόν να πουληθεί.
  • Δε συμβιβαζόμαστε με τη μείωση των μισθών μας. Απαιτούμε επαναφορά του μισθού μας στα 920 ευρώ.
  • Δεν ανεχόμαστε άλλο τη μερική δουλειά, τα 4ωρα, τα 2ήμερα, 3ήμερα. Απαιτούμε τη μετατροπή των προσωρινών συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Δεν μπορούμε να δουλεύουμε 9ωρα, 10ωρα ακόμα και τις Κυριακές, 8ωρη εργασία για όλους με κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Δεν ανεχόμαστε άλλο να δουλεύουμε χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να σακατευόμαστε. Τώρα άμεσα μέτρα προστασίας σε αποθήκες - ψυγεία κλπ.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Δυστυχώς, η στάση που κρατά η πλειοψηφία της κεντρικής διοίκησης του σωματείου και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την κατάσταση δυσκολεύει την οργάνωση της αντίστασής μας.
"Πολύ ζουμί, αλλά από κρέας τίποτα", κριτική στην κυβέρνηση, στους εργοδότες, την ομοσπονδία, καταγγελία πού και πού της εργοδοσίας "Μαρινόπουλου", αλλά ως εκεί. Καμιά προσπάθεια για οργανωμένη δράση, για συλλογική αντίδραση.
Το αντίθετο μάλιστα. Όποιος συνάδελφος ζητά κάτι περισσότερο, όποιο παράρτημα παίρνει κάποιες πρωτοβουλίες αντίδρασης, συκοφαντείται ως υπονομευτής της ενότητας του σωματείου.
Η ενότητα όμως είναι χρήσιμη όταν γίνεται αγωνιστική δράση ενάντια στον εργοδότη και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Όταν γίνεται άλλοθι για να μην υπάρχει αντίδραση, τότε κάνει ζημιά.
Άμεσα προτείνουμε να συνεδριάσει η κεντρική διοίκηση και να αποφασίσει προειδοποιητική στάση εργασίας για την ανάκληση των απολύσεων και μετατάξεων. Γενικές συνελεύσεις σε όλα τα παραρτήματα με πρόταση για 24ωρη απεργία αν η εταιρεία δεν πάρει πίσω τις απολύσεις και μετατάξεις, υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Μουσταφά Αχμέτ: Μέλος Κεντρικής Διοίκησης Επιχειρησιακού Σωματείου
Τζιώνας Ηλίας: Μέλος Κεντρικής Διοίκησης Επιχειρησιακού Σωματείου
Συνοδινός Άγγελος: Πρόεδρος Παραρτήματος Μαγνησίας
Ράπτης Κώστας: Ταμίας Παραρτήματος Μαγνησίας
Κουτρουλή Ελένη: Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Παραρτήματος Αττικής
Λέκκος Γρηγόρης: Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Παραρτήματος Αττικής».