Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Απαράδεκτη η συμφωνία για τη νέα ΣΣΕ στον ΟΤΕ.Πλάτη στην διοίκηση από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Διατήρηση των μειωμένων μισθών και παραπέρα μείωσή τους κατά 1% για τα επόμενα τρία χρόνια, διατήρηση του διαχωρισμού των εργαζομένων ώστε η εργοδοσία να μειώσει παραπέρα το επίπεδο του κατώτερου μισθού απομυζώντας μεγαλύτερα κέρδη, κατάργηση του χρονοεπιδόματος και του επιδόματος τριετίας για τους νέους προβλέπει η νέα κατάπτυστη ΣΣΕ στην οποία συμφώνησαν η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ) με την εργοδοσία του ομίλου
. Είναι η ίδια πλειοψηφία που ισχυριζόταν ότι με τη λήξη της προηγούμενης ΣΣΕ, η οποία μείωσε μεσοσταθμικά τους μισθούς κατά 11%, οι μισθοί δήθεν θα επανέρχονταν το 2015 στα επίπεδα του 2011.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΟΤΕ (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας, αλλά και τις παρατάξεις «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΡΙΖΑ) και ΑΣΕ που απέφυγαν να πάρουν θέση στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ, επιτρέποντας να σχηματιστεί οριακή πλειοψηφία από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, η οποία πήρε την απόφαση να εγκρίνει το σχέδιο της ΣΣΕ. Να σημειωθεί ότι ένα μέρος της ΠΑΣΚΕ απείχε κι αυτό από την ψηφοφορία, διαφωνώντας όμως στις λεπτομέρειες.
Η ΕΣΚ σημειώνει ότι η πλειοψηφία υπονόμευσε τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, χάρη στις οποίες η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Με τη νέα ΣΣΕ διατηρείται η μείωση στους μισθούς που τον τελευταίο χρόνο ήταν 10% και σε αυτή προστίθεται επιπλέον μείωση κατά 1%. Δημιουργείται νέο μισθολόγιο στο οποίο προστίθενται εννέα νέα κλιμάκια, κατώτερα από τα σημερινά, ώστε ο κατώτερος μισθός των νέων να μειωθεί κατά 40% σε σχέση με τον κατώτερο μισθό του υφιστάμενου μισθολογίου. Έτσι, παρά την ένταξη στην ίδια ΣΣΕ νέων εργαζομένων, αυτοί θα παίρνουν πολύ πιο χαμηλό μισθό και θα χρειαστούν 30 χρόνια για να φθάσουν το σημερινό κατώτατο μισθό! Ακόμα προβλέπεται η ένταξη και άλλων κατηγοριών εργαζομένων, για τους οποίους όμως προβλέπεται περικοπή επιδομάτων κ.ά. Με τη νέα ΣΣΕ η εργοδοσία θα συνεχίσει να κερδίζει 31,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 3 χρόνια και θα συνεχίσει την επινοικιαζόμενη εργασία μέσω e-Value.
Η ΕΣΚ ΟΤΕ απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν έκανε βήμα πίσω από τη θέση της για «καμία νέα μείωση, έστω και μικρές αυξήσεις για όλους», με την προϋπόθεση της «ένταξης όλων των ΟΤΕplusιτών στην υπάρχουσα ΣΣΕ, χωρίς αποκλεισμούς, περιορισμούς και εξαιρέσεις», όπως έκανε και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μέχρι την αποχώρησή της. Αποκάλυψε με στοιχεία ότι, με αυτό το σχέδιο ΣΣΕ, η εργοδοσία παίρνει περισσότερα από όσα ζητούσε αρχικά! Πρότεινε να ενταθεί η πίεση προς την εργοδοσία με απόφαση για κινητοποιήσεις όλων των μορφών και νέα πανελλαδική απεργία αμέσως μετά τις γιορτές. Πρόταση που προφανώς δεν έγινε δεκτή από τις άλλες δυνάμεις.