Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Κορυφώνονται τα παζάρια για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα


Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για να οριστικοποιηθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της τρέχουσας «αξιολόγησης» και ο μεταβατικός μηχανισμός που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο.
Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους είχαν τηλεδιάσκεψη με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας το βράδυ της Τρίτης, με αντικείμενο τον προϋπολογισμό του 2015, ο οποίος θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, το αποτέλεσμα της συζήτησης χαρακτηρίζεται «θετικό». Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με βασικό θέμα συζήτησης την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 αλλά και τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.
Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η κυβέρνηση κατέθεσε στην τρόικα τις τελικές της προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.
Οι αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο αναμένεται να διευρυνθούν με τη νομοθέτηση του «λοκ άουτ» και την καθιέρωση του 50%+1 για την προκήρυξη απεργίας. Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει επίσης επιπλέον μέτρα στο ασφαλιστικό, την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις μισθών, ενώ από την επόμενη χρονιά θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά.
Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επαναλαμβάνοντας πως στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει «ικανοποιητικές απαντήσεις» σε μία σειρά από πολιτικές και δράσεις.
«Ψήνονται» τα σενάρια για συνεργασία κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει πουθενά, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι σκληρή.
Παράλληλα έριξε γέφυρες και στις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, λέγοντας ότι «το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο, και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου».
Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έφερε στο προσκήνιο σενάρια για συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αλέξη Τσίπρα, για να επισφραγιστεί η συναίνεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, είτε λήξει τώρα η διαπραγμάτευση, είτε συνεχιστεί από μια άλλη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, για τον λαό δεν θα αλλάξει τίποτα, αφού θα συνεχίσουν να ισχύουν οι μηχανισμοί μόνιμης επιτήρησης της ΕΕ.